لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۲۵

حسن روحانی: منعی برای حضور شرکت‌های آمریکایی در ایران وجود ندارد


تصویری از حسن روحانی و محمد جواد ظریف در آمریکا
تصویری از حسن روحانی و محمد جواد ظریف در آمریکا

حسن روحانی رییس جمهوری ایران که برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک رفته است، روز جمعه در نشستی با مدیران شرکت‌های تجاری و صنعتی آمریکا گفت «امنیت و ظرفیت‌های بزرگ اقتصادی فرصت کم نظیری است برای سرمایه گذاری درایران.»

آقای روحانی همچنین اعلام کرد که «منعی برای حضور شرکت‌های آمریکایی در ایران وجود ندارد.»

حسن روحانی در دیدار با مدیران شرکت‌های اقتصادی آمریکا با اشاره به گفت و گوهای گسترده شرکت‌های بزرگ اروپایی و آسیایی با ایران گفت که فضای پسا تحریم، شرایط جدید اقتصادی و سیاسی را فراهم آورده که شرکت‌های بزرگ تجاری و صنعتی باید از آن استفاده کنند.

آقای روحانی گفت ایران به طور شفاف برنامه‌های آینده خود را با دنیا در میان می‌گذارد و یکی از راه‌های کاستن فاصله میان ایران و آمریکا، همکاری‌های اقتصادی است.

آقای روحانی با اشاره به برخی موانع احتمالی برای سرمایه گذاری و حضور شرکت‌های آمریکایی در ایران گفت تردیدی نیست که این موانع و مخالفت‌ها پایدار نخواهد ماند.

آقای روحانی پیش ار ترک تهران هم بر استفاده از فضای پس از برجام برای همکاری‌های اقتصادی تاکید کرد و گفت «کار ما در این سفر بعد از آنکه از برجام عبور کردیم، استفاده از فضای بعد از برجام برای فعالیت‌های اقتصادی و علمی و رابطه بیشتر با جهان است.»

در اینباره هوشنگ امیراحمدی، رییس شورای آمریکاییان و ایرانیان در نیوجرسی آمریکا به رادیو فردا می‌گوید که نباید انتظارسرمایه گزاری‌ کلان آمریکایی‌ها را در ایران داشت:

به گفته او: «ایرانی‌ها همیشه دوستدار فعالیت‌های اقتصادی آمریکایی‌ها در ایران بودند؛ از زمان آقای هاشمی رفسنجانی، خاتمی، احمدی‌نژاد و الان آقای روحانی. ایران تقریبا هیچوقت برای سرمایه گزاری آمریکایی‌ها در ایران منعی نداشته است.»

به گفته هوشنگ امیراحمدی، «در سال ۱۹۹۴ برابر با ۱۳۷۳ خورشیدی آقای هاشمی رفسنجانی یک معامله یک میلیارد دلاری با یک شرکت آمریکایی داشت که آقای کلینتون جلویش را گرفت و بعد هم پشت سرهم تحریم‌ها برقرار شد.»

به گفته رییس شورای آمریکاییان و ایرانیان، «مشکل این است که ایرانی‌ها خواهان روابط اقتصادی هستند در حالی که امریکایی‌ها علاقه زیادی به بخش اقتصادی ندارند و بحثشان با ایران سیاسی است.»

آنچنان که آقای امیر احمدی به رادیو فردا می گوید، «آمریکایی‌ها می‌خواهند با ایران گفت و گوی سیاسی کنند، مسایل سیاسیشان را حل کنند و یا روابط سیاسی برقرار کنند. امریکایی‌ها فکر می‌کنند بدون حل مشکل سیاسی مشکل اقتصادی قابل حل نیست. الان هم بعد از این جریان برجام و در تحلیل نهایی به جای اینکه سرمایه گذاری‌های بزرگی انجام شود روابط احتمالا در سطح تجارت ممکن است محدود بماند. فقط در بخش نفت و یا یکی دو زمینه دیگر ممکن است سرمایه‌ها ی اروپایی وارد شود که آن هم با مشکلات خاصی خواهد بود.»

از دیگر سو علی رشیدی، کار‌شناس اقتصاد در تهران به رادیو فردا می‌گوید که احتمالا گام‌های اولیه سرمایه گزاری‌های آمریکایی‌ها در ایران از راه همکاری با شرکت‌هایی خواهد بود که در بورس ایران سهام خود را عرضه می‌کنند.

به گفته آقای رشیدی: «اصولا از نظر قانونی هیچ منعی وجود ندارد. از کانال بورس که خیلی سریع‌تر این کار می‌تواند انجام بشود. ولی سرمایه گزاری‌های مستقیم محتاج همکاری با شرکت‌های ایرانی و به صورت جوینت ونچراست. سال هاست ما عقب مانده‌ایم مخصوصا در دوره تحریم‌ها. بنابراین مدتی زمان لازم است تا دولت بداند که چه کار می‌خواهد بکند و در چه زمینه‌هایی می‌خواهد سرمایه گزاری خارجی را تشویق بکند.»

به گفته این کارشناس اقتصادی: «اصولا سرمایه گزاری‌های خصوصی خارجی آن هم از نوع مستقیم مستلزم خرید زمین، وارد کردن ماشین آلات، انتقال تکنولوژی، تولید کالا و عرضه در بازارهای جهانی و فروش محصولات است. بنابراین برای شرکت‌های آمریکایی شاید یک کمی زود باشد اما آن‌ها هم می‌توانند از طریق شریکان اروپای و یا شریکان خود در خاوردور به این صحنه وراد شوند.»

هم زمان با برگزاری مجمع عمومی سالانه سازمان ملل از روز شنبه چهارم مهر ماه برابر با بیست و پنجم سپتامبر اجلاس سه روزه توسعه پایدار در نیویورک هم برگزار می‌شود که در آن بسیاری از سران کشورهای جهان، از جمله حسن روحانی رییس جمهوری ایران شرکت دارند.

XS
SM
MD
LG