لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۳۶

کلینتون: ایران از تلاش برای دستیابی به سلاح هسته ای دست بردارد


هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا
هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا
وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا روز چهارشنبه از تصمیم ایران مبنی بر شرکت در مذاکرات دو روزه هسته‌ای در ژنو ابراز خرسندی کرد و گفت که محور اصلی این گفت و گوها برنامه اتمی ایران خواهد بود.

بر اساس توافق ایران و گروه پنج به علاوه یک، سعید جلیلی و کاترین اشتون هفته آینده در ژنو حضور خواهند داشت تا پس از یکسال مذاکرات در باره برنامه هسته ای جمهوری اسلامی را از سر بگیرند.

هیلاری کلینتون، روز چهارشنبه، ۱۰ آذر، در پایتخت قزاقستان، ضمن ابراز خرسندی از انجام این مذاکرات گفت: «این فرصتی برای ایران است که به پای میز مذاکره بیاید و در مورد مسائلی که نگرانی جامعه بین‌المللی را برانگیخته و پیش از همه برنامه اتمی شان، به گفت ‌و گو بنشیند.»

وی اظهار داشت: «ما می خواهیم ایران به عنوان یک عضو مسئول جامعه جهانی موضعگیری کند. ایران برای این کار باید از نقض تعهدات بین المللی دست بردارد و هرگونه تلاش برای دستیابی به سلاح های اتمی را که در گذشته و حال انجام داده، متوقف کند.»

کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز سه شنبه اعلام کرد که خانم اشتون و سعید جلیلی، مذاکره کننده ارشد هسته‌ای ایران و دبیر شورای عالی امنیت ملی، نشست دوروزه ‌ای را در روزهای ۱۵ و ۱۶ ژنو برگزار خواهند کرد.

بر اساس گزارش خبرگزاری های ایران، رییس دفتر دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی، در نامه‌ای به کاترین اشتون اعلام کرده که سعید جلیلی ضمن موافقت با برگزاری این دیدار اعلام کرده است که «بستر مناسب برای انجام گفت ‌و ‌گوها میان ایران و ۵+۱ در ۱۵ آذر در سوییس فراهم است.»

محمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهوری ایران نیز روز چهارشنبه، در مازندران از برگزاری این مذاکرات خبر داد و گفت: «اکنون می ‌گویند می ‌خواهیم با شما مذاکره کنیم، ما هم گفتیم که همیشه اهل مذاکره هستیم بر پایه منطق، قانون و عدالت. اما بدانند اگر بخواهند زور بگویند این مذاکره برای آن‌ها نتیجه‌ای ندارد و البته ما که پیشرفت خود را انجام می ‌دهیم ولی آن‌ها ضرر می ‌کنند.»

طرفین مذاکره در حالی در مورد تاریخ و زمان برگزاری این مذاکرات به توافق رسیده‌اند که تا کنون به درستی مشخص نیست که محور این گفت‌ و گوها چه خواهد بود.

خانم اشتون که نمایندگی گروه ۵+۱ را بر عهده دارد در اول آذرماه تأکید کرده بود که محور مذاکرات آینده با ایران قابلیت نظامی برنامه اتمی تهران است و مباحث صریحی در این زمینه مطرح خواهد شد.

این در حالی است که به نوشته خبرگزاری‌های جمهوری اسلامی، رییس دفتر دبیر شورای عالی امنیت ملی اعلام کرده است که سعید جلیلی بر مبنای نامه تیرماه سال جاری به کاترین اشتون، به مذاکره خواهد پرداخت.

سعید جلیلی در نامه مزبور، سه شرط را از سوی ایران برای آغاز مذاکرات مطرح کرده است.

وی به عنوان دو شرط اول خواستار آن شده است که مسئول امور سیاست خارجی اتحادیه اروپا به این دو سوال پاسخ دهد که آیا هدف از گفت‌ و ‌گوها برای تعامل و همکاری است یا به گفته وی، «ادامه روند دشمنی و تقابل با حقوق ملت ایران» و آیا اتحادیه اروپا به «منطق گفت‌و‌گو که لازمه آن اجتناب از هرگونه تهدید به فشار است، التزام خواهد دشت.»

وی همچنین شرط سوم آغاز مذاکرات را اعلام «نظر صریح و روشن» خانم اشتون در باره «سلاح‌های هسته‌ای» اسرائیل عنوان کرده بود.

علاوه بر این ایران پیش از این بارها اعلام کرده است که مبادله سوخت جایی در مذاکرات ایران با گروه ۵+۱ نخواهد داشت.

محمود احمدی‌نژاد روز سه‌شنبه با اشاره به این ‌که طبق اساسنامه آژانس و معهده ان‌پی‌تی، یکی از حقوق اعضا، «حق بهره‌مندی از چرخه غنی‌سازی سوخت و تولید سوخت است» گفت: «این حقوق که در قانون مقرر شده است قابل مذاکره نیست، اما در مورد همکاری‌های هسته‌ای مذاکره و مشارکت می‌کنیم.»

مذاکرات سطح بالای هسته‌ای ایران و ۱+۵ آخرین بار در مهرماه سال ۸۸ انجام شد که به دنبال آن تهران توافق کرد تا بخش عمده‌ای از اورانیوم با غنای پایین خود را برای تبدیل به سوخت اتمی به روسیه و فرانسه ارسال کند، اما جمهوری اسلامی بعدها اعلام کرد تنها حاضر به مبادله سوخت در خاک خود است.

به دنبال سرباز زدن ایران از مبادله سوخت بر مبنای توافق اولیه، شورای امنیت دور چهارم تحریم‌ها علیه ایران را در نهم ژوئن سال جاری تصویب کرد.

ایران بارها اتهام تلاش برای دستیابی به سلاح های اتمی را رد کرده است.
XS
SM
MD
LG