لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۲۱

بازگشایی مسجد الاقصی، پس از تیراندازی‌های مرگبار


پرچم اسرائیل در جلوی مسجد الاقصی
پرچم اسرائیل در جلوی مسجد الاقصی

اسرائیل دو روز بعد از تیراندازی‌های مرگبار در مسجد الاقصی که به بسته شدن موقت حرم شریف منجر شد، اعلام کرده که دو دروازه از هشت دروازه ورودی به مکان را به روی نمازگزاران مسلمان گشوده است.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، بازگشایی تدریجی الاقصی با دستور بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر این کشور صورت می‌گیرد.

گیلعاد اردان، وزیر امنیت داخلی این کشور، یکشنبه بیست و پنجم تیر گفت که با هماهنگی میان پلیس و نیروهای امنیتی، در این روز از ساعت ۱۴ به‌وقت محلی (سه و نیم بعدازظهر ایران) نمازگزاران دوباره وارد الاقصی می‌شوند.

در همین حال، تدابیر شدید امنیتی ادامه دارد و صدها پلیس و نیروی مرزبانی و یگان‌های امنیتی در محله‌های پیرامون الاقصی مستقر شده و آمدوشد مردم بومی و ورود غریبه‌ها و گردشگران احتمالی را زیر نظر دارند.

به گفته وزیر امنیت داخلی اسرائیل، نصب دوربین‌های مداربسته جدید و تجهیزات امنیتی بیشتر، از جمله ردیاب‌های فلزی، با هدف کنترل موثرتر اوضاع، در دستور کار قرار گرفته است.

بامداد جمعه بیست و سوم تیر، تیراندازی در نزدیکی درب اصلی ورودی مسجدالاقصی به کشته شدن دو نیروی امنیتی اسرائیل و زخمی شدن یک تن دیگر منجر شد.

نیروهای اسرائیلی پس از این تیراندازی غافلگیرکننده، با تعقیب مهاجمان مسلح، به صحن الاقصی رفته و سه فرد مسلح را از پای درآوردند.

دو عضو امنیتی اسرائیلی که کشته شدند، از اعراب دروزی بودند؛ مردان بخشی از طایفه دروزی ساکن اسرائیل با ابراز وفاداری به این کشور، در ارتش و نیروهای مرزبانی اسرائیل خدمت می‌کنند.

سه مهاجم نیز، نه فلسطینیان شرق بیت‌المقدس یا مناطق فلسطینی، بلکه عرب‌های شهروند، از ساکنان شهرک ام‌الفحم در شمال اسرائیل بودند؛ اعراب شهروند اسرائیل، برخلاف فلسطینیان، از آزادی رفت‌وآمد در همه اسرائیل برخوردارند.

هر چند سازمانی مسئولیت حمله مسلحانه جمعه را برعهده نگرفت، اما حماس و دیگر گروه‌های جبهه موسوم به «مقاومت» از این اقدام ستایش کردند.

حماس و جهاد اسلامی از اینکه سه مهاجم توانسته بودند با استفاده از تابعیت اسرائیلی خود، اسلحه وارد الاقصی کنند، آن را «درگیری از فاصله صفر با نیروهای رژیم صهیونیستی» توصیف کرده و «شهامت قهرمانانه» مهاجمان را تحسین کردند.

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، ساعاتی پس از این رخداد، در یک تماس تلفنی با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل این حمله را محکوم کرده بود.

بسته شدن موقت الاقصی انتقادهای شدیدی را در میان فلسطینی‌ها به دنبال داشت. مفتی الاقصی جمعه تلاش کرد وارد حرم شریف شود اما نیروهای امنیتی اسرائیل مانع او شده و نماز جمعه را نیز از اساس لغو کردند.

سازمان کشورهای اسلامی شنبه بیست و چهارم تیر در بیانیه‌ای اسرائیل را بخاطر بسته شدن موقت الاقصی مورد انتقاد قرار داد.

ترکیه، ایران و شمار دیگری از کشورهای اسلامی نیز بیانیه‌هایی در محکومیت اسرائیل صادر کردند.

همچنین به گزارش رسانه‌های اسرائیل، ملک عبدالله دوم پادشاه اردن، که کشورش سرپرست الاقصی است، دو بار در روزهای گذشته با نتانیاهو گفت‌وگوی تلفنی کرده و خواهان تدابیری برای جلوگیری از وخیم‌تر شدن اوضاع شده بود.

ملک عبدالله ضمن درخواست برای بازگشایی سریع الاقصی، گفته بود هیچ طرفی حق اخلال در ثبات و امنیت این مکان مهم اسلامی را ندارد.

حرم شریف که سومین مسجد مقدس برای مسلمانان محسوب می‌شود، از پنجاه سال پیش که اسرائیل شرق بیت‌المقدس، اورشلیم، را در کنترل گرفت، در کانون درگیری‌های اسرائیل و فلسطینیان بوده است.

اما بسته شدن کامل الاقصی در هیچ‌یک از بحران‌های نیم قرن گذشته سابقه نداشت.

از اواخر شهریور ۱۳۹۴، اکتبر ۲۰۱۵، فلسطینی‌ها با حملات چاقوزنی به نظامیان و غیر نظامیان اسرائیلی، مدعی دفاع از الاقصی و انتفاضه قدس شدند.

XS
SM
MD
LG