لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۵۱

اعلام آمادگی مشروط محمود عباس برای ادامه مذاکرات صلح


محمود عباس (راست) در کنار باراک اوباما
محمود عباس (راست) در کنار باراک اوباما
رهبر تشکیلات خودگردان فلسطینی اعلام کرد که به‌رغم بروز بحران جدی در روند مذاکرات سیاسی اسرائیلی و فلسطینی، برای تمدید مشروط دوران مذاکرات برای سه ماه دیگر آمادگی دارد.

به گزارش روزنامه اسرائیلی هاآرتص، محمود عباس روز چهارشنبه، ۲۷ فروردین‌ماه، در دیدار با هیئت نمایندگی احزاب چپ اسرائیل اعلام موافقت با تمدید مذاکرات را به این مشروط کرد که اسرائیل این دوره سه‌ماهه را به «گفت‌وگوهای جدی» بر سر مرزها اختصاص دهد.

آقای عباس ملقب به ابومازن در حالی برای تمدید دوران مذاکرات نرمش نشان داده است که مهلت ۹ ماهه گفت‌وگوهای سیاسی که آمریکا تعیین کرده بود روز نهم اردیبهشت، بیست و نهم آوریل، به پایان می‌رسد.

در همین حال، دو تیم مذاکره‌کننده اسرائیلی و فلسطینی روز پنج‌شنبه، ۲۸ فروردین، با یکدیگر در بیت‌المقدس دیدار کردند.

رسانه‌های اسرائیلی گزارش داده‌اند که مارتین ایندیک، دیپلمات آمریکایی، ناظر بر این گفت‌وگوها نیز، برخلاف برخی از نشست‌های پیشین، در این جلسه شرکت داشته است.

بحران در روند صلح زمانی عمیق‌تر شد که اسرائیل روز نهم فروردین از اجرای تعهد خود به آزاد کردن گروه چهارم از زندانیان امنیتی فلسطینی خودداری کرده و در برابر، مناقصه بیش از ۷۰۰ خانه در بخش «گیلو» در بیت‌المقدس را منتشر کرد.

به عنوان اقدامی تلافی‌جویانه، رهبری فلسطینی نیز درخواست رسمی پیوستن «دولت فلسطین» به معاهده‌های بین‌المللی سازمان ملل را امضا و ارسال کرد که از سوی سازمان ملل پذیرفته شد.

جان کری، وزیر خارجه ایالات متحده، هفته گذشته در نشست کمیته روابط خارجی مجلس سنا در واشینگتن، تلویحا اسرائیل را مقصر این بن‌بست در مذاکرات صلح دانست.

آقای کری گفت: «در انتظار اجرای تعهد اسرائیل برای آزادی زندانیان فلسطینی بودیم، که با روزها تعلل نه تنها این تعهد عملی نشد، بلکه خبر ساخت و سازهای تازه را اعلام کردند، و یک باره همه چیز به هوا رفت.»

در همین حال وزارت خارجه آمریکا در بیانیه توضیحی خود اعلام کرد که آقای کری اسرائیل را متهم نکرده و واشینگتن به تلاش‌های میانجی‌گرانه خود ادامه می‌دهد.

از سوی دیگر جن ساکی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز چهارشنبه، ۲۷ فروردین، درخواست‌های مطرح شده از سوی دو روزنامه نیویورک تایمز و واشینگتن پست برای «رها کردن گفت‌وگوهای صلح» را رد کرد.

این دو روزنامه معتبر نوشته بودند که لجاجت‌های نتانیاهو و فساد تشکیلات فلسطینی امکان رسیدن به صلح را سلب کرده و آمریکا در حال حاضر باید بحران‌های مهم‌تری مانند اوکراین را حل کند و از میانجی‌گری در روند ناکام اسرائیلی و فلسطینی دست بکشد.

تنش در مسجدالاقصی

همزمان، مساجد عمر و الاقصی در شرق بیت‌المقدس برای چندمین روز پیاپی فضای متشنجی دارند و درگیری‌ها میان جوانان فلسطینی با نیروهای امنیتی اسرائیل وضع منطقه را مختل کرده است.

پلیس اورشلیم، بیت‌المقدس، نیز گفته است، از بیم تحریکات راست‌گرایان و متعصبین یهودی اسرائیلی که می‌خواهند برای عید «پسح» به محوطه مسجدالاقصی بروند، منطقه را به روی غیر مسلمانان بسته است.

گزارش رسانه‌های دو طرف حاکی است، ده‌ها نفر از جوانان فلسطینی داخل مسجدالاقصی متحصن شده‌اند تا مانع از نزدیک شدن راست‌گرایان اسرائیلی به منطقه شوند و صدها نفر از نیروهای اسرائیلی نیز در اطراف مسجد مستقرند.

در روزهای چهارشنبه و پنج‌شنبه، ده‌ها فلسطینی در تنش‌های محوطه مسجدالاقصی بر اثر استنشاق گاز اشک‌آور آسیب دیدند.
XS
SM
MD
LG