لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۳۵

روسیه: مذاکرات کارشناسان در استانبول پیشرفت چندانی نداشت


مقام روسی حاضر در مذاکرات کارشناسی استانبول درباره پرونده اتمی ایران روز پنج‌شنبه، اول فروردین ۱۳۹۲، اعلام کرد که این مذاکرات کارشناسی به پیشرفتی نینجامیده، ولی لحن این مذاکرات مثبت بوده است.

سرگئی ریباکوف، رئیس هیئت روسیه در جریان این مذاکرات، روز پنج‌شنبه گفت که مذاکرات کارشناسان ایران و ۱+۵ در استانبول «قدری پیشرفت داشت، ولی نه آن‌ قدر که بگوییم دستاوردی راه‌گشا بوده است».

به گزارش خبرگزاری فرانسه، معاون وزیر خارجه روسیه در این باره توضیح داد که دو طرف مذاکره در شهر استانبول «هنوز کلی تکلیف دارند که باید انجام دهند» تا دور پنجم گفت‌وگوهای سطح عالی در روزهای ۵ و ۶ آوریل (۱۶ و ۱۷ فروردین) در آلماتی قزاقستان برگزار شود.

مذاکرات دو روزه کارشناسان ايران و گروه پنج به علاوه يک روز سه‌شنبه، ۲۹ اسفند، در استانبول ترکيه پايان يافت و، به گفته اتحاديه اروپا، جزئيات پيشنهادهای این اتحادیه برای حل و فصل برنامه اتمی ايران به نمايندگان تهران ارائه شده است.

اتحاديه اروپا در بيانيه کوتاهی که روز دوشنبه، ۲۸ اسفند، منتشر شد تنها اشاره کرد که پيشنهادهای خود را به طرف ايرانی ارائه داده است، ولی به جزئيات این پیشنهادها و اين که آيا پيشرفتی در اين زمينه حاصل شده يا نه، اشاره ای نکرده است.

به گزارش خبرگزاری رويترز، در اين بيانيه که مايکل مان، سخنگوی مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا، منتشر کرده آمده است که گفت‌وگوهای فنی روز دوشنبه قرار است در نشست آتی ايران و گروه پنج به علاوه يک در آلماتی قزاقستان مورد بررسی قرار گيرد.

ديپلمات‌های غربی می‌گويند که انتظار دارند ايران در نشست آلماتی پاسخ صريحی به پيشنهادهای شش قدرت جهانی شامل آمريکا، چين، روسيه، فرانسه و بريتانيا همراه با آلمان بدهد.

آقای مان می‌گويد که در نشست استانبول، استیون کلمنت، کارشناس امور هسته‌ای، جزئيات «پيشنهاد اعتمادسازی» را به طرف ايرانی ارائه کرده است.

او در این باره گفت: «اين نشست همچنين فرصتی را برای کارشناسان ايرانی و (شش قدرت جهانی) فراهم آورد تا موضع خود را پيرامون يک سری از مسائل فنی بيان کنند.»

کشورهای عضو گروه پنج به علاوه يک در نشست پيشين آلماتی که روزهای هشتم و نهم اسفند برگزار شد پيشنهادهايی را در زمينه کاهش برخی از تحريم‌ها همزمان با برنامه شش ماهه‌ای برای اعتمادسازی توسط ايران ارائه کردند. قرار شد که اين پيشنهادها در نشست کارشناسان دو طرف در استانبول بررسی شود.

آن‌ گونه که خبرگزاری‌های ايرانی و خارجی گزارش داده‌اند، تعليق غنی‌سازی ۲۰ درصد اورانيوم و کاهش فعاليت‌های سایت فُردو بخش‌هايی از پيشنهادهای پنج به علاوه يک برای حذف پاره‌ای از تحريم‌ها بر ضد تهران بوده است.

آن‌ گونه که خبرگزاری‌های ايران و خارج گزارش داده‌اند قرار است در ازای اعتمادسازی ايران ظرف شش ماه، تعليق غنی‌سازی ۲۰ درصد اورانيوم و کاهش فعالیت‌های سایت فردو، بخش‌هايی از تحريم‌ها بر ضد تهران لغو شود.

در همین حال يک ديپلمات ايرانی که نخواست نامش فاش شود روز بيستم اسفندماه به خبرگزاری ايسنا گفته بود که پيشنهادهای اين گروه با اقدامات ايران «متوازن» نيست و «متوازن‌سازی پيشنهاد‌های ۱+۵ در چارچوب اقدامات متقابل و رفع اشکالات موجود در آن در جلسه کار‌شناسی (استانبول)انجام می‌گيرد».

پیش از این علی اکبر صالحی، وزير امور خارجه ايران، از حذف تدريجی تحريم‌ها در سال آينده سخن گفته بود.

کشورهای غربی ايران را متهم می‌کنند که در پوشش فعاليت‌های هسته‌ای خود به دنبال دستيابی به فناوری ساخت سلاح اتمی است، ولی تهران اين ادعا را رد کرده و می‌گويد که هدف از تعقيب اين برنامه، مصارف صلح‌آميز است.
XS
SM
MD
LG