لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۱۹

اطمینان آمانو از پایداری برجام به‌رغم انتقادات تند دولت آمریکا


آقای آمانو گفته که توافق هسته‌ای با ایران «تا زمانی که اجرایی می‌شود، مستحکمتر از چیزی است که دیگران فکر می‌کنند».
آقای آمانو گفته که توافق هسته‌ای با ایران «تا زمانی که اجرایی می‌شود، مستحکمتر از چیزی است که دیگران فکر می‌کنند».

یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، می‌گوید که علیرغم انتقادات تند دولت تازه آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران موسوم به برجام او «مطمئن» است که ایالات متحده این توافق را زیر پا نخواهد گذاشت.

آقای آمانو در گفت‌وگو با روزنامه فایننشال تایمز گفت که توافق هسته‌ای با ایران «تا زمانی که اجرا شود، مستحکم‌تر از چیزی است که دیگران فکر می‌کنند».

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با اشاره به «پایبندی ایران» به مفاد توافق هسته‌ای و بازرسی‌های این نهاد از برنامه اتمی جمهوری اسلامی افزود که ‍«یافتن راهی دیگر [برای کنترل برنامه هسته‌ای ایران] دشوار است».

او در عین حال تاکید کرد: «من نمی‌گویم که سیستم راستی‌آزمایی ما [از برنامه اتمی ایران] عالی است، اما این سیستم بهترین چیزی است که با این شرایط می‌توانیم داشته باشیم.»

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، و مقام‌های ارشد دولت او همراه با تعداد زیادی از نمایندگان آمریکا در هر دو مجلس قانونگذاری این کشور، بارها از توافق اتمی میان ایران با آمریکا، فرانسه، روسیه، چین، بریتانیا و آلمان انتقاد کرده‌اند.

آقای ترامپ از جمله چند بار تکرار کرده است که این توافق «بدترین توافقی بود که تاکنون دیده» است.

با وجود این و در حالی که رئیس جمهور آمریکا در دوران مبارزات انتخاباتی وعده داده بود که در صورت به قدرت رسیدن همان روز اول توافق اتمی با ایران را پاره می‌کند، وزیر امور خارجه ایالات متحده این مسئله را رد کرده است.

رکس تیلرسون در عین حال گفته است که آمریکا این تواق را به طور کامل بازبینی می‌کند و مایک پنس، معاون رئیس جمهور ایالات متحده، هم هشدار داده که واشینگتن به جمهوری اسلامی اجازه دسترسی به سلاح هسته‌ای را نمی‌دهد.

در مقابل مقام‌های جمهوری اسلامی همواره خواست خود برای ساخت تسلیحات اتمی را رد کرده‌اند

اما در عین حال آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز در گزارش پایانی خود از گذشته برنامه هسته‌ای ایران اعلام کرد که جمهوری اسلامی از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۹ به فعالیت‌های مربوط به ساخت وسیله انفجاری هسته‌ای دست زده است.

مدیرکل این نهاد نیز در گفت‌وگو با فایننشال تایمز، از توافق هسته‌ای با ایران به عنوان توافقی «میان همه جامعه جهانی» یاد کرده، اما هشدار داد که تنش ناشی از مسائلی که در توافق هسته‌ای قید نشده، مانند برنامه موشکی جمهوری اسلامی، می‌تواند اعتماد موجود را تضعیف کند.

یوکیا آمانو تصریح کرد که «هر چیزی می‌تواند بر وضعیت تاثیر بگذارد» و با اشاره به برنامه موشکی ایران گفت: «یک مسئله تکنیکی کوچک مرتبط با اجرای توافق می‌تواند به یک مسئله سیاسی بزرگ تبدیل شود.»

برنامه موشکی ایران و آزمایش موشک‌های بالیستیک توسط جمهوری اسلامی با واکنش تند برخی کشورها از جمله آمریکا و اسرائیل روبه‌رو شده است.

ایران می‌گوید برنامه موشکی‌اش دفاعی است و قابل مذاکره نیست، اما منتقدان با اشاره به مواردی مانند قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای توسط برخی از موشک‌های امتحان شده یا نوشتن شعار مرگ بر اسرائیل روی آنها، این استدلال را رد می‌کنند.

XS
SM
MD
LG