لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۲۴

تداوم اختلاف نظر شورای نگهبان با مجلس بر سر رد صلاحیت نامزدها


سخنگوی شورای نگهبان خبر داد که با وجود اصلاح مصوبه مجلس مبنی بر ممنوع بودن رد صلاحیت نامزدها پس از انتخاب آنان، این شورا بار دیگر این مصوبه را رد کرده است. او همچنین بار دیگر بر لحاظ کردن «فتنه» در تعیین صلاحیت افراد تاکید کرد.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی این شورا، روز پنج‌شنبه، ۲۰ آبان، در کانال تلگرامی خود اعلام کرد که با وجود اصلاح مصوبه سابق مجلس درباره تبصره ۳ ماده قانون ۵۲ انتخابات مجلس «ايراد سابق اين شورا كماكان به قوت خود باقی است».

به گفته آقای کدخدایی، «محدود كردن» حق اظهارنظر شورای نگهبان در مورد صلاحيت نامزدهای انتخابات مجلس «با فرض وصول مدارک جديد مغاير اصل ۹۹ و نظريه تفسيری آن» است.

بر اساس اصل ۹۹ قانون اساسی ایران، شورای نگهبان نظارت بر همه انتخابات‌ها جز انتخابات شوراها را بر عهده دارد و بر اساس تفسیری که این شورا از این اصل ارائه کرده، این نظارت «استصوابی است‌ و شامل‌ تمام‌ مراحل‌ اجرايی‌ انتخابات‌ از جمله‌ تأييد و ردّ صلاحيت‌ كانديداها می‌شود».

مجلس ایران در جلسه هفتم شهریور خود قانون تبصره ۳ ماده قانون ۵۲ انتخابات مجلس را که مربوط به تائید صلاحیت نامزدهای انتخابات است تفسیر کرده بود.

بر اساس تفسیر مجلس، شورای نگهبان تنها می‌توانست نامزدها را در مهلت تعیین شده در قانون انتخابات رد کند، نه این که پس از انتخاب یک نامزد «با رأی سالم مردم» او را رد صلاحیت کند.

روابط عمومی شورای نگهبان روز شنبه، ۲۰ شهریور، اعلام کرده بود که مصوبه مجلس «محدود كردن حق اظهارنظر» شورای نگهبان درباره صلاحيت نامزدهای انتخابات مجلس و «مغاير اصل ۹۹ قانون اساسی‌ و نظريه تفسيری آن شناخته شد».

پنج روز بعد یعنی در ۲۵ مهرماه نمایندگان مجلس در جلسه‌ای بخشی از این مصوبه خود را اصلاح کردند.

بر اساس مصوبه جدید مجلس، شورای نگهبان بعد از اعلام «صحت انتخابات» و تایید انتخابات در یک حوزه انتخابیه «نمی‌تواند اظهارنظر مجددی درباره صلاحیت آن نامزد یا منتخب داشته باشد و چنان چه مدارک جدیدی درباره او به شورا رسیده باشد، این مدارک طبق ماده ۳۰ قانون آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی در زمان بررسی اعتبارنامه‌های منتخبان مورد رسیدگی قرار می‌گیرد».

«فتنه و انحراف به‌راحتی فراموش نمی‌شود»

سخنگوی شورای نگهبان روز چهارشنبه نیز در بازدید از نمایشگاه مطبوعات گفت: «فتنه و انحراف به‌راحتی فراموش نمی‌شود و در عملکرد شورای نگهبان در بررسی صلاحیت‌ها به‌ عنوان معیار مد نظر قرار می‌گیرد.»

افراد نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی از اعتراضات مردمی به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ با عنوان «فتنه» و از اسفندیار رحیم مشایی، رئیس دفتر محمود احمدی‌نژاد، در دوره ریاست جمهوری با عنوان «جریان انحرافی» نام می‌برند.

رهبر جمهوری اسلامی بارها از این اعتراض‌ها با عنوان «خط قرمز» نام برده و نزدیکانش نیز اعلام کرده‌اند که معترضان به این انتخابات نباید سمت دولتی یا نمایندگی مجلس بگیرند.

اسفندیار رحیم مشایی نیز در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ رد صلاحیت شد.

آقای کدخدایی روز چهارشنبه همچنین در واکنشی دوباره به سخنان اکبر هاشمی رفسنجانی مبنی بر رد صلاحیت او در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ پس از سخنان وزیر وقت اطلاعات در جلسه شورای نگهبان مدعی شد که این شورا حاضر است «تمام مذاکرات شورای نگهبان و نه‌فقط مذاکرات جلسه بررسی صلاحیت آقای هاشمی رفسنجانی را در صورتی که به حرمت کسی خدشه وارد نشود» منتشر کند.

اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران، روز ۱۲ آبان، حیدر مصلحی، وزیر اطلاعات در دولت محمود احمدی‌نژاد، را متهم کرد که در زمان انتخابات ریاست‌ جمهوری سال ۱۳۹۲ به شورای نگهبان رفته و در رد صلاحیتش نقش مستقیم داشته است.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفته بود: «وزیر وقت اطلاعات در زمان بررسی صلاحیت‌ها، به شورای نگهبان رفته و گفته بود با این اقبالی که روز‌به‌روز و بلکه ساعت به ساعت به ایشان می‌شود، با رأی بی‌سابقه‌ای می‌آید و همه رشته‌های ده ساله ما را پنبه می‌کند».

یک روز پس از این سخنان، آقای کدخدایی گفت که شورای نگهبان «از بخش‌های مختلف٬ نظر کارشناسی» می‌گیرد، اما نظرش «مستقل» است.

حیدر مصلحی نیز روز جمعه ۱۴ آبان به طور تلویحی آقای هاشمی رفسنجانی را از جمله «خواصی» دانست که نظام جمهوری اسلامی در «فتنه ۸۸» با او مماشات کرد.

XS
SM
MD
LG