لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۰۰

اوباما در مورد توافق اتمی با ایران به ملک عبدالله اطمینان داد


باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا (چپ) و ملک عبدالله در «روضة الخُرَیم» در صد کیلومتری شمال شرق ریاض. ۲۸ مارس ۲۰۱۴.
باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا (چپ) و ملک عبدالله در «روضة الخُرَیم» در صد کیلومتری شمال شرق ریاض. ۲۸ مارس ۲۰۱۴.
باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده، که به عربستان سعودی سفر کرده روز جمعه، هشتم فروردین، در گفت‌وگو با پادشاه عربستان، به او اطمینان داد که آمریکا از شورشیان «میانه‌رو» در سوریه حمایت کرده و «توافق بد هسته‌ای» با ایران امضا نخواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، باراک اوباما که به همراه جان کری، وزیر خارجه آمریکا، و چند مقام ارشد دیگر آمریکا با هلی‌کوپتر به محل خیمه‌های سلطنتی ملک عبدالله در صحرا رفته‌ بود بر اهمیت روابط کشورش با عربستان تأکید کرد.

یک مقام آمریکایی به رویترز گفت که در گفت‌وگوی دوساعته اوباما و ملک عبدالله، طرفین در مورد «اختلافات تاکتیکی» موجود میان دو کشور بحث و تبادل نظر کردند، اما طرفین بر این توافق داشتند که منافع راهبردی دو کشور هم‌چنان هم‌سو است.

این مقام آمریکایی که نام او ذکر نشده گفت: «به نظر من مهم بود که فرصتی دست دهد تا رئیس جمهور آمده و عزم خود برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را رو در رو برای ملک عبدالله توضیح دهد».

وی افزود که این دیدار فرصتی بود تا به پادشاه عربستان اطمینان داده شود که «ما توافق بد با ایران را نمی‌پذیریم و تمرکز بر موضوع هسته‌ای به این معنی نیست که ما نسبت به دیگر فعالیت‌های ایران که برهم‌زننده ثبات در منطقه است نگرانی نداشته یا بر آنها تمرکز نداریم».

عربستان سعودی پس از روی کار آمدن حسن روحانی در ایران و آغاز دوره جدید مذاکرات هسته‌ای ایران با غرب، نسبت به کاهش فشارها بر جمهوری اسلامی ابراز نگرانی کرده‌ است.

به نوشته رویترز، نگرانی عربستان از این است که این کاهش فشارها باعث تقویت موضع جمهوری اسلامی در منطقه و افزایش حمایت ایران از شیعیان در خاورمیانه شود.

عربستان همچنین معتقد است که آمریکا در حمایت از شورشیان سوری کوتاهی کرده و با این کار باعث شده تا بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه که از متحدان ایران در منطقه است، هم‌چنان در منصب قدرت باقی بماند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، باراک اوباما روز جمعه در آستانه سفرش به عربستان در مصاحبه با شبکه خبری «سی‌بی‌اس» گفت که در ارتباط با مداخله نظامی در سوریه آمریکا «محدودیت‌های خود را دارد».

رئیس‌ جمهوری آمریکا اظهار داشت: «از دیدگاه من این نظر اشتباهی است که گفته شود ما می‌توانستیم با چند حمله گزینشی از گرفتاری‌هایی که در سوریه پیش آمده جلوگیری کنیم.»

وی اما افزود: «البته نه این‌ که ارزشش را ندارد، اما پس از یک دهه جنگ، ایالات متحده هم‌اینک محدودیت‌های خود را دارد.»

مقام‌های سعودی هنوز اظهارنظری درباره دیدار روز جمعه اوباما و ملک عبدالله نکرده‌اند، اما رسانه‌های دولتی سعودی گفتند که این گفت‌وگوها بر تلاش‌های صلح خاورمیانه و بحران سوریه متمرکز بوده‌ است.

هرچند میزان نفت صادراتی عربستان سعودی به آمریکا نسبت به قبل مقداری کاهش یافته، اما این کشور هم‌چنان به عنوان منبع نفتی برای ایالات متحده اهمیت دارد و همکاری عربستان در نبرد علیه القاعده نیز برای دولت آمریکا حائز اهمیت است.

دیدار حقوق بشری

خبرگزاری فرانسه خبر می‌دهد که باراک اوباما در جریان این سفر، با وجود درخواست قانون‌گذاران آمریکایی، درباره مسئله حقوق بشر با پادشاه سعودی گفت‌وگویی نداشت، اما روز شنبه با یکی از فعالان مهم حقوق بشر در عربستان دیدار کرد.

بنا بر این گزارش، آقای اوباما، در دیدار با مَها المنیف، از فعالان برجسته جلوگیری از خشونت خانگی در عربستان، جایزه‌ای که او از وزارت خارجه آمریکا دریافت کرده‌ را به او تقدیم کرد.

مها المنیف از وزارت خارجه آمریکا مدال «شجاعت زنان» را دریافت کرده، اما موفق نشده‌ بود در مراسم دریافت آن که اوایل ماه جاری میلادی در واشینگتن برگزار شد حضور یابد.
XS
SM
MD
LG