لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۵۹

بازگشت «دشوار» ایران به بازار نفت، بعد از لغو تحریم‌ها


مقصدهای صادرات نفت ایران در سال ۲۰۱۲
مقصدهای صادرات نفت ایران در سال ۲۰۱۲

دو شرکت بین‌المللی مشاوره انرژی، از شرایط سخت پیش روی ایران برای بازگشت به بازارهای نفت خبر داده‌اند.

«وود مکنز» و «وریسک مپلکرافت»، دو شرکت معتبر بین‌المللی که تحلیل‌هایی در حوزه انرژی و ریسک‌های اقتصاد جهانی ارائه می‌دهند، طی گزارشی که به‌صورت مشترک ارائه کرده‌اند، می‌گویند که بخت رسیدن ایران و شش قدرت جهانی به توافق جامع هسته‌ای بالاست، اما روند لغو تحریم‌های اقتصادی شاید تا یک سال ادامه یابد و تولید و صادرات نفت ایران نیز به صورت محدود و به مرور افزایش خواهد یافت.

این گزارش که نسخه‌ای از آن پنج‌شنبه ۴ تیرماه توسط شرکت «وود مکنز» به رادیو فردا ارسال شده‌است، می‌گوید که در صورت توافق هسته‌ای تا ۱۰ تیرماه، ایران تنها قادر خواهد بود تولید نفت خود را طی سال جاری ۱۲۰ هزار بشکه در روز افزایش دهد.

بر اساس پیش‌بینی این شرکت‌ها، تولید روزانه نفت ایران در سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ نیز به ترتیب ۲۶۰ هزار و ۲۲۰ هزار بشکه افزایش خواهد یافت.

در مجموع بنا به ارزیابی این گزارش، ایران تا سه سال آینده قادر خواهد بود کلاً ۶۰۰ هزار بشکه نفت به تولید روزانه خود بیفزاید.

ایران بعد از اعمال تحریم‌های غرب در نیمه سال ۲۰۱۲، با افت شدید صادرات نفت مواجه شد و تولید خود را کاهش داد. صادرات نفت ایران که ۲٫۵ میلیون بشکه در روز بود سال گذشته به ۱٫۱ میلیون بشکه سقوط کرد.

بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت ایران اخیراً اعلام کرد که بعد از لغو تحریم‌ها ایران طی یک ماه ۵۰۰ هزار بشکه به صادرات خود خواهد افزود و تا شش ماه این رقم به یک میلیون بشکه در روز خواهد رسید.

این گزارش می‌گوید که اگر تحریم‌های اقتصادی علیه ایران در نیمه سال جاری لغو شود، روند برچیده شدن آنها احتمالاً تا نیمه سال آینده طول خواهد کشید.

این گزارش پیش‌بینی کرده‌است که با توجه به افزایش تدریجی صادرات و تولید نفت ایران تا سه سال آینده، انتظار نمی‌رود که لغو تحریم‌ها علیه ایران بر قیمت‌های جهانی نفت تأثیر چشمگیری بگذارد.

دو شرکت بین‌المللی یاد شده ارزیابی کرده‌اند که تولید نفت خام ایران از ۲٫۷ میلیون بشکه در سال جاری به ۳٫۴ میلیون بشکه در سال ۲۰۲۰ و ۴٫۴ میلیون بشکه در سال ۲۰۲۵ خواهد رسید و لازمه آن جذب سرمایه‌های مستقیم خارجی است.

دربارهٔ تولید و صادرات نفت ایران، اداره اطلاعات انرژی آمریکا چهارشنبه ۳ تیرماه طی گزارشی گفت که کشورهای عضو اوپک از زمان اعمال تحریم‌ها علیه ایران، جای خالی نفت این کشور در بازارهای بین‌المللی را به راحتی پر کرده‌اند.

بر پایه این گزارش که در سایت رسمی اداره اطلاعات انرژی آمریکا، زیرمجموعه وزارت انرژی این کشور، منتشر شده‌است، صادرات نفت و میعانات گازی ایران در سال ۲۰۱۱ حدود ۲٫۶ میلیون بشکه در روز بود، اما در سال گذشته به زیر ۱٫۳ میلیون بشکه کاهش یافت: «این میزان کاهش را عمدتاً کشورهایی مانند عراق، عربستان، کویت، آنگولا و نیجریه به راحتی پر کرده‌اند، چرا که نوع نفت تولیدی میادین آنها می‌تواند جایگزین نفت سنگین و سبک ایران باشد».

زنگنه ماه گذشته از اعضای اوپک خواست که جا برای افزایش صادرات نفت ایران باز کنند.

حوزه گاز

بر پایه گزارش شرکت‌های «وود مکنز» و «وریسک مپلکرافت»، ایران طی سال گذشته توانسته‌است تولید گاز خود را به‌صورت ناگهانی و چشمگیر افزایش دهد.

این گزارش می‌نویسد که تولید روزانه گاز ایران به همراه گازی که به میادین نفتی تزریق می‌شود، حدود ۵۴۶ میلیون و ۵۱۵ هزار متر مکعب است، اما تا سال ۲۰۱۷ می‌تواند به رقم ۶۸۰ میلیون متر مکعب بالغ شود.

مقام‌های ایرانی می‌گویند که تولید روزانه گاز ایران تا سه سال آینده به ۱۱۰۰ تا ۱۲۰۰ میلیون متر مکعب خواهد رسید. ایران می‌گوید که تا سال ۲۰۱۸ کل فازهای پارس جنوبی افتتاح خواهد شد.

این گزارش می‌نویسد که طی سال گذشته و جاری مجموعاً پنج فاز پارس جنوبی بصورت زودهنگام افتتاح شده و در صورت تمکیل نهایی، کل تولید گاز از این پنج فاز به ۱۶۰ میلیون متر مکعب در روز خواهد رسید.

XS
SM
MD
LG