لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۳۹

نظرسنجی تازه: یهودستیزی در اروپا رو به افزایش است


امسال حدود صد فروشگاه در برلین به مناسبت «شب بلورین» برچسبی به شکل شیشه شکسته را بر روی پنجره فروشگاه‌های خود می‌چسبانند.
امسال حدود صد فروشگاه در برلین به مناسبت «شب بلورین» برچسبی به شکل شیشه شکسته را بر روی پنجره فروشگاه‌های خود می‌چسبانند.
نتایج تازه‌ترین نظرسنجی در میان یهودیان اروپا نشان می‌دهد که از هر چهار یهودی سه نفر آنها باور دارد رفتارها و اندیشه‌های یهودستیزی در کشور زادگاهش افزایش یافته و از هر سه یهودی یک نفر ترک اروپا را بررسی کرده است.

این نظرسنجی در هفتاد و پنجمین سالروز رخدادهای موسوم به «شب بلورین» (به آلمانی: Kristallnacht) در زمان حکومت آلمان نازی صورت گرفته است.

«شب بلورین» به شب نهم به دهم نوامبر سال ۱۹۳۸ میلادی اطلاق می‌شود؛ در آن شب نیروهای نازی به طور هماهنگ به مغازه‌ها، کنیسه‌ها و خانه‌های یهودیان آلمان و اتریش حمله کردند و به غارت و ویرانی این اماکن پرداختند و چون شیشه‌ها همگی خرد شده و سنگفرش‌های خیابان‌ها تا روزهای بعد، پوشیده از شیشه‌خرده بود، به کنایه آن را «شب بلورین» یا «شب شیشه‌های شکسته» نامیده‌اند.

در روزهای هشتم تا دهم نوامبر سال ۱۹۳۸ بیش از سی هزار یهودی آلمان و اتریش نیز دستگیر و به اردوگاه‌های کار اجباری برده شدند.

پس از «شب بلورین» بود که اقدامات نازی‌ها علیه یهودیان آلمان شدت گرفت و تا سپتامبر سال بعد که جنگ جهانی دوم با حمله نیروهای هیتلر به لهستان آغاز شد، نازی‌ها توانسته بودند که آزار و اذیت و قوانین سختگیرانه علیه یهودیان را گسترش بخشند و آنها را به «گتوها»، مکان‌های محصور و اکثراً رقت‌بار، در هر شهری برانند.

به گزارش آسوشیتدپرس، در نظرسنجی که این روزها هم‌زمان با سال‌روز «شب بلورین» بنا به درخواست نهاد ناظر بر حقوق اساسی وابسته به اتحادیه اروپا در وین صورت گرفته است، در میان یهودیان باقی‌مانده در اروپا، قریب به اتفاق آنها احساس ناخوشایندی از فضای این قاره دارند.

۵۸۴۷ یهودی که در این نظرسنجی اینترنتی شرکت کردند، از کشورهای آلمان، بلژیک، فرانسه، مجارستان، ایتالیا، لتونی، سوئد و بریتانیا بودند چرا که ۹۰ درصد از یهودیان اروپا در این هشت کشور زندگی می‌کنند.

حتی در سوئد و فرانسه، میزان چشمگیری از یهودیان گفته‌اند که از نشانه‌هایی که یهودی بودن آنها را به چشم بیاورد، استفاده نمی‌کنند؛ ۳۴ درصد از یهودیان سوئد و ۲۹ درصد از یهودیان فرانسه برای مثال آویزان کردن گردن‌بندی با نشانه «سپر داوود» را خطرناک می‌دانند.

در کشوری مانند دانمارک که در زمینه تساهل و مدارا آوازه‌ای دیرینه داشته است، شمار یهودیان به خاطر «یهودستیزی‌های فزاینده» به شدت کاهش یافته است.

گزارش نیمه اکتبر امسال نشان می‌دهد که در هلند یهودیان احساس می‌کنند که «تبعیض» زیادی علیه آنها اعمال می‌شود.

یهودستیزی در آلمان چنان زیاد است که خانم آنگلا مرکل همین هفته گذشته (دوم نوامبر ۲۰۱۳) گفت دیگر نمی‌توان حتی یک موسسه یا نهاد مرتبط با یهودیان را بی‌محافظ رها کرد.

هیچ مراسم مذهبی دسته‌جمعی یهودی در آلمان بدون نیروهای پلیس برگزار نمی‌شود.

یهودیان اروپایی احساس می‌کنند که یهودستیزی در فضای مجازی نیز با یک روند فزاینده روبه‌روست.

۴۶ درصد از شرکت‌کنندگان در نظرسنجی گفته‌اند که هر روزه نگران هستند که از سوی دیگران بخاطر یهودی بودنشان در کلام و برخوردهای لفظی مورد هتک حرمت قرار گیرند.

در همین حال، ۸۲ درصد از یهودیانی که مورد بی‌حرمتی یا تبعیض یا حمله قرار گرفته‌اند، ترجیح داده‌اند که سکوت کنند و به هیچ نهادی شکایت نبرند.

فروشگاه‌های ویران‌شده یهودیان در برلین. ۱۰ نوامبر ۱۹۳۸.
فروشگاه‌های ویران‌شده یهودیان در برلین. ۱۰ نوامبر ۱۹۳۸.
نظرسنجی به عمل آمده از سوی «اتحادیه ضد افتراء» نیز که نتیجه آن هفتم نوامبر منتشر شد، می‌گوید دو سوم از نوجوانان یهودی اسرائیل تجربه روبه‌رو شدن با اندیشه‌های ناشی از یهودستیزی در فضای مجازی داشته‌اند.

یهودستیزی در اروپا با وخامت اوضاع اقتصادی این قاره، از جمله در کشورهایی مانند اسپانیا و یونان ارتباط دارد اما الزاماً بخاطر بیکاری فزاینده و عدم بهبود شاخص‌های اقتصادی نیست؛ بسیاری از جوانان تحصیل‌کرده نیز یهودیان را در عدم بهبود وضع اقتصادی خود «مقصر» می‌دانند در حالی که حتی نمی‌دانند شمار واقعی یهودیان در کشورشان چند نفر است.

این درحالی است که کشوری مانند لهستان که بیش از سه میلیون نفر از یهودیان آن در جنگ جهانی دوم کشته شدند، در مبارزه با یهودستیزی موثرتر از بسیاری از کشورهای دیگر اروپایی عمل کرده است و در مقابل عملکردها و اندیشه‌های یهودستیزی، کمترین مدارا را نشان می‌دهد؛ رئیس جمهوری لهستان که این هفته در اسرائیل بود، بر این امر تاکید گذاشت.

۱۳ میلیون یهودی در جهان باقی مانده‌اند:

شمار کلی یهودیان در جهان حدود سیزده میلیون نفر است؛ بیش از نیمی از آنها در اسرائیل زندگی می‌کنند؛ پس از اسرائیل بیشترین شمار یهودیان در جهان در آمریکاست که پنج میلیون و ۴۲۴ هزار نفر هستند.

شمار کلی یهودیان اروپا کمی بیش از یک میلیون نفر است.

فرانسه بیش از هر کشور دیگر اروپایی یهودی دارد. شمار آنها تا چند سال پیش بیش از ششصد هزار نفر بود اما میزان چشمگیری از آنها در کمتر از یک دهه گذشته فرانسه را ترک کرده‌اند و اکنون شمار باقی مانده ۴۸۳ هزار نفر است.

کانادا با داشتن ۳۱۵ هزار یهودی یک جامعه نسبتاً بزرگ یهودی‌نشین دارد اما شمار چشمگیری از آنها کسانی هستند که به عنوان یهودی در دو دهه گذشته ابتدا به اسرائیل رفته و سپس از اسرائیل به کانادا مهاجرت کرده‌اند.

۲۶۳ هزار نفر از یهودیان اروپایی در انگلیس زندگی می‌کنند که دومین جامعه بزرگ یهودی این قاره است.

از میان حدود نیم میلیون یهودی روسیه تا چندی پیش تنها ۱۹۴ هزار نفر باقی مانده‌اند که آنها نیز همواره از رفتارهای یهودستیزی ابراز شکایت می‌کنند.

در آلمان ۱۱۹ هزار یهودی زندگی می‌کنند که درصدی از آنها نیز اسرائیلی‌ها و روس‌هایی هستند که مدتی در اسرائیل زندگی کرده‌اند. این درحالی است که یهودستیزی با گذشتهٔ آلمان ارتباطی تنگاتنگ دارد.

در میان کشورهای آمریکای لاتین آرژانتین با داشتن ۱۸۱ هزار یهودی هنوز جامعه یهودی نسبتاً بزرگی دارد اما این درحالی است که تا چندی پیش شمار یهودیان آن کشور بیش از ۳۵۰ هزار نفر بود و حدود نیمی از آنها در سال‌های گذشته زادگاه خود را ترک کرده‌اند.

بمب‌گذاری مرگبار در کانون یهودیان آرژانتین و فعالیت‌های اسلامیون در این کشور و تقویت مسلمانان در آمریکای لاتین در ترک این قاره از سوی یهودیان نقشی مهم داشته است.

این وضع در مورد برزیل نیز صادق است که شمار یهودیان باقیمانده در آن به ۹۵ هزار نفر کاهش یافته است.

در استرالیا ۱۱۲ هزار نفر یهودی زندگی آرامی دارند و موارد یهودستیزی در آن کشور و نیز در نیوزیلند بسیار کمتر از اروپا بوده است.

در ترکیه حدود بیست هزار نفر و در ایران هشت هزار و هفتصد و پنجاه و شش نفر یهودی باقی مانده‌اند در حالی که در آمار رسمی ظاهراً و به طرز نادرستی ادعا می‌شود که شمار یهودیان باقیمانده ایران ۲۵ هزار نفر است.

المانیتور نیز همین هفته در گزارشی پرسید که آیا جامعه یهودیان ترکیه را نیز باید در حال اضمحلال دانست؟

در سوریه حدود صد یهودی و در بحرین سی یهودی باقی مانده‌اند و از دو یهودی افغانستان یک نفر آنها چندی پیش درگذشت و تنها یک تن زنده است که این مرد مجرد حافظ آخرین کنیسه یهودی کابل است.
XS
SM
MD
LG