لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۱۲

آماده‌باش در سفارتخانه‌های آمریکا در آستانه انتشار گزارش کمیته سنا


نشان سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سی‌آی‌ای
نشان سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سی‌آی‌ای

در آستانه انتشار گزارشی در مورد روش‌های شدید بازجویی که سازمان سی‌آی‌ای پس از حوادث یازدهم سپتامبر به اجرا گذاشته، پایگاه‌ها و سفارت‌های آمریکا در سراسر جهان در حال آماده شدن برای تهدیدات احتمالی امنیتیِ مرتبط با انتشار این گزارش هستند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، این گزارش ۴۸۰ صفحه‌ای قرار است روز سه‌شنبه ۱۸ آذر از سوی کمیته اطلاعاتی سنای آمریکا منتشر شود.

در این گزارش به ۱۰۰ مورد از نوع برخورد با مظنونان تروریسم اشاره شده که از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۹ توسط نیروهای آمریکایی بازداشت شده‌اند.

به نوشته خبرگزاری رویترز، به عنوان نمونه در این گزارش به مورد عبدالرحمن ناشری، متهم به حمله به کشتی آمریکایی «کول» در سال ۲۰۰۰ اشاره شده که در جریان بازجویی، او را «با یک درل روشن» تهدید کرده‌اند؛ بنا بر این گزارش از این دستگاه مته تنها برای تهدید استفاده شده و با این وسیله شکنجه بدنی صورت نگرفته است.

بنا بر این گزارش، دست‌کم در یک مورد دیگر یکی از بازداشت‌شدگان تهدید جنسی شده است.

کاخ سفید، سی‌آی‌ای، و وزارت دادگستری آمریکا به نیروهای آمریکایی اجازه استفاده از برخی از روش‌های خشن بازجویی را داده‌اند، اما به نوشته رویترز مواردی که در این گزارش قید شده از حد مجاز فراتر رفته است.

این دست از بازداشت‌ها و بازجویی‌ها پس از حوادث یازده سپتامبر از سوی جرج بوش، رئیس جمهوری وقت، اِعمال شد، اما وی با پایان یافتن دوره ریاست‌جمهوری‌اش بخش‌هایی از این برنامه را خاتمه داد.

پس از او نیز، باراک اوباما، رئیس‌جمهوری جدید، برنامه موسوم به «فنون تقویت‌شده بازجویی» را ممنوع کرد.

به نوشته خبرگزاری‌ها، در گزارش کمیته اطلاعاتی سنا آمده است که این فنون شدید بازجویی تغییری در نتیجه بازجویی‌ها نداده و در صورت استفاده از روش‌های عادی بازجویی نیز «همان مقدار اطلاعات به‌دست می‌آمد.»

به نوشته رویترز، این بخش از گزارش مناقشه‌برانگیز است و بسیاری از مقامات اطلاعاتی و ضدتروریستی با این نتیجه‌گیری موافق نیستند.

از سوی دیگر، گزارش‌ها حاکی است که مقامات ایالات متحده احتمال می‌دهند که انتشار جزئیات پرونده‌های بازجویی‌های یادشده ممکن است ناآرامی‌هایی را به‌ وجود آورد و به این خاطر برخی تدابیر را اتخاذ کرده‌اند.

از جمله این تدابیر تقویت امنیت در سفارتخانه‌ها، پایگاه‌های نظامی، و دیگر ساختمان‌های مربوط به آمریکا در سراسر جهان است.

آبان‌ماه گذشته دولت آمریکا اعلام کرد که در هیچ شرایطی در مورد مسئله شکنجه بی‌تفاوت نبوده ولی در برابر کمیته ضد شکنجه سازمان ملل متحد، اعتراف کرد که پس از حمله‌های تروریستی ۱۱ سپتامبر در سال ۲۰۰۱ میلادی، «از این مرز فراتر رفته است».

پیش از آن در مردادماه نیز باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا، گفته‌بود که ایالات متحده پس از رخداد یازده سپتامبر برخی از بازداشت‌شدگان القاعده را شکنجه کرده‌ است.

XS
SM
MD
LG