لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۵۷

«آخرین خبر از داخل زندان وکیل‌آباد مشهد درباره اعدام‌ها»


در هفته‌های اخیر، کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران گزارش‌های متعددی از اعدام‌های مخفیانه و دسته‌جمعی در زندان وکیل‌آباد مشهد منتشر کرده است.

بر اساس آخرین گزارش‌ها، در روز سیزدهم مهرماه گذشته ۱۳ نفر و در روز بیستم مهرماه ۱۰ نفر در زندان وکیل‌آباد مشهد به صورت گروهی و بدون اعلام قبلی و بدون حضور وکلا و خانواده متهمان اعدام شده‌اند.

به گزارش کمپین بین‌المللی حقوق بشر، احمد قابل، محقق دینی و از شاگردان شناخته‌شده آیت‌الله منتظری، به این کمپین گفته بود که در سه ماهی که از اسفند ۸۸ تا اردیبهشت ۸۹ در زندان وکیل‌آباد مشهد زندانی بوده، ۵۰ اعدام را از نزدیک شاهد بوده و حتی یک بار خودکار خود را برای نوشتن وصیت‌نامه به یکی از اعدامی‌ها داده است.

هادی قائمی، سخنگوی کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران، در گفت‌وگو با فرین عاصمی درباره آخرین خبرها و جزئیات از اعدام‌های جمعی و مخفیانه در زندان وکیل‌آباد مشهد می‌گوید:

هادی قائمی: خبر اعدام ۲۳ نفر در چند هفته اخیر آخرین خبری است که از درون زندان وکیل‌آباد به ما رسیده است. این خبر در پی تداوم خبرهایی است که در طول چند ماه گذشته به گوش می‌رسد که صدها نفر را دارند به طور مخفیانه و پنهانی در این زندان اعدام می‌کنند.



ما بسیار نگران این هستیم که این روند آمار اعدام در ایران را که در بالاترین سطح جهانی قرار دارد، حداقل دو برابر یا حتی چند برابر کند.

  • آقای قائمی، شما از کجا اطلاع پیدا کردید که این زندانیان در زندان وکیل‌آباد مشهد اعدام شده‌اند؟

از حدود دو ماه قبل چندین نفر که خودشان در این زندان زندانی بوده‌اند یا به مرخصی آمده یا آزاد شده بودند با ما تماس گرفتند و جزئیات بسیار قابل باوری را برای ما ترسیم کردند.

البته تا پیش از این ما این خبرها را از چند منبع مختلف دریافت کرده بودیم. اما این آخرین خبر در مورد اعدام ۲۳ نفر از زندانیان را از کسانی که هنوز هم در زندان هستند و توانسته‌اند با دنیای خارج از زندان تماس داشته باشند دریافت کرده‌ایم.

تغییراتی در همین راستا در زندان ایجاد شده و حتی جایی که اعدام‌ها انجام می‌شد تغییر کرده است و تلاش‌هایی هم در داخل زندان انجام شده تا این اطلاعات پخش نشود. ولی از آنجا که تعداد اعدام‌ها بسیار زیاد است به نظر نمی‌رسد که بتوانند این لاپوشانی را ادامه دهند.

  • آیا این زندانیان متهمان مربوط به مواد مخدر یا قاچاقچیان مواد هستند یا افراد دیگری با جرم‌های دیگر؟

ما دقیقا اسامی اعدامیان و جرم‌های‌شان را نمی‌دانیم، ولی از مجموع اطلاعاتی که در این مورد در داخل زندان می‌چرخد این طور به نظر می‌رسد که اکثرا کسانی بوده‌اند که به اتهام قاچاق مواد مخدر محکوم شده‌اند.

آن چه که ما را بسیار نگران کرده اظهارات محسنی اژه‌ای، دادستان کشور، در طول چند ماهه اخیر در مورد محکومیت مجرمین مواد مخدر است که خودش تایید کرده که بسیاری از قاچاقچیان بزرگ هرگز دستگیر نمی‌شوند و کسانی که دستگیر می‌شوند آدم‌هایی هستند که به عنوان کارگر برای اینها کار می‌کنند.

محسنی اژه‌ای تایید کرده است که این افراد به حبس‌های طولانی‌مدت و گاه حتی اعدام محکوم شده‌اند.

  • اما چرا این اعدام‌ها مخفیانه انجام شده است؟ تا به حال بسیار دیده‌ایم که جمهوری اسلامی خیلی از متهمین را علنی اعدام کرده است و حتی افرادی هم به عنوان تماشاچی در مراسم اعدام‌ها حاضر می‌شوند. پس چرا اعدام‌های اخیر باید مخفیانه انجام شده باشد؟

ما هیچ وقت آمار کل اعدام‌ها در ایران را نمی‌دانیم. چون دولت و قوه قضائیه آمار اعدام‌ها را به طور سالانه اعلام نمی‌کنند، بلکه فقط به صورت موردی اعلام می‌کنند.

اما این آمار را سازمان‌های بین‌المللی، خصوصا سازمان عفو بین‌الملل، با بررسی رسانه‌ها و روزنامه‌های ایران استخراج می‌کنند.

در سال ۲۰۰۹ یعنی در سال گذشته میلادی، روی‌هم‌رفته تعداد ۳۸۸ مورد اعدام از سوی سازمان عفو بین‌الملل شناسایی شد که این آمار ایران را در رتبه دوم جهانی و حتی در مقایسه با نرخ جمعیت در رتبه اول دنیا قرار داد.

آن چه به نظر من دلیل مخفیانه انجام دادن اعدام‌های اخیر است این است که تعداد این اعدام‌ها تقریبا قابل مقایسه با تعداد کل اعدام در یک سال است. یعنی ۳۰۰ یا ۴۰۰ و یا حتی ۵۰۰ نفر ممکن است در زندان وکیل‌آباد اعدام شوند که این خبر انعکاس بسیاری در جهان خواهد داشت.
XS
SM
MD
LG