لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۵۷

حصر از چه روزی آغاز شد؟


از چپ: مهدی کروبی، میرحسین موسوی، زهرا رهنورد، فاطمه کروبی
از چپ: مهدی کروبی، میرحسین موسوی، زهرا رهنورد، فاطمه کروبی
راديو فردا در پرونده ويژه‌ای ابعاد مختلف هزار روز حصر خانگی رهبران جنبش اعتراضی ايران پس از انتخابات رياست جمهوری در سال ۱۳۸۸ را با کارشناسان، ناظران و نزدیکان آنها بررسی می‌کند.
شايد خيلی از طرفداران ميرحسين موسوی و مهدی کروبی فکرش را هم نمی‌کردند که حصر خانگی اين دو نامزد معترض به نتيجه انتخابات رياست جمهوری ايران در سال ۱۳۸۸ هزار روزه شود.
رهبران بزرگترين جنبش اعتراضی ايران پس از انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ که به جنبش سبز مشهور شد، اکنون حدود هزار روز است که در خانه خود يا ساختمان‌های متعلق به وزارت اطلاعات که به «خانه امن» مشهور هستند، به سر می‌برند.
زهرا رهنورد، همسر ميرحسين موسوی که در روزهای منتهی به انتخابات ۸۸ و پس از آن همسرش را در کمپين انتخاباتی‌اش همراهی می‌کرد، در حصر خانگی نيز با او همراه است. فاطمه کروبی، همسر مهدی کروبی نيز ماه‌ها با همسرش در حصر بود اما پس از مدتی اجازه خروج از حصر به او داده شد.
۲۵ بهمن ۱۳۸۹ روزی بود که هزاران نفر از طرفداران ميرحسين موسوی و مهدی کروبی به دعوت آنها به خيابان‌ها بازگشتند. رهبران جنبش سبز در نامه‌ای که ۱۶ بهمن آن سال به وزير وقت کشور نوشتند از مصطفی محمدنجار خواستند تا مجوز برگزاری يک راهپيمايی در روز ۲۵ بهمن به منظور «اعلام همبستگی با حرکت‌های مردمی در منطقه به‌ويژه قيام آزادی‌خواهانه مردم تونس و مصر بر عليه حکومت استبدادی در کشور» صادر شود.
اما نه تنها مجوز قانونی اين راهپيمايی صادر نشد، بلکه حداقل سه تن از معترضان به نام‌های صانع ژاله، محمد مختاری و اميرحسين تهرانچی در درگيری با نيروهای امنيتی کشته شدند و گزارش‌ها و شايعات اوليه درباره ممانعت ماموران امنيتی از خروج رهبران جنبش سبز از منزل برای شرکت در تظاهرات نيز منتشر شد.
محمدتقی کروبی، يکی از فرزندان مهدی کروبی به راديو فردا می‌گويد محدوديت رفت و آمد و ملاقات با پدرش، پيش از آن و در موارد متعدد اتفاق افتاده بود که پس از چند روز برطرف شد اما حصر خانگی او و مادرش از روز ۲۱ بهمن ۱۳۸۹ يعنی چهار روز قبل از برگزاری تظاهرات اعتراضی آغاز شد.
او می‌گويد: «صبح پنج‌شنبه ۲۱ بهمن، ماموران امنيتی با محاصره کامل خانه پدرم، از رفت و آمد اعضای خانواده و نزديکان به آن جلوگيری کردند به گونه‌ای که به يکی از اعضای دفتر سابق پدرم و برادرم که صبح زود برای ملاقات با او به خانه رفته بودند، گفته شد که فعلا به طور موقت امکان ملاقات وجود ندارد. حتی به مادرم اجازه خروج از منزل داده نشد.»
اما اردشير اميرارجمند، از مشاوران ميرحسين موسوی به راديو فردا می‌گويد که ماموران امنيتی از روز ۲۵ بهمن ۱۳۸۹ مانع خروج آقای موسوی و خانم رهنورد از منزل و ورود ديگران به خانه آنها شدند اما ارتباط تلفنی با ميرحسين موسوی تا شامگاه ۲۶ بهمن ادامه داشت.
به گفته آقای اميرارجمند، حصر خانگی اين کانديدای معترض به نتيجه انتخابات سال ۸۸ و همسرش در روز ۲۸ بهمن و با نصب درهای فلزی در ابتدای کوچه محل سکونت آنها کامل شد.
به گزارش سايت کلمه، اين درهای فلزی، جايگزين دو خودروی ون متعلق به نيروهای امنيتی شدند که از غروب ۲۵ بهمن ورودی کوچه محل سکونت ميرحسين موسوی و زهرا رهنورد در خيابان پاستور تهران را مسدود کرده بودند.
XS
SM
MD
LG