لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۱۱

دفتر نخست‌وزیری اسرائیل فهرستی از «نواقص» متن تفاهم اتمی با ایران تهیه کرد


بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل (سمت چپ)
بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل (سمت چپ)

مقام‌های اسرائیلی فهرستی از مواردی تهیه کرده‌اند که از نظر آنها «کاستی‌های موجود» در چارچوب توافق اخیر هسته‌ای بین ایران و قدرت‌های جهانی به حساب می‌آیند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی که روز دوشنبه ۱۷ فروردین منتشر کرد نوشت که این فهرست در قالب یک سند تحلیلی طی دو روز گذشته توسط مقام‌های دفتر نخست‌وزیری اسرائیل تهیه و تنظیم شده‌است.

به نوشته آسوشیتدپرس، این سند تحلیلی قرار است مبنای فعالیت‌هایی قرار بگیرد که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، قصد دارد طی چند ماه آینده برای لغو توافق نهایی اتمی با ایران یا تغییر محتوای آن انجام دهد.

نتانیاهو که یکی از منتقدان سرسخت مذاکره با ایران است از توافق اخیر به عنوان اقدامی ناکافی برای مقابله با «خطرات» برنامه هسته‌ای ایران انتقاد کرده‌است.

او قرار است علیه چارچوب این توافق وارد عمل شده و دست به لابی‌گری بزند. متن نهایی توافق ایران و قدرت‌های جهانی قرار است تا ۳۰ ژوئن نهایی شود.

چارچوب تفاهم اتمی روز پنج‌شنبه در شهر لوزان سوئیس اعلام شد. بر اساس این تفاهم قرار است مسیر بالقوه حرکت برنامه هسته‌ای ایران به سوی نظامی شدن مسدود شود و در ازای از فشار تحریم‌ها بر ایران کاسته شود.

بر اساس سندی که آمریکا درباره این تعهدات ارائه کرده‌است، تهران حاضر است تعداد سانتریفیوژهای فعال خود را از ۹۰۰۰ به ۵۰۰۰ عدد کاهش دهد و تن به نظارت و بازرسی‌های سرسختانه بین‌المللی از تاسیسات اتمی خود بدهد. سانتریفیوژها دستگاه‌هایی هستند که می‌توانند گاز اورانیوم را در سطح مورد نیاز برای تولید سوخت و تا سطوح بالاتر برای ساخت کلاهک‌های اتمی غنی‌سازی کنند.

اما گزارش رسمی اسرائیل که توسط مقام‌های دفتر نتانیاهو در طول تعطیلات آخر هفته تنظیم شده، مدعی است که سیستم بازرسی‌ها به اندازه چیزی که مذاکره‌کنندگان مدعی هستند، دقیق نیست زیرا صریحاً ایران را مجبور نمی‌کند تا سایت‌های هسته‌ای خود را «در هر جا و هر زمانی» به روی بازرسان باز کند.

این گزارش همچنین مدعی است که این توافق درباره اینکه چه اتفاقی قرار است برای ذخیره اورانیوم غنی شده ایران بیفتد، مبهم است. اورانیوم غنی‌شده یک بخش مهم برای تولید بمب‌های اتمی است.

بر اساس این سند تحلیلی، توافق مذکور همچنین مشخص نمی‌کند در صورت تخطی ایران از تعهداتش، تحریم‌ها چطور باید مجدداً علیه این کشور اعمال شوند.

بر اساس سند آمریکا، هرچند ایران قرار نیست برای مدت ده سال با سانتریفیوژهای پیشرفته خود دست به غنی‌سازی اورانیوم بزند، اما این توافق به این کشور این امکان را می‌دهد تا به صورتی محدود دست به «تحقیقات و توسعه» درباره سانتریفیوژهای پیشرفته خود بزند.

مقام‌های اسرائیلی می‌گویند این به آن معناست که ایران می‌تواند بلافاصله این سانتریفیوژها را بعد از اتمام دوره زمانی مذکور یا لغو توافق فعال کند.

نتانیاهو اعلام کرده‌است که این توافق هیچ اقدامی درباره بخش زیادی از زیرساخت‌های اتمی ایران انجام نمی‌دهد. او می‌گوید، این توافق باید برنامه اتمی ایران را «تاحد زیادی به عقب برگرداند.»

بر اساس گزارش رسمی اسرائیل، در حالی که نتانیاهو سرگرم اعمال فشار علیه این توافق است، وی همچنین قرار است جهانیان را برای برداشتن گام‌هایی علیه فعالیت‌های غیراتمی ایران تحت فشار قرار دهد.

این گزارش می‌گوید که توافق یادشده باید حاوی مباحثی درباره موشک‌های بالستیک ایران ـ که قادر به حمل کلاهک هسته‌ای هستند و همین‌طور حمایت ایران از گروه‌های شبه‌نظامی در کل منطقه باشد.

خبرگزاری آسوشیتدپرس یک نسخه از سند تحلیلی اسرائیل را روز یکشنبه از یک مقام اسرائیلی که به خاطر ماهیت محرمانه این مسئله نخواست نامش فاش شود، دریافت کرده‌است.

XS
SM
MD
LG