لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۲۸

گریز ایران از تحریم‌های غرب «با افزایش فروش نفت کوره»


خبرگزاری رویترز در گزارشی که روز پنج‌شنبه، ۳۰ آذرماه منتشر شد می‌گوید که ایران «راه‌های خلاقانه‌ای» برای گریز از تحریم‌های غرب علیه صادرات نفت خود پیدا کرده است، یکی از این راه‌ها افزایش فروش نفت کوره است.

این گزارش در ادامه می‌گوید که ایران با افزایش فروش نفت کوره، هم اکنون مبلغی معادل یک‌سوم نفت خام صادراتی خود را که به شدت با محدودیت‌های تحریمی و کاهش ۵۰ درصدی مواجه شده به دست می‌آورد.

اتحادیه اروپا بر واردات، خرید و حمل محصولات نفتی ایران ممنوعیت اعمال کرده است، اقدامی که با هدف ضربه زدن به منابع درآمد ارزی ایران و تضعیف توانایی‌های مالی این کشور برای گسترش برنامه هسته‌ای خود عنوان شده است، برنامه‌ای که غرب از احتمال نظامی بودن آن نگران است، اما ایران اصرار دارد که صرفا صلح‌آمیز است.

رویترز می‌نویسد که ایران نفت کوره را برای تولید برق یا به عنوان سوخت کشتی‌ها استفاده می‌کند، اما برخلاف محصولات فرآوری شده با ارزش‌تری مانند گازوئیل و بنزین، روزانه ۷۰ هزار تن نفت کوره تولید می‌کند که میزان قابل توجهی از آن مازاد بر مصرف داخلی است.

بر اساس این گزارش، با استناد به منابعی که مسیر نفتکش‌ها را ردیابی می‌کنند، ایران از ماه ژوئیه، یعنی زمان اعمال تحریم‌های غرب علیه ایران، تا ماه اکتبر به طور متوسط ماهانه ۶۴۸ هزار تن صادرات نفت کوره داشته است، در حالی که در نیمه اول سال جاری صادرات نفت کوره ایران ماهانه ۶۳۶ هزار تن بوده که ماهانه ۴۱۰ میلیون دلار برای ایران درآمد داشته است.

رویترز می‌نویسد که درآمد ایران از محل فروش نفت کوره در ماه اوت بیش از دو برابر افزایش داشت، موضوعی که باعث جبران قسمتی از زیان ۳.۸ میلیارد دلاری این کشور از کاهش صادرات نفت خام نسبت به ماه ژوئیه شد.

در همین حال یک تحلیل‌گر حوزه انرژی به رویترز گفته است که شرکت ملی نفت ایران در پیدا کردن راه‌هایی برای فروش نفت کوره به مشتریان آسیایی و دور زدن تحریم‌های نفتی غرب در ماه‌های اوت و سپتامبر موفق عمل کرده است.

یک منبع صنعت نفت به این خبرگزاری گفته است که توسل به شیوه‌های مختلفی مانند انتقال محموله از یک کشتی به کشتی دیگر، تخلیه و بارگیری محموله نفتی در بنادر دورافتاده و مخلوط کردن نفت کوره ایران با نفت کوره دیگر کشور‌ها برای مخفی کردن مبدا تولید از جمله تاکتیک‌هایی است که ایران با توسل به آنها توانسته است صادرات نفت کوره خود را حفظ کند.

داده‌های یک شرکت ردیابی کشتی‌ها نشان می‌دهد که صادرات نفت کوره ایران با نوساناتی همراه بوده است که ممکن است به خاطر تاخیر در بارگیری یا در دسترس نبودن کشتی‌ها باشد.

برای نمونه صادرات نفت کوره ایران در ماه ژوئیه تقریبا به صفر رسیده بود، اما در ماه اوت به یک میلیون و ۳۸۹ هزار تن رسید. بر اساس این داده‌ها، فروش نفت کوره ایران در ماه سپتامبر به ۱. ۱ میلیون تن رسید که ۹۰۰ هزار تن آن توسط دلالان کشورهای خاورمیانه تحویل گرفته شده، اما در ماه اکتبر این رقم به ۳۵ هزار تن افت کرده است.

داده‌های خود رویترز نیز نشان می‌دهد که ۱.۴ میلیون تن نفت کوره ایران در ماه سپتامبر و ۱. ۱ میلیون تن در ماه اکتبر راهی بازارهای آسیایی شده است.
XS
SM
MD
LG