لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۳۰

«ايران در برابر فشارها آسيب‌پذير است»


متان ویلنای (راست)، معاون وزیر دفاع اسرائیل
متان ویلنای (راست)، معاون وزیر دفاع اسرائیل
معاون وزیر دفاع اسرائيل در واكنش به تهيه پيش‌نويس توافق‌نامه ميان كشورهاى آمريكا، فرانسه و روسيه با ايران در مورد تبديل اورانيوم به سوخت اتمى براى ايران گفت: «اين توافق‌نامه نشان مى‌دهد كه ايران در برابر فشارهاى جهانى تا چه حد آسيب‌پذير است.»

ایران روز چهارشنبه در پایان مذاکرات خود با سه عضو گروه ۵+۱ در مقر آژانس انرژی اتمی در وین با پیش‌نویس یک قرارداد برای حل مسئله هسته‌ای خود موافقت کرد.

این اظهارات متان ويلناى در حالى است كه عده‌اى در اسرائیل بر این عقیده‌اند که فعاليت‌هاى ديپلماتيک براى تحت كنترل در آوردن برنامه هسته‌اى جمهورى اسلامى بى‌فايده است.

بسيارى از اسرائيلى‌ها در مورد موضع آشتى‌جويانه ايران در برابر تلاش‌هاى بين‌المللى براى كنترل برنامه هسته‌اى جمهوری اسلامی ترديد دارند و رهبران اسرائيل نیز تاكنون در چند مورد آشكارا از احتمال راه حل نظامى براى مقابله با فعالیت‌های هسته‌اى جمهورى اسلامى در صورت به نتيجه نرسيدن گفت‌وگوها سخن به میان آورده‌اند.

معاون وزير دفاع اسرائيل در مصاحبه با راديوى ارتش اين كشور گفت: «تهيه اين پيش‌نويس نشان مى‌دهد چقدر فشارهاى بين‌المللى مى‌تواند تاثير داشته باشد.»

متان ويلناى در عین حال در ادامه تاكيد كرد حتى اگر ايران متن اين پيش‌نويس را امضا كند و نسبت به كاهش ذخاير اورانيوم غنى‌شده خود اقدام به عمل آورد، باز لازم است كه قدرت‌هاى جهانى به فشارها ادامه دهند تا مانع از امكان توليد جنگ‌افزار هسته‌اى توسط جمهورى اسلامى شوند.

ايران هنوز از اظهار نظر در مورد اين كه آيا توافق‌نامه را امضا خواهد کرد یا خیر سر باز زده است. بر اساس اين توافق‌نامه که باید تا روز جمعه به تایید دولت‌های طرف مذاکره برسد، جمهورى اسلامى بايد بخش قابل توجهى از ذخاير اورانيوم غنى‌شده خود را براى غنى‌سازى بيشتر به خارج بفرستد.

مقام‌هاى ايالات متحده آمريكا روز چهارشنبه با استقبال از پيش‌نويس توافق‌نامه تبديل اورانيوم به سوخت اتمى براى ايران آن را «گام بسيار مثبتى» ارزيابى كردند.

بر اساس اين پيش‌نويس، ايران ۷۵ درصد اورانيوم توليدى خود در تاسيسات اتمى نطنز را به روسيه ارسال خواهد كرد و در مقابل اورانيوم با غناى ۲۰ درصد تحويل خواهد گرفت.

گرچه ايران همواره انكار كرده كه به دنبال توليد جنگ‌افزار هسته‌اى است، به دليل عدم شفافيت در زمينه برنامه هسته‌اى خود و به‌ويژه به دليل موضع‌گيرى‌هاى تند جمهورى اسلامى عليه اسرائيل، توجه جهان به اين نكته جلب شده كه طراحى مخفيانه بمب هسته‌اى از سوى ايران مى‌تواند حمله به اسرائيل را در پى داشته باشد.

اسرائيل كه گمان مى‌رود دارنده تنها زرادخانه هسته‌اى منطقه خاورميانه باشد روز چهارشنبه رزمايش دفاع هوايى مشتركى با آمريكا انجام داد كه، به گفته راديوى ارتش اسرائيل، به‌نوعی رزمایش آمادگى براى رويارويى با جمهورى اسلامى بوده است.

معاون وزير دفاع اسرائيل تاكيد كرد که كشورش متن پيش‌نويس توافق‌نامه سازمان ملل را با دقت بسيار بررسى خواهد کرد تا مطمئن شود كه ايران در پى وقت‌کشی نيست.
XS
SM
MD
LG