لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۱۸

آلن ایر: در زمینه هسته‌ای راه سومی هم برای ایران هست


آلن ایر، سخنگوی فارسی‌زبان وزارت امور خارجه آمریکا.
آلن ایر، سخنگوی فارسی‌زبان وزارت امور خارجه آمریکا.
آلن ایر، سخنگوی فارسی‌زبان وزارت امور خارجه آمریکا در مصاحبه با رادیو فردا می‌گوید، بسته پیشنهادی گروه پنج به علاوه یک به ایران، منصفانه خواهد بود.

آلن ایر عضو هیات آمریکا خواهد بود که طی روزهای آینده همراه دیگر اعضای شورای امنیت سازمان ملل با ایران در قزاقستان به گفتگو می‌نشینند.

هدف این گفتگوها یافتن راه حل بحران بر سر فعالیت ای حساس هسته‌ای جمهوری اسلامی است.

آقای ایر در مصاحبه با گلناز اسفندیاری از رادیو فردا، نخست درباره انتظارات آمریکا از گفت‌وگوها در آلماتی قزاقستان می‌گوید:
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:31 0:00
لینک مستقیم

آلن ایر: ایران هم مثل ما – یعنی هر دو طرف- باید با جدیت و روحیه برابری و حسن نیت و احترام متقابل به قزاقستان بروند، تا هر دو طرف، با تعامل و همکاری حداقل به سوی یک توافق بلندمدت و پایدار و مورد قبول حرکت کرده باشیم.

آیا در دیدار ایران و کشورهای ۱+۵ در قزاقستان، آمریکا و کشورهای دیگر پیشنهاد جدیدی برای ایران دارند؟

نمی‌توانم به جزییات بسته پیشنهادی‌مان بپردازم. ولی اصل مطلب این است که اگر ایران تعهدات خود را در مورد داشتن برنامه صلح‌آمیز و غیر نظامی انجام دهد، در قبال آن آمریکا و جامعه بین‌المللی نیز تحریم‌ها را لغو خواهند کرد.
ایران می‌تواند یک برنامه صرفا صلح‌آمیز و غیر نظامی داشته باشد ولی باید تعهدات و وظایف خود را هم انجام دهد.

گفتید که نمی‌توانید در مورد جزئیات این گفت‌وگو چیزی به ما بگویید. ولی آیا پیشنهاد جدیدی برای ایران دارید یا خیر؟ تا چه حد می‌توانید در این مورد به ما توضیح بدهید؟

می‌توانم حضورتان بگویم که بسته پیشنهادی ما منصفانه و متعادل است و اگر ایران ایراد یا پیشنهادی دارد ما برای گوش دادن آن آماده هستیم.

چند روز پیش رهبر جمهوری اسلامی در تبریز فرمودند که بیشتر از دو راه وجود ندارد یا تسلیم شدن و توبه کردن ایران و یا فعال کردن توانایی نیروهای داخلی برای عبور از تحریم‌ها.

من عرض می‌کنم نه. راه سومی هم هست و این فقط و فقط تعامل و همکاری با جامعه جهانی است و از اینکه ایشان فرمودند و فتوا صادر کردند در مورد سلاح هسته‌ای باید بگویم موضع ما- یعنی جامعه بین‌المللی- این است که ایران نباید به بمب هسته‌ای دست یابد ولی هنوز جای زیادی برای همکاری هست.

مرکز وودرو ویلسون به تازگی گزارشی منتشر کرد که در این گزارش آمده است که دلیل اصلی کمبود دارو در ایران تحریم‌هایی است که به خاطر فعالیت‌های بحث برانگیز ایران در مورد سلاح هسته‌ای، علیه آن کشور وضع شده است.
اول می‌خواستم نظر شما را در مورد این گزارش بدانم. شما آیا تایید می‌کنید که تحریم‌ها باعث کمبود دارو در ایران شده است؟


من این گزارش را نخوانده‌ام ولی به طور کلی همان طور هم که از استعفای وزیر بهداشت ایران می‌شود درک کرد، برخی از دلایل نارسایی واردات دارو مربوط به سوء مدیریت داخلی در ایران است.
خود وزیر فرمودند که ایران اعتبار داشت ولی این اعتبار برای ورود دارو صرف نشد.

با این همه اگر اشکالی باشد و اگر شرکت‌هایی باشند که نمی‌خواهند داور و غذا را به ایران صادر کنند باید بگویم که ما دارو و غذا را تحریم نکرده‌ایم.

بله. تحریم نکرده‌اید ولی در عمل در نقل و انتقال پول ایران مشکل اساسی وجود دارد.

بله. قبول است. از این نظر ما از هیچ تلاشی فروگذار نمی‌کنیم تا آگاهی‌سازی کنیم و به این شرکت‌ها نشان دهیم که هیچ مانعی برای صدور دارو و غذا به ایران وجود ندارد.

می‌شود بگویید که مشخصا چه اقداماتی در این مورد انجام می‌دهید که در این میان مردم بابت کمبود دارو و غذا آسیب نبینند؟

سعی می‌کنیم اگر سوء تفاهمی در مورد ماهیت این تحریم‌ها وجود دارد در این مورد آگاهی‌سازی کنیم.

ولی گویا این «آگاهی‌سازی»های شما تا کنون نتیجه نداده است.

این طور نیست. اگر به سطح صادارت دارو به ایران نسبت به سال‌های پیش نگاه کنید، متوجه می‌شوید که صادرات دارو نسبت به ده سال پیش چند برابر شده است.

ولی امسال صادرات دارو به ایران ۵۰ درصد کاهش یافته است.

تا چه حد این مسئله نتیجه کار ایران است؟ تا چه حد نتیجه اقدام آمریکا؟ بله. قبول می‌کنم که مشکلی هست و برخی‌ها تصور می‌کنند که نمی‌توانند به ایران دارو صادر کنند و ما سعی می‌کنیم تا این تولیدکنندگان بدانند که صدور دارو به ایران هیچ مشکلی ندارد.

من بگویم که این تحریم‌ها نتیجه مستقیم تصمیم‌ها و سیاست‌هایی است که توسط دولتمردان ایران اتخاذ شده است و اگر ایران واقعا دلش می‌خواهد این تحریم‌ها لغو شود، تنها و آسان‌ترین راه همکاری و تعامل است.
XS
SM
MD
LG