لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۵۲

«ایران مشاورانی را برای کمک به سرکوب به سوریه فرستاده است»


بشار اسد و محمود احمدی‌نژاد، رؤسای جمهور ایران و سوریه
بشار اسد و محمود احمدی‌نژاد، رؤسای جمهور ایران و سوریه
مقام‌های آمریکایی می‌گویند ایران برای کمک به سرکوب معترضان در سوریه، مشاوران و مربیانی به این کشور فرستاده و تجهیزات پیشرفته‌ای را نیز در اختیار حکومت سوریه گذاشته که به ردیابی مخالفان در شبکه‌های اجتماعی کمک می‌کند.

روزنامه آمریکایی «واشینگتن پست» عصر جمعه این مطلب را از قول دو مقام آمریکایی و یک دیپلمات از یکی از کشورهای هم‌پیمان با آمریکا نقل کرد اما نوشت که به خاطر حساس بودن اطلاعات، این مقام‌ها نخواسته‌اند نامشان فاش شود.

به گفته این مقام‌ها، کمک‌های ایران به سوریه نه تنها شامل سلاح و تجهیرات سرکوب می‌شود بلکه ابزار پیچیده نظارت را نیز در بر می‌گیرد و تجهیزات ارسال شده از ایران به حکومت سوریه کمک می‌کند تا مشخصات مربوط به فیس‌بوک و توئیتر مخالفان را ردیابی کند.

گزارش روزنامه «واشینگتن پست» می‌افزاید که نظارت رایانه‌ای که با کمک ایران در سوریه مستقر شده باعث دستگیری صدها نفر از شهروندان آن کشور در هفته‌های اخیر شده که با ردگیری نشانی‌ها و هجوم مأموران به خانه این افراد صورت گرفته‌است.

دیپلمات نام‌برده و مقام‌های آمریکایی مذکور هم‌چنین به «واشینگتن پست» گفته‌اند که مربیان نظامی ایران به دمشق اعزام شده‌اند تا «تکنیک‌هایی» را که جمهوری اسلامی برای سرکوب اعتراضات سال ۸۸ در ایران استفاده کرده‌است به مأموران سوری آموزش دهند.

«واشینگتن پست» هم‌چنین نوشت که درخواست‌های خبرنگاران از سفارت سوریه و دفتر حافظ منافع ایران در واشینگتن برای واکنش به این خبر بدون پاسخ مانده‌است.

گزارش روزنامه «واشینگتن پست» می‌افزاید که سپاه قدس، شاخه برون‌مرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، دست کم از اواسط ماه آوریل، نقشی کلیدی در سرکوب معترضان در سوریه ایفا کرده‌است.

بنا بر این گزارش، تحریم‌های ایالات متحده علیه سپاه قدس که از ماه آوریل اعمال شده هشداری است از سوی آمریکا به ایران تا از این اقدامات دست بکشد اما با وجود این هشدارها، شمار مشاوران ایرانی حاضر در سوریه در هفته‌های اخیر تدریجاً افزایش یافته‌است.

اعتراض‌ها در شهرهای گوناگون سوریه هم‌چنان ادامه دارد و در روز جمعه نیز، نیروهای امنیتی حکومت بشار اسد، دست کم هشت نفر را به قتل رساندند.

در همین روز مسکو نیز به جمع منتقدان حکومت بشار اسد پیوسته و خواهان انجام اصلاحات در این کشور شده‌است.

برپایه گزارش‌های منتشر شده، تاکنون بیش از هزار نفر در ناآرامی‌های اخیر سوریه کشته و نزدیک به ۱۰ هزار نفر هم دستگیر شده‌اند. مقام‌های سوریه می‌گویند در این مدت ۱۴۳ سرباز، پلیس و نیروی امنیتی نیز کشته شده‌اند.

مقام‌های آمریکایی تاکنون چندین بار، جمهوری اسلامی ایران را به دست داشتن در سرکوب معترضان سوری متهم کرده‌اند و روز ۱۸ مه نیز ایالات متحده در این رابطه، نام قاسم سلیمانی و محسن چیذری، دو تن از فرماندهان بلندپایه سپاه قدس را در فهرست تحریم‌های خود قرار داد.

این اقدام یک روز پس از آن صورت گرفت که هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا، به حکومت بشار اسد در زمینه ادامه سرکوب‌ها هشدار داده و گفته بود: «آنها بدترین تاکتیک‌های متحد خود، یعنی ایران، را به کار می‌بندند و از احترام گذاشتن به خواست و مطالبات شهروندان خود در سوریه سر باز می‌زنند.»

ایران اما این اتهام‌ها را سیاسی و بی‌اساس می‌خواند و می‌گوید که وقایع سوریه، مسائلی داخلی است که با تدبیر مقامات سوری حل خواهد شد.
XS
SM
MD
LG