لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۰۰

تداوم تلاش جمهوری‌خواهان برای افزایش کمک نظامی آمریکا به اسرائیل


جان مک‌کین (چپ) و لیندزی گراهام
جان مک‌کین (چپ) و لیندزی گراهام

کمتر از یک هفته پس از امضای رسمی قرارداد «تاریخی» کمک نظامی آمریکا به اسرائیل، چهار جمهوری‌خواه ارشد طرح افزایش این کمک میلیاردی به میزان یک و نیم میلیارد دلار دیگر را رسما تقدیم سنای ایالات متحده کردند.

خبرگزاری رویترز به نقل از نشست خبری چهار عضو ارشد در حزب جمهوری‌خواه یعنی جان مک‌کین، لیندزی گراهام، تد کروز و کلی ایوتی در روز سه‌شنبه، ۳۰ شهریورماه، می‌گوید که بر اساس این طرح اسرائیل یک و نیم میلیارد دلار دیگر به علاوه «تمدید تحریم‌های آمریکا علیه ایران» خواهد گرفت.

مارک کرک، مارکو روبیو و روی بلانت از جمله دیگر امضاکنندگان این طرح تازه‌اند.

قرارداد اعطای کمک نظامی ۳۸ میلیارد دلاری آمریکا به اسرائیل روز چهارشنبه، ۲۴ شهریورماه، در وزارت خارجه آمریکا با امضای مقامات بلندپایه دو کشور نهایی شد.

باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، در پی نهایی شدن این بسته جدید با صدور بیانیه‌ای تاکید کرد که این توافق «عزم راسخ آمریکا برای حمایت از امنیت اسرائیل را نشان می دهد».

بسته کمک نظامی ده ساله که در تاریخ ایالات متحده بی‌سابقه توصیف شده است پس از ده ماه مذاکره و رفت و برگشت میان مقامات عالی‌رتبه دو کشور نهایی شد، ده ماه طولانی که به گواه تحلیل‌گران نشان از ادامه کدورت میان باراک اوباما و بنیامین نتانیاهو داشت.

به هر حال با آن که دولت نتانیاهو خود در نهایت به امضای این قرارداد رضایت داد، سناتورهای جمهوری‌خواه حامی اسرائیل می‌گویند که دولت اوباما با توافق اتمی با جمهوری اسلامی به نحوی نتانیاهو را وادار به امضای این قرارداد کرده است.

تلاش سناتورهای آمریکایی در واقع بر این است که بیش از کمکی که اسرائیل خود رضایت به دریافتش داشته به این کشور اعطا کنند.

سناتورها روز سه‌شنبه در نشست خبری خود اعلام کردند که می‌خواهند ماده‌ای از این قرارداد نظامی را تغییر دهند که اسرائیل را از دریافت کمک نظامی بیشتر از کنگره منع می‌کند.

آنها همچنین به ماده‌ای اعتراض دارند که اسرائیل را ملزم می‌سازد هر گونه پولی بیش از ۳.۸ میلیارد دلار در سال را، اگر کنگره به این کشور بدهد، به خزانه آمریکا بازگرداند.

دولت بنیامین نتانیاهو پای تمامی این مفاد را امضا کرده و رضایت خود به آنها را اعلام کرده است.

قراردادهای پیشین به اسرائیل اجازه می‌‌داد که بیش از ۲۶ درصد کمک نظامی آمریکا را در صنایع نظامی اسرائیلی خرج کند، ماده‌ای که با اصرار دولت اوباما عوض شد تا این پول به جیب صنایع نظامی آمریکا برود.

جمهوری‌خواهان آمریکا با این ماده نیز مخالفند.

اسرائیل که در طول ده‌ها سال از کمک‌های نظامی و غیرنظامی آمریکا برخوردار بوده، این بسته جدید کمک نظامی را برای سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۹ دریافت می‌کند؛ رقم سالیانه بر اساس این بسته سه میلیارد و هشتصد میلیون دلار خواهد بود.

در همین حال، در قرارداد تازه پیش‌بینی شده است که اگر امنیت اسرائیل با مخاطرات تازه‌ای مانند جنگ روبه‌رو شود، کمک‌های آمریکایی بیشتر از مبلغ ذکر شده، به ارتش اسرائیل تزریق شود.

با این حال جمهوری‌خواهان در کنگره آمریکا معتقدند که در پی امضای برجام جمهوری اسلامی به ده‌ها میلیارد دلاری که در خارج مسدود شده بود دست می‌یابد و می‌تواند توان نظامی خود را افزایش دهد، و همین خطری است برای اسرائیل.

XS
SM
MD
LG