لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۵۱

ایران، محور نخستين ملاقات وزیران خارجه روسيه و آمريکا


 هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه آمريکا، بروکسل ۱۴ اسفند ۱۳۸۷
هيلاری کلينتون، وزير امور خارجه آمريکا، بروکسل ۱۴ اسفند ۱۳۸۷
هيلاری کلينتون، جمعه شب برای نخستين بار در مقام وزير امور خارجه آمريکا، با سرگئی لاوروف، همتای روسی خود ديدار می‌کند.

در ملاقات وزرای خارجه روسيه و آمريکا موضوعاتی نظير افغانستان، استقرار سپر دفاع موشکی در اروپا و برنامه هسته‌ای ايران به بحث گذاشته خواهد شد.

اين ديدار در ژنو سوئيس صورت می‌گيرد و تنش‌های جاری جهانی از جمله مسئله جنگ در افغانستان، موضوع استقرار سپر دفاع موشکی در خاک لهستان و جمهوری چک و نيز برنامه هسته‌ای ايران، محور گفتگو‌های دو طرف خواهد بود.

خانم کلينتون روز پنجشنبه در بروکسل، که اجلاس وزرای خارجه ناتو درآن برگزار می‌شد، درباره اين ديدار گفت: « صحبت‌های من با وزير خارجه روسيه به موضوعاتی مربوط می‌شود که در مورد آن می‌توانيم با هم همکاری کنيم و در عين حال موضوعات ديگری هم هست که بر سر آن با هم اختلاف داريم».

وزير امور خارجه آمريکا در ادامه افزود: «فکر می‌کنم در بعضی حوزه‌ها امکان زيادی برای همکاری وجود دارد. در ديگر حيطه‌ها، ما با هم اختلاف داريم. ما و آنها در اين موارد بر سر مواضع خود خواهيم ايستاد و در صورت امکان راه‌هايی برای انطباق با مواضع يکديگر پيدا خواهيم کرد».

در مورد ايران، وزير امور خارجه آمريکا مايل است علاوه بر موضوع فناوری هسته‌ای و جهت‌گيری‌های احتمالی آن، موضوع فروش موشک‌های دور برد روسيه به ايران هم به بحث گذاشته شود. خانم کلينتون در اين باره می‌گويد:«ما فکر می‌کنيم فروش اين نوع تسليحات به ايران نه تنها تهديدی برای همسايگان ايران و کشورهای اروپايی، که تهديدی برای خود روسيه هم محسوب می‌شود».

باراک اوباما، رئيس‌ جمهوری امريکا، دستور بازنگری در طرح استقرار سيستم دفاع ضدموشکی در اروپا که باعث خشم و نگرانی مسکو شده را صادر کرده است. تیم سیاست خارجی اوباما همچنین اميدوارند که مسکو برای برطرف کردن احتمال خطر و تهديد موشکی ايران با واشنگتن همکاری کند.

در همين زمينه فئودور لوکيانوف، سردبير مجله تخصصی «روسيه در امور جهانی» (Russia in Global Affairs) به خبرگزاری آسوشيتدپرس می‌گويد: «دو طرف تا کنون نشانه‌های مثبتی را به يکديگر نشان داده‌اند».

هر چند موضوعات تنش‌زا در روابط دو کشور مانند به رسميت نشناختن حوزه نفوذ روسيه در اروپای شرقی، حمايت آمريکا از عضويت اوکراين و گرجستان در پيمان ناتو، همچنان وجود دارد اما دولت اوباما به کمک روسيه در موضوعاتی مانند ارسال تدارکات و تسليحات به نيروهای نظامی آمريکايی در افغانستان و نيز پرونده هسته‌ای ايران و کره‌شمالی نياز دارد.

هدف خانم کلينتون در «پيشبرد مذاکرات با روسيه» در قطعنامه پايانی اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو ناتو انعکاس پيدا کرد. در اين قطعنامه آمده است که گفتگوهای رسمی با روسيه که بعد از حمله اين کشور به گرجستان به حال تعليق درآمده بود، مجدداً آغاز خواهد شد.

وزير امور خارجه آمريکا به موفقيت مذاکره با روسيه بر سر استقرار سپر دفاعی موشکی در اروپا هم اميدوار است و می‌گويد: «به اعتقاد من روسيه رفته رفته به اين باور می‌رسد، که دفاع ضد موشکی اصلاً تهديدی برای آن کشور نخواهد بود».
XS
SM
MD
LG