لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۰۷

ادامه وضعیت بحرانی در ارتباط با مسجد الاقصی


اقدام اسرائیل در نصب دوربین‌های امنیتی بیشتر در اطراف مسجد الاقصی، که به عنوان راه حلی به جای دروازه‌های فلزیاب ارائه شده بود، از سوی مسلمانان فلسطینی رد شده است.

بر اساس گزارش رسانه‌های اسرائیل، ده‌ها نمازگزار فلسطینی که بامداد یکشنبه اول مرداد درصدد ورود به الاقصی بودند، با مشاهده دوربین‌های تازه نصب شده، به نشانه اعتراض، از ورود به مسجد خودداری کردند.

ژنرال یوآو مردخای یکی از نظامیان بلندپایه اسرائیلی یک روز پیش از آن در مصاحبه با بخش جهانی بی‌بی‌سی گفته بود که اسرائیل از هر پیشنهاد کشورهای عرب و اسلامی برای رفع بحران استقبال می‌کند.

دولت بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل در نشست دولت خود در روز یکشنبه گفت «با خونسردی، قاطعیت و مسئولیت، بحران را مدیریت می‌کنیم».

اما نتانیاهو ساعاتی پیش از آن با تشکیل دومین نشست اضطراری کابینه، همچنان فرماندهی پلیس را مجاز کرد تا در مورد ادامه استفاده از دروازه‌های الکترونیک در ورودی‌های الاقصی تصمیم بگیرد.

این در حالی است که گیلعاد اردان وزیر امنیت داخلی، که پلیس زیر نظر او است، یکشنبه اول مرداد در مصاحبه با وب‌سایت اسرائیلی وای.نت گفت: «فکر نمی‌کردیم نصب این تجهیزات به این خشونت بینجامد».

روزنامه هاآرتص گزارش داده است که مسئولان شباک، سازمان امنیت داخلی اسرائیل، در نشست اضطراری دولت، نسبت به گسترش خشونت در پی نصب دروازه‌های الکترونیک هشدار داده بودند.

برخی از مقامات و تحلیلگران اسرائیلی احتمال داده‌اند این تجهیزات که موجب خشم فلسطینی‌ها شده، با هدف خودداری از گسترش بحران برچیده شود.

اما گادی آیزنکوت فرمانده ارتش اسرائیل یکشنبه اول مرداد گفت: «دورانی انفجاری پیش رو داریم».

تدابیر جدید امنیتی از جمله نصب دروازه‌های فلزیاب در پیرامون الاقصی در شرق بیت المقدس، اورشلیم، با هدف جلوگیری از ورود احتمالی اسلحه از سوی فلسطینیان، از جمعه بیست و سوم تیر به یک بحران بزرگ‌تری مبدل شد.

گیت‌های فلزیاب پس از آن نصب شد که سه شهروند عرب اسرائیلی با بردن اسلحه به درون الاقصی به سوی نیروهای امنیتی اسرائیلی مستقر در نزدیکی ورودی مسجد تیراندازی کرده و دو تن از آنها را کشتند.

اما تنش‌های بعد از آن نیز تا حال کشته شدن دستکم پنج فلسطینی و قتل سه عضو یک خانواده اسرائیلی را بدنبال داشته است.

جمعه سی ام تیر تظاهرات و درگیری‌های گسترده در سراسر شرق بیت المقدس و کرانه باختری ابتدا به کشته شدن سه فلسطینی انجامید.

مرگ یکی از زخمی‌های روز جمعه و همچنین کشته شدن یک فلسطینی دیگر در تظاهرات روز شنبه سی و یکم تیر، شمار کشته‌های طرف فلسطینی را به پنج تن افزایش داد.

اما از شامگاه جمعه که یک فلسطینی چاقو بدست وارد خانه یک خانواده اسرائیلی در یک یهودی‌نشین کرانه باختری شد و پدربزرگ هفتاد و چند ساله و دو فرزند ۴۰ و ۴۵ ساله او را کشت و مادربزرگ ۶۸ ساله خانواده را شدیداً زخمی کرد، بحران وارد مرحله وخیم‌تری شد.

حمله‌کننده ۱۹ ساله در حالی که بر اثر شلیک گلوله یک سرباز همسایه این خانواده اسرائیلی زخمی شد، دستگیر شده و گفته است برای «دفاع از حرم شریف» این حمله را انجام داد.

کشته شدن سه عضو خانواده اسرائیلی که برای جشن تولد یکی از نوه‌ها گرد آمده بودند، به عنوان یک جنایت فجیع افکار عمومی اسرائیل را تکان داده است.

سه نوه خانواده سولومون به هنگام حمله تروریست فلسطینی در خانه بودند اما مادر آنها که عروس خانواده بوده، توانسته بود اطفال را سریعاً بدرون یک اتاق بیندازد و از دید مهاجم پنهان کند اما این زن جوان دقایق طولانی همراه با کودکانش ضجه‌های بزرگسالان را که با ضربات چاقو در سالن و آشپزخانه کشته می‌شدند، شنیده‌اند.

نخست وزیر اسرائیل گفت: «اقدام تروریستی صورت گرفته بدست یک حیوان انسان‌نمای منحرف شده با افکار نفرت کور، همگان را متأسف کرده… و خانه (والدین) این تروریست خیلی زود ویران می‌شود».

تشکیلات خودگردان فلسطینی به نشانه اعتراض به وضعیت و هشدار، از جمعه «همه کانال‌های ارتباطی و هماهنگی‌ها» با اسرائیل را قطع کرده، اما آویگدور لیبرمن وزیر دفاع اسرائیل یکشنبه گفت: «بدون این همکاری‌ها نیز زندگی خود را اداره می‌کنیم».

در این میان، شورای امنیت سازمان ملل دوشنبه دوم مرداد برای بررسی بحران تشکیل جلسه می‌دهد.

کوارتت، گروه چهارجانبه حامی صلح خاورمیانه، شامل آمریکا، روسیه، اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد از اسرائیل و اردن خواسته است ضمن همکاری، راه حلی برای آرام کردن اوضاع بیابند.

ایمن الصفدی، وزیر خارجه اردن، که کشورش ضمن همکاری با اوقاف اسلامی فلسطینی تولیت الاقصی را در دست دارد، شنبه گفت: «بحران زمانی حل می‌شود که اسرائیل از گام‌هایی که برداشته، عدول کند».

XS
SM
MD
LG