لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۵۱

صندوق بین‌المللی پول: ثبات نرخ فقر و بیکاری به‌رغم رشد اقتصادی ایران


صندوق بین‌المللی پول:نرخ رشد اقتصادی طی پنج سال آینده به طور متوسط حدود ۴.۲۲ درصد خواهد بود.
صندوق بین‌المللی پول:نرخ رشد اقتصادی طی پنج سال آینده به طور متوسط حدود ۴.۲۲ درصد خواهد بود.

صندوق بین‌المللی پول در تازه‌ترین گزارش تفصیلی خود از اقتصاد ایران با اشاره دوباره به نرخ رشد اقتصادی ۶.۶ درصدی برای کشور در سال جاری پیش‌بینی کرد که این نرخ طی پنج سال آینده به طور متوسط حدود ۴.۲ درصد خواهد بود.

تولید ناخالص داخلی کشور نیز از ۳۷۷ میلیارد دلار در سال جاری خورشیدی به ۴۷۲ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۰ خواهد رسید.

اما بنا بر این گزارش که در سایت رسمی صندوق بین‌المللی پول منتشر شده است، نرخ بیکاری ایران طی پنج سال آینده در محدود ۱۲.۲ درصد باقی خواهد ماند.

نرخ بیکاری از حدود ۱۰.۶ درصد از سال ۹۳ به حدود ۱۲.۵ درصد در سال جاری رسیده است.

این گزارش همچنین می افزاید که نرخ افراد زیر خط فقر با درآمد روزانه ۵.۵ دلار (بر اساس قدرت خرید سال ۲۰۱۱) از حدود ده درصد در سال ۲۰۰۸ دوباره مقداری با جهش و فروکش‌هایی به همان نرخ در سال ۲۰۱۴ رسیده است و انتظار می‌رود در سال‌های آینده حدود ۹ درصد باشد که بالاتر از نرخ سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳ است.

کاهش نرخ تورم و تثبیت آن

با این حال، بنا به ارزیابی این نهاد بین‌المللی، ایران توانسته است نرخ تورم را از حدود ۴۵ درصد در نیمه ۲۰۱۳ به حدود ۸.۹ درصد در سال جاری برساند، اما طی دو سال آینده دوباره مقداری افزایش خواهد یافت و نهایتا در سال ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ دوباره تک‌رقمی خواهد شد.

در مجموع تحلیل صندوق بین‌المللی پول از چشم‌انداز اقتصادی ایران مثبت است.

درباره رشد اقتصادی ایران، این گزارش می افزاید که در سایه افزایش قیمت و حجم صادرات نفت ایران، تولید ناخالص نفتی ایران به ۵.۲ درصد رسیده، اما رشد تولید ناخالص داخلی (منهای نفت) در حدود ۰.۸ درصد است.

این نرخ با این حال در سال‌های آینده به‌ طور متوسط ۵.۷ درصد خواهد بود و این شاخص برای بخش‌های غیرنفتی به‌طور متوسط بالای ۴.۵ درصد خواهد بود که نشان از رشد بهتر بخش تولید ناخالص غیرنفتی کشور نسبت به سال‌های گذشته دارد.

برای نمونه سال گذشته این شاخص منفی ۲.۷ درصد بود، در حالی که رشد تولید ناخالص نفتی کشور ۶.۴ درصد و تولید ناخالص داخلی ایران در مجموع منفی ۱.۸ درصد بوده است.

صادرات و درآمدهای نفتی

درباره نفت، این گزارش می‌افزاید که انتظار می رود صادرات نفت ایران تا سال ۱۴۰۰ به‌ طور متوسط سالانه صد هزار بشکه افزایش یافته و به ۲.۹ میلیون بشکه در روز برسد. هم اکنون این رقم حدود ۲.۴ میلیون بشکه در روز است که دو برابر حجم سال ۹۳ است.

با این حال به‌رغم افزایش نیم میلیون بشکه ای صادرات روزانه نفت ایران در سال ۱۴۰۰، رشد تولید نفت ایران تقریبا سه برابر این میزان خواهد بود. بدین ترتیب که تولید نفت ایران با افزایشی ۱.۴ میلیون بشکه ای به ۵.۴ میلیون بشکه در روز خواهد رسید. این آمارها شامل تولید نفت خام و میعانات گازی است.

این آمارها نشان می دهد که، بنا بر ارزیابی صندوق بین‌المللی پول، ایران ظرفیت پالایش نفت خود را نزدیک به یک میلیون بشکه در روز افزایش خواهد داد.

بالا رفتن نرخ رشد ایران عمدتا پیآمد بازگشت تولید و صادرات نفت ایران به حالت دوران پیش از تحریم بوده است.

هم اکنون ظرفیت پالایشگاهی ایران حدود ۱.۸ میلیون بشکه در روز است. مقامات ایران بر این ادعا هستند که تا پنج سال آینده این رقم را به ۳.۱ میلیون بشکه خواهند رساند، اما آمارهای صندوق بین‌المللی پول از تولید و صادرات نفت ایران نشان می دهد که این نهاد بین‌المللی رشد ظرفیت پالایشگاهی ایران را کمتر از دولت ایران ارزیابی کرده است.

این گزارش می افزاید که سال جاری احتمالا درآمدهای صادرات نفت و گاز ایران به ۵۷.۴ میلیارد دلار برسد که ۷۰ درصد بیشتر از سال گذشته خورشیدی است. سال گذشته درآمدهای نفتی ایران حدود ۳۳.۶ میلیارد دلار بود.

این رقم برای سال آینده ۶۵.۳ میلیارد دلار و برای سال ۱۴۰۰ حدود ۷۵ میلیارد دلار پیش‌بینی می‌شود. ارقام یاد شده به مراتب کمتر از درآمدهای نفتی ایران در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد است. برای نمونه درآمدهای نفتی ایران در سال ۲۰۱۱ حدود ۱۱۰ میلیارد دلار بود.

قیمت نفت از نیمه سال ۲۰۱۴ از بالای ۱۰۵ دلار کاهش یافت و هم اکنون به نصف این رقم رسیده است. صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرده است که قیمت نفت طی پنج سال آینده در محدوده ۵۵ تا ۵۷ دلار ثابت باقی بماند.

XS
SM
MD
LG