لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۴۴

وزیر خارجه قطر: بحران خلیج فارس یک روزه حل نمی‌شود


شیخ محمد بن عبدالرحمان آل ثانی، وزیر امور خارجه قطر
شیخ محمد بن عبدالرحمان آل ثانی، وزیر امور خارجه قطر

وزیر امور خارجه قطر روز جمعه، ۲۳ تیرماه، در یک نشست خبری با همتای ترک خود ضمن دفاع از تلاش‌های همتای آمریکایی خود برای یافتن راه حلی برای بحران قطر با چند همسایه عربش تاکید کرد که این بحران «یک روزه قابل حل نیست».

در تایید این نکته، مولود چاووش‌اوغلو، وزیر خارجه ترکیه که از ابتدای بحران در نقش حامی پروپاقرص قطر ظاهر شده، اضافه کرد که راه حل برای مسئله کنونی «در میان‌مدت» یافت خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، شیخ محمد بن عبدالرحمان آل ثانی که روز جمعه در آنکارا به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ می‌داد همچنین تاکید کرد که قطر به «همکاری با آمریکا و کویت» برای پایان دادن به بن‌بست سیاسی با چهار همسایه عرب خود ادامه خواهد داد.

بحرین، عربستان سعودی، مصر و امارات متحده عربی روز ۱۵ خردادماه اعلام کردند که روابط دیپلماتیک خود با قطر را به دلیل «حمایت قطر از تروریسم» و «حفاظت از امنیت ملی» خود قطع می‌کنند.

پس از گذشت بیش از یک ماه هنوز این بحران حل نشده و در این مدت تمام تلاش‌های دیپلماتیک نتوانسته است پنج کشور عرب را به شکلی قابل توجه به یکدیگر نزدیک کند.

از جمله این تلاش‌ها یکی هم سفر چندروزه رکس تیلرسون، وزیر خارجه دولت ترامپ، بود که دست‌کم یک نتیجه داشت: امضای قراردادی بین دو کشور آمریکا و قطر که در آن دوحه تعهد کرد به تلاش‌های خود برای مبارزه با تروریسم بیفزاید.

آقای تیلرسون همچنین خبر داده است که در سفر خود به کشورهای عرب خلیج فارس «پیشنهادهایی» را ارائه کرده که «به حل بحران کمک می‌کند». او پس از دیدار با مقام‌های عربی، روز پنج‌شنبه، بدون آن ‌که به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ دهد به واشینگتن بازگشت.

در توضیحی که می‌تواند نشانه قدردانی قطر از سفر تیلرسون به منطقه باشد، وزیر خارجه قطر روز جمعه همچنین گفت: «هیچ معیار یا مدرکی نیست که نشان دهد سفر تیلرسون ناکام و بی‌نتیجه بود. نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم که بحرانی این‌چنین پرتنش یک روزه حل شود.»

وزیر خارجه ترکیه با تاکید بر همین قرارداد آن را نشانه‌ای از «صداقت» دوحه برای ایستادن در برابر گروه‌های افراطی و تروریستی دانست، و اضافه کرد: «تمام تلاش ما متمرکز بر راه حلی است که با اصول و قوانین مناسبات برادرانه هماهنگ باشد.»

به گزارش خبرگزاری رویترز، او همچنین خبر داد که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، امیدوار است «به‌زودی» با سفر به خلیج فارس مستقیما برای حل این بحران به گفت‌وگو بنشیند.

آقای اردوغان فهرست مطالبات چهار کشور عرب از قطر را به باد انتقاد گرفته است که یکی از آنها تعطیلی پایگاه نظامی ترکیه در قطر است.

در همین حال، خبرگزاری رویترز به نقل از بیانیه‌ای از کاخ سفید خبر داد که روز جمعه گذشته دونالد ترامپ هم تلفنی با سلطان سعودی درباره «راه‌های حل اختلافات موجود» گفت‌وگو کرده است.

بیانیه کاخ سفید اشاره می‌کند که آقای ترامپ در گفت‌وگوی خود با سلطان سلمان بر نیاز به «قطع راه‌های تامین مالی تروریسم و بی‌اعتبار ساختن افراطی‌گری» تاکید کرده است.

دونالد ترامپ در آغاز این مناقشه از برخورد ائتلاف سعودی علیه قطر در چند توئیت استقبال کرده و قطر را متهم کرد که «مدت‌هاست از تروریسم حمایت مالی می‌کند.»

اما چند روز پس از این توئیت‌ها، دونالد ترامپ و رکس تیلرسون موضع نرم‌تری نسبت به قطر اتخاذ کردند و قرارداد ۱۲ میلیارد دلاری فروش ۳۶ فروند جنگنده اف‌-۱۵ با این کشور را نهایی کردند.

XS
SM
MD
LG