لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۳۸

تکذیب احضار صالحی به مجلس به خاطر دیدار با همتای بریتانیایی


علاءالدین بروجردی، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس.
علاءالدین بروجردی، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس.
در حالی که سخنگوی کمیسیون سیاست خارجی مجلس از احضار وزیر خارجه ایران به مجلس برای توضیح درباره دیدار اخیرش با همتای انگلیسی خود خبر داده‌بود، علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون نام‌برده، این خبر را تکذیب کرد و افزود که «موضوع این احضار صحت ندارد».

به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، آقای بروجردی کلا خبر احضار وزیر امور خارجه به مجلس را منکر شده و تلویحا آن را خبرسازی سایت‌های خبری در کشور دانست.

بنابر گزارش‌ها، علی‌اکبر صالحی، وزیر خارجه ایران، روز ۲۵ خرداد در حاشیه کنفرانس «قلب آسیا» که در افغانستان برگزار شد، با همتای انگلیسی خود ویلیام هیگ دیدار و گفت‌وگو داشته‌ است.

در همین حال سخنگوی وزارت امور خارجه روز شنبه در دیدار با خبرنگاران وزیر خارجه بریتانیا را به دروغ‌گویی متهم و اعلام کرد که وزیر خارجه جمهوری اسلامی به درخواست بریتانیایی‌ها با این مقام خارجی دیدار کرده است.

به گزارش خبرگزاری فارس، رامین مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز شنبه درباره دیدار اخیر صالحی و هیگ گفت: «در این ملاقات درباره بحث حفاظت منافع دو کشور صحبت شد و بحث‌هایی نیز درباره تحولات منطقه صورت گرفت. فکر می‌کنیم کشورهای غربی در این تحولات نقش دارند و دخالت آنها جنبه تخریبی دارد. ما نیز نقطه نظرات‌مان را در این زمینه بیان کردیم.»

دیدار دو وزیر به درخواست کدام طرف انجام شد؟

خبر دیدار تازه وزرای خارجه دو کشور در وب‌سایت وزارت خارجه بریتانیا نیز انعکاس یافته و در این خبر آمده‌ است که این دیدار با درخواست علی‌اکبر صالحی انجام شده‌ است.

به گزارش وب‌سایت وزارت خارجه بریتانیا، ویلیام هیگ، وزیر خارجه این کشور، با اشاره به کاهش پیش‌آمده در سطح روابط دو کشور، در مورد دیدار خود با همتای ایرانی‌اش گفت: «ما ابراز امیدواری کردیم که هم ایران و هم بریتانیا بتوانند به‌زودی دفاتر رسمی حافظ منافع را در پایتخت‌های یکدیگر دایر کنند.»

ویلیام هیگ (راست) و علی‌اکبر صالحی در کابل. ۱۴ ژوئن ۲۰۱۲.
ویلیام هیگ (راست) و علی‌اکبر صالحی در کابل. ۱۴ ژوئن ۲۰۱۲.
در حالی که وزارت خارجه بریتانیا می‌گوید که این دیدار به درخواست علی‌اکبر صالحی انجام شده، رامین مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز شنبه گفت که «ملاقات صالحی و هیگ در کابل بنا به درخواست طرف انگلیسی انجام شده و ایران هم به دلیل نگرانی از وضعیت حقوق کنسولی اتباعش این ملاقات را پذیرفته‌ است.»

رامین مهمان‌پرست افزود: «آنها اعلام کرده بودند که مایل به ملاقات هستند و می‌خواهند در مورد وضعیت رابطه دو کشور و احتمالا بحث تعیین حافظ منافع ملاقاتی را صورت بدهند و به دلیل اعلام علاقه آنها و طرح این درخواست از سوی یک کشور ثالث، ما نیز به دلیل نگرانی از وضعیت حقوق کنسولی اتباع‌مان و مشکلاتی که برای آنها ایجاد شده، این ملاقات را پذیرفتیم و ملاقات انجام شد.»

وی در ادامه گفت: «این که مقامات انگلیسی به صورت غیرمتعارف و به شکل نادرست اعلام کردند که این ملاقات به درخواست طرف ایرانی بوده و سعی کردند کار تبلیغاتی انجام دهند، کار درستی نمی‌دانیم و این گونه اقدامات از اخلاق دیپلماتیک فاصله دارد.»

اظهارات ضد و نقیض در مورد پرسش از صالحی در مجلس

رسانه‌های داخلی در روزهای اخیر از قول حسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، از احضار وزیر خارجه ایران به مجلس به‌منظور ارائه توضیح درباره این دیدار خبر داده‌ بودند و آقای نقوی حسینی روز جمعه نیز به ایرنا گفت که «مهم این است که بدانیم این دیدار با چه هدفی انجام شده‌ است».

اما علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون نام‌برده، روز شنبه با تکذیب این احضار، به همین خبرگزاری گفت: «در صحبتی که با سخنگوی کمیسیون داشتم، وی اظهارات نقل شده از خود در برخی سایت‌ها را تکذیب کرد»؛ وی تأکید کرد که حضور علی‌اکبر صالحی در مجلس «تنها برای آشنایی» است.

تکذیب این مسئله توسط رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در حالی است که یک روز پیش از آن، مهدی دواتگری، عضو همان کمیسیون، خبر داد که علی‌اکبر صالحی قرار است در جلسه روز یک‌شنبه «درباره اعدام اتباع ایرانی در عربستان، موضوع دیدار با وزیر خارجه انگلیس و سایر مسائل به سئوالات نمایندگان پاسخ دهد».

پس از اعلام تحریم بانک مرکزی ایران از سوی بریتانیا، مجلس ششم آذرماه سال ۱۳۹۰ با تصویب طرح دو فوریتی کاهش رابطه با بریتانیا از دولت محمود احمدی‌نژاد خواست تا ظرف دو هفته روابط سیاسی تهران- لندن را به سطح کاردار کاهش دهد. شورای نگهبان نیز این طرح را تصویب کرد.

هشتم آذرماه عده‌ای تظاهرکننده در برابر ساختمان سفارت بریتانیا در تهران تجمع کرده و سپس وارد ساختمان شده و پرچم این کشور را پایین کشیدند. منابع خبری در آن زمان مهاجمان به سفارت بریتانیا را «دانشجو» خواندند.

در حالی که وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران از اقدام این افراد «ابراز تاسف» کرده‌ است، علی لاریجانی در همان زمان با حمایت تلویحی از حمله به سفارت بریتانیا، آن را «نمادی از فضای افکار عمومی مردم ایران» دانست.

به دنبال این اتفاق ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا، اعلام کرد که سفارت ایران در لندن تعطیل شده و دیپلمات‌های ایرانی نیز باید خاک بریتانیا را ترک کنند.

حسن قشقاوی معاون پارلمانی وزارت خارجه ایران سال گذشته در این مورد گفته بود: «مجلس شورای اسلامی از یک سال پیش به دنبال قطع کامل روابط میان دو کشور بود، اما اصلی‌ترین دلیلی که وزارت خارجه نمی‌خواهد این روابط قطع شود، مسائل کنسولی ایرانیان و هموطنان مقیم انگلیس است.»

در همین زمینه آقای قشقاوی روز شنبه، ۲۰ خردادماه، نیز به خبرگزاری ایرنا گفت که مجلس سال گذشته قصد تصویب طرحی برای قطع رابطه کامل با بریتانیا را داشته، ولی دولت موفق شد جلو تصویب این طرح را بگیرد.
XS
SM
MD
LG