لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۰۰

سفر نخست‌وزیر پاکستان به ریاض و تهران «برای میانجی‌گری»


نواز شریف، نخست‌وزیر پاکستان
نواز شریف، نخست‌وزیر پاکستان

نواز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، که کشورش از هم‌پیمانان عربستان سعودی است، در روزهای آینده برای گفت‌وگو با بلندپایگان جمهوری اسلامی وارد تهران خواهد شد.

سفر آقای شریف به ایران قرار است پس از گفت‌وگوهای وی با پادشاه عربستان صورت گیرد، و آن‌گونه که خبرگزاری آسوشیتدپرس خبر می‌دهد این رفت‌وآمدها تلاشی از سوی پاکستان برای میانجی‌گری در بحران تهران-ریاض است.

براساس بیانیه رسمی دولت اسلام‌آباد، نواز شریف دوشنبه ۲۸ دی با ملک سلمان پادشاه سعودی دیدار می‌کند و سه‌شنبه ۲۹ دی در تهران مهمان حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران خواهد بود.

ژنرال راحل شریف، رئیس ستاد ارتش پاکستان نیز نخست‌وزیر کشور خود را در سفر به عربستان و ایران همراهی خواهد کرد.

پاکستان که از متحدان سعودی است، پیشتر نسبت به عواقب تشدید بحران میان ایران و عربستان هشدار داده بود.

شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین، نیز در روزهای آینده در سفر خود به خاورمیانه در کنار مصر، از عربستان و ایران دیدار خواهد کرد.

مقامات چینی پیشاپیش حضور رئیس جمهوری کشور خود در تهران و ریاض را تکاپوی دیپلماتیک پکن برای رفع اختلافات میان ایران و عربستان نامیده‌اند.

چین به تازگی با فرستادن هیئتی به عربستان سعودی و ایران از هر دو کشور خواست تا در ارتباط با تنش‌های ایجاد شده بین ریاض و تهران خونسردی خود را حفظ کنند.

اندونزی، بزرگ‌ترین کشور مسلمان جهان، نیز هفته گذشته خانم وتنو مرسودی، وزیر خارجه خود را در جارچوب تلاشی برای کاهش بحران مناسبات ایران و سعودی به تهران و ریاض فرستاد.

اختلافات ایران و عربستان بر سر جنگ سوریه، اوضاع بحرین و امور داخلی یمن در سال‌های گذشته عمیق شد و کشته شدن صدها زائر ایرانی در مناسک حج تمتع امسال نیز بر تنش‌ها دامن زد.

اما بحران روابط ایران و عربستان با اعتراض تهران به ریاض به خاطر اعدام اخیر شیخ نمر باقر النمر یک روحانی شیعه مخالف حکومت سنی سعودی تشدید شد.

در همین حال، حمله دو هفته پیش به سفارت عربستان در تهران و کنسولگری سعودی در مشهد به قطع ارتباط عربستان با ایران انجامید.

شماری از کشورهای عرب و اسلامی نیز با حمایت عملی از عربستان، مناسبات با ایران را متوقف کرده یا کاهش داده‌اند.

در این راستا، سودان، سومالی، بحرین و جیبوتی، و پنجشنبه گذشته مجمع‌الجزایر قُمُر (کومور) نیز مناسبات خود با ایران را قطع کردند.

امارات متحده عربی نیز شدیداً از ایران انتقاد کرده‌است. وزیر امور خارجه امارات پنج‌شنبه در توئیت خود در پاسخ به محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران نوشته بود: «اگر سیاست شما پخته و بالغ است، سفارت و کنسولگری‌های خارجی را مورد حمله قرار ندهید و خارجی‌ها را اذیت نکنید.»

باراک اوباما و ولادیمیر پوتین روسای جمهوری آمریکا و روسیه نیز چهارشنبه گذشته در یک گفت‌وگوی تلفنی در باره بحران روابط تهران و ریاض گفت‌وگو کردند.

جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا پنج‌شنبه گذشته در دیدار با همتای سعودی خود، عادل الجبیر، تاکید کرد که مناسبات آمریکا و سعودی، با وجود بحران تهران - ریاض مستحکم است.

XS
SM
MD
LG