لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۱۰

پاسخ منفی اسرائیل به طرح فرانسه برای مذاکرات صلح خاورمیانه


در حالی که فرانسه دیپلمات ارشدی را برای پیشبرد ابتکار سیاسی این کشور برای از سرگیری روند صلح اسرائیلی – فلسطینی به منطقه فرستاده است، اسرائیل با پاسخ منفی دست رد به سینه فرانسه زد.

به گزارش روزنامه بریتانیایی گاردین و رسانه‌های اسرائیل در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه، ۱۷ و ۱۸ آبان، دولت بنیامین نتانیاهو در پاسخ رسمی خود گفت که در همایش صلح که فرانسه در صدد برگزاری آن برای هفته های آینده بود، شرکت نمی‌کند.

اسرائیل این «استدلال» را مطرح کرد که ابتکار فرانسه به‌نوعی «انحراف» از گفت‌وگوی مستقیم میان اسرائیل و فلسطینی‌ها است.

اسرائیل در حالی این «دلیل» را برای ناکام کردن ماموریت پیر ویمون، دیپلمات فرانسوی، عنوان کرد که دولت باراک اوباما نیز از سه سال پیش آخرین تلاش‌های خود برای میانجی‌گری میان اسرائیل و فلسطینیان را متوقف کرده است.

به نوشته روزنامه جروزالم پست، پیر ویمون در دیدارهای روزهای گذشته خود با نمایندگان دولت اسرائیل گفته بود که پاریس برنامه‌ریزی کرده تا همایش دوم برای طرح سیاسی بر اساس راهکار دو دولتی در ماه دسامبر برگزار شود.

اما بیانیه دفتر نخست وزیری اسرائیل به صراحت تاکید می‌کند که این کشور از فرانسه «انتظار» دارد که از پیگیری این ابتکار سیاسی عدول کند، زیرا «فلسطینی‌ها باید به پای میز مذاکرات مستقیم با اسرائیل باز گردند و هیچ پیش‌شرطی را مطرح نکنند».

جروزالم پست روز سه‌شنبه، ۱۸ آبان، خبر داد که با وجود پاسخ روشن دولت اسرائیل به طرح فرانسه، محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردانی از این ابتکار استقبال کرده، هر چند که در عین حال مشارکت در آن را به حضور اسرائیل مشروط کرده است.

فرانسه چند ماه پیش همایش اولیه را برای پیگیری طرح خود با شرکت نمایندگان ده‌ها کشور در پاریس برگزار کرد، اما چون اسرائیل از حضور در آن خودداری کرد، فرانسه از دعوت از فلسطینی ها نیز خودداری کرد.

بنیامین نتانیاهو این هفته در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، با تاکید بر این که هر یک از دو نامزد که به کاخ سفید برسد برای اسرائیل «خوب» است، گفت انتظار دارد که رئیس جمهور آینده آمریکا به «اصلی که خود آمریکا تعیین کرده بود، وفادار باشد».

مقصود آقای نتانیاهو از این اصل انجام گفت‌وگوی مستقیم بین طرفین است.

به گفته آقای نتانیاهو، اسرائیل طرح های تحمیلی برای شرکت در نشست های بین المللی را رد می کند زیرا تنها «مذاکرات مستقیم و بی پیش‌شرط» می تواند به حل نزاع اسرائیلی- فلسطینی کمک کند.

او به رهبران برخی کشورها نیز که در روزهای گذشته به اسرائیل رفته بودند، گفت، ساخت و سازهای اسرائیلی در کرانه باختری و اورشلیم (بیت المقدس) مانع راه صلح نیست، بلکه این امر که فلسطینی ها اسرائیل را به عنوان کشوری برای یهودیان قبول ندارند، «معضل اصلی» است.

فلسطینی ها می گویند، اسرائیل باید ساخت و سازهای «غیر قانونی» در اراضی اشغالی را متوقف کند تا به میز مذاکرات بازگردند.

فلسطینی‌ها با نومیدی از نبود چشم‌اندازی برای تحقق صلح، در یک سال اخیر گام های سیاسی خود را از طریق نهادهای سازمان ملل و مجامع جهانی، با هدف به رسمیت شناختن استقلال فلسطین سرعت بخشیده اند.

آخرین دور از گفت و گوهای اسرائیل با فلسطینی ها با میانجی‌گری آمریکا از سه سال پیش متوقف شد، هر چند که گفت‌وگوهای واقعی میان آنها در پاییز سال ۲۰۰۸ و در آخرین ماه‌های دولت اهود اولمرت نخست وزیر پیشین اسرائیل انجام شد.

باراک اوباما نیز چندی پیش اذعان کرد که در دوران ریاست جمهوری او صلح اسرائیلی- فلسطینی پیشرفت نمی کند.

اما رسانه های اسرائیل نوشته اند، دولت نتانیاهو «نگران» است که باراک اوباما در هفته‌های آینده به پیشبرد طرحی علیه اسرائیل در شورای امنیت کمک کند.

به گزارش رسانه های اسرائیل، این امر که اوباما در پی روشن شدن نتیجه انتخابات آمریکا در روز هجدهم آبان، «فارغ البال» از فشارها خواهد بود، ممکن است پیشنهاد فلسطینیان با حمایت کشورهای طرفدار خود را برای محکومیت ساخت و سازهای اسرائیلی در کرانه باختری در شورای امنیت، «وتو» نکند.

روزنامه وال استریت جورنال در روزهای گذشته چنین احتمالی را از سوی دولت اوباما مطرح کرده بود.

XS
SM
MD
LG