لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۳۱

انجام مذاکره فنی هسته‌ای در استانبول؛ ایران: ۱+۵ وقت‌کشی می‌کند


رامین مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران.
رامین مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران.
در حالی که مذاکرات ایران با گروه ۱+۵ در سطح فنی و کارشناسی روز سه‌شنبه ۱۳ تیر در استانبول آغاز شد، سخنگوی وزارت خارجه ایران در همین روز گروه ۱+۵ را متهم به «طولانی کردن مذاکرات» کرد.

جلسه مذاکره استانبول چهارمین مذاکره طی چهار ماه میان دو طرف است و سلجوق اونال، سخنگوی وزارت خارجه ترکیه، به خبرگزاری فرانسه گفت که نشست روز سه‌شنبه «ماهیتی فنی دارد و پشت درهای بسته انجام می‌شود و مکان آن نیز مخفی است.»

سه دور از مذاکرات هسته‌ای میان ایران و قدرت‌های غربی تاکنون موفق به پر کردن شکاف موجود میان دو طرف نشده‌است و طرف‌ها در آخرین دور از این مذاکرات که اوایل ماه جاری در مسکو برگزار شد توافق کردند تا برای جلوگیری از پایان یافتن روند گفت‌وگو، مذاکره‌ای در سطح پایین‌تر و فنی در استانبول برگزار کنند.

مایکل مان، سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز در پاسخ ایمیلی به پرسش‌های رادیو فردا در مورد نشست کارشناسی در استانبول، تأکید کرد که نشست استانبول، «نشستی کاملاً فنی» است که با هدف «شفاف‌سازی محورهای مذاکرات مسکو و بغداد» انجام می‌شود.

آقای مان افزود که گفت‌وگوی هیئت‌های کارشناسی دو طرف در استانبول ممکن است در یک تا حداکثر دو روز به سرانجام برسد و با توجه به اینکه برنامه‌ای برای پوشش رسانه‌ای این مذاکرات در نظر گرفته نشده، مشخص نیست که چگونه در مورد محتوای این گفت‌وگوها اطلاع‌رسانی شود.

آقای مان پیشتر هم در گفت‌وگو با روزنامه الشرق الاوسط گفته بود که: تعیین زمان برگزاری دور جدید مذاکرات میان ایران و نمایندگان ۱+۵ به نتایج نشست روز سه‌شنبه استانبول و «نتایج دیدار هلگا اشمید، معاون اشتون، و علی باقری، معاون جلیلی» مرتبط است.

روز سه‌شنبه رامین مهمان‌پرست، سخنگوی وزارت خارجه ایران در نشست خبری هفتگی خود درباره روند این گفت‌وگوها گفت: «با توجه به اقدامات نامناسب ۱+۵ این تصور به ذهن مردم می‌آید که اهداف خاصی از طولانی کردن مذاکرات و به نتیجه نرسیدن آن وجود دارد که برخی تحلیل می‌کنند که ممکن است ارتباطی با انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا داشته باشد.»

وی افزود: «برای اینکه این تصور وجود نداشته باشد ۱+۵ باید صریح و روشن وارد مذاکره شود و ان‌پی‌تی مبنای مذاکره قرار بگیرد و اقدامات متقابل، هم‌وزن و هم‌سطح باشد. هر اقدامی خارج از توافقات یا برگشت به عقب و ادعاهای جدید می‌تواند تداعی‌کننده‌ای باشد که قصدی برای طولانی کردن مذاکرات دارند.»

سخنان سخنگوی وزارت خارجه ایران در مورد «طولانی کردن مذاکرات» در حالی بیان می‌شود که سیاستمداران مختلف غربی نیز ایران را متهم به «وقت‌کشی» در این مذاکرات می‌کنند.

نخست‌وزیر اسرائیل اخیراً گفته‌است که مذاکرات ایران با ۱+۵ نتیجه واقعی نداشته و ایران به دنبال غنی‌سازی بالای ۲۰ درصد است، و رامین مهمان‌پرست در نشست هفتگی تازه خود به این اظهارات نیز واکنش نشان داده و گفت که این اظهارات اسرائیل «به خاطر اظهار وجود است.»

وی افزود که «در مذاکرات ما با ۱+۵ هیچ حسابی برای رژیم صهیونیستی [اسرائیل] باز نکرده و نخواهیم کرد.»

قدرت‌های غربی که نمایندگان آنها در قالب گروهی موسوم به ۱+۵ با ایران مذاکره می‌کنند از وجود ابعاد نظامی در برنامه هسته‌ای ایران ابراز نگرانی می‌کنند و اخیراً منطقه نظامی پارچین در جنوب شرق تهران در مرکز توجه این نگرانی‌ها قرار گرفته‌است.

«زمان بازرسی کارآمد در پارچین رو به پایان است»

مذاکرات هیئت‌های کارشناسی ایران و شش قدرت جهانی در حالی در استانبول در حال پیگیری است که «مؤسسه علوم و امنیت بین‌المللی» (ISIS) در گزارش تازه‌ای که روز دوشنبه دوم ژوئیه منتشر کرده‌است، از ادامه فعالیت‌های «مشکوک» ایران در سایت نظامی پارچین سخن گفته و نوشته است که زمان برای انجام یک بازرسی کامل و مطمئن توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از این سایت رو به پایان است.

«مؤسسه علوم و امنیت بین‌المللی» که یکی از مراکز پژوهش‌های راهبردی در عرصه امنیت و مسائل دفاعی است تصاویر ماهواره‌ای از محوطه نظامی پارچین در نزدیکی تهران را زیر نظر دارد و تاکنون گزارش‌های متعددی در ارتباط با این سایت منتشر کرده‌است.

این مؤسسه در گزارش تازه با ارائه جزئیات زیاد نوشت که تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که فعالیت‌های «پاکسازی» پارچین هم‌چنان ادامه دارد و احتمال این می‌رود که ایران اتاق آزمایش انفجار هسته‌ای در پارچین را به طور کامل برچیده باشد و ردیابی آثار این آزمایش نیز دیگر امکان‌پذیر نباشد.

«مؤسسه علوم و امنیت بین‌المللی» افزود در صورتی که ایران اجازه دسترسی به سایت پارچین را به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ندهد، آژانس باید این موضوع را در نشست سپتامبر ۲۰۱۲ هیئت امنای خود مطرح کند.

مقام‌های ایرانی با اظهار اینکه سایت پارچین یک محوطه نظامی است و هسته‌ای نیست با بازرسی تازه‌ای توسط آژانس اتمی از آن موافقت نکرده‌اند و انجام آزمایش‌های تسلیحاتی اتمی را نیز در پارچین به طور کامل رد می‌کنند.
XS
SM
MD
LG