لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۳۳

قطعنامه علیه «برنامه اتمی اسرائیل» با اختلاف اندک رد شد


پیش از این رئیس آژانس از اعضای این سازمان خواسته بود که درباره پیوستن اسرائیل به معاهده منع گسترش سلاح هسته‌ای نظر بدهند.
پیش از این رئیس آژانس از اعضای این سازمان خواسته بود که درباره پیوستن اسرائیل به معاهده منع گسترش سلاح هسته‌ای نظر بدهند.
قطعنامه پیشنهادی کشورهای عرب عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که ضمن ابراز نگرانی از «توان هسته‌ای اسرائیل»، خواهان پیوستن این کشور به معاهده جهانی منع گسترش سلاح هسته‌ای شده بودند، روز جمعه با اختلاف اندک از سوی آژانس رد شد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، این قطعنامه ۲۹ شهریورماه در حالی با ۵۱ رأی مخالف، ۴۳ رأی موافق و ۳۲ رأی ممتنع از سوی آژانس رد شد که ایران، از حامیان این قطعنامه پیشنهادی، در این خصوص اسرائیل را متهم کرده است که «با خودداری از پیوستن به ان‌پی‌تی، نگرانی‌های مشروع جامعه جهانی را نادیده می‌گیرد».

رضا نجفی، نماینده ایران در آژانس می‌گوید اسرائیل «با خودداری از پیوستن به ان‌پی‌تی، نگرانی‌های مشروع جامعه جهانی را نادیده می‌گیرد».
رضا نجفی، نماینده ایران در آژانس می‌گوید اسرائیل «با خودداری از پیوستن به ان‌پی‌تی، نگرانی‌های مشروع جامعه جهانی را نادیده می‌گیرد».
رضا نجفی، نماینده ایران در آژانس گفت: «به دانشمندان اسرائیلی با سخاوت تمام اجازه داده می‌شود که به تأسیسات هسته‌ای برخی کشورهای دارای تسلیحات هسته‌ای دسترسی داشته باشند و این در حالی است که دانشمندان هسته‌ای کشورهایی که عضو ان‌پی‌تی هستند، ترور می‌شوند.»

ایران، کشوری که عضو معاهده منع گسترش سلاح هسته‌ای است، همواره از جانب غرب مظنون به دنبال کردن برنامه تولید تسلیحات هسته‌ای بوده است. در این میان در سال‌های گذشته شماری از دانشمندان و افراد مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران هدف ترور قرار گرفته و در مواردی جان خود را از دست داده‌اند.

اظهارات رضا نجفی در حالی مطرح می‌شود که از دیگر سو دانیل دانیلی، معاون نماینده اسرائیل در آژانس، می‌گوید ایران تنها «اسمأ» عضو ان‌پی‌تی است.

وی در ادامه قطعنامه پیشنهادی کشورهای عرب را موجب افزایش «اسرائیل‌هراسی» دانست و افزود که تصویب آن منجر به سیاسی شدن فضای آژانس می‌شد.

با این‌ حال بدر محمد زاهر الهنائی، نماینده عمان که به نمایندگی از کشورهای عرب عضو آژانس سخن می‌گفت، در انتقاد از رد این قطعنامه، کشورهای غربی را به داشتن «استانداردهای دوگانه» متهم و تأکید کرد که تصویب این قطعنامه می‌توانست تلاش‌ها برای ایجاد خاورمیانه‌ای عاری از سلاح هسته‌ای را احیا کند.

این قطعنامه سال ۲۰۰۹ با اختلاف اندک به تصویب آژانس رسید و سال ۲۰۱۰ نیز، به گفته خبرگزاری فرانسه، تنها پس از لابی‌گری شدید کشورهای غربی رد شد.

سال ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ نیز کشورهای عرب به درخواست ایالات متحده از ارائه این قطعنامه دست کشیدند تا، به گفته آمریکا، از زیر ذره‌بین گذاشتن یک کشور خودداری کرده و به جای آن به ایجاد خاورمیانه‌ای عاری از سلاح‌های کشتار جمعی کمک کنند.

گفته می‌شود اسرائیل تنها کشور خاورمیانه است که سلاح هسته‌ای دارد. این در حالی است که اسرائیل که عضو آژانس است، اما به عضویت ان‌پی‌تی در نیامده، تاکنون داشتن سلاح هسته‌ای را تایید نکرده است.
XS
SM
MD
LG