لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۲۳

کوندرا اتهام خبرچینی برای «دولت کمونیستی» را رد کرد


کوندرا معتقد است قربانی «ترور شخصیت» است. (عکس: AFP)
کوندرا معتقد است قربانی «ترور شخصیت» است. (عکس: AFP)

میلان کوندرا روز دوشنبه خبر «جاسوسی برای دولت کمونیستی» چکسلواکی را قویا رد کرد و آن را «ترور شخصیت یک نویسنده» خواند.


آدام هراديلک، كارمند موسسه مطالعات حكومت هاى خودكامه در جمهوری چک، نام ميلان كوندرا را به شكلى كاملا تصادفى در اسناد پليس يافت.


او به دنبال جزييات پرونده اى درباره «ايوا ميليتكا» يكى از اقوام خود و از دوستان دورژاچك، خلبان سابق نظامى كه براى سازمان هاى اطلاعاتى غربى كار مى كرد، بود كه ناگهان به نام ميلان كوندرا برخورد.


کوندرا که از روز یک شنبه به خبر داغ رسانه های چک و دنیا تبدیل شده بود در واکنش به اتهام خبرچینی برای پلیس چکسلواکی در ۵۸ سال پیش در مصاحبه با «سی تی کی» خبرگزاری چک، گفت: «من از این خبر غیرمنتظره واقعاً شگفت زده ام. من تا همین دیروز از این داستان خبر نداشتم، از ماجرایی که اصلا اتفاق نیفتاده است. من اصلا آن مرد را نمی شناختم.»


کوندرا که در ۲۵ سال گذشته با کمتر کسی مصاحبه کرده و کمتر پیش می آید که سکوت خود را بشکند اضافه کرد که این اتهامات همزمان با افتتاح نمایشگاه کتاب در فرانسه منتشر شده تا بر شهرت او اثر منفی بگذارد.


آقای هرادیلک می گوید: « بارها تلاش کرده با کوندرا تماس بگیرد، اما کوندرا تمام فکس های او را بی پاسخ گذاشته است. او می گوید پس از تحقیقات گسترده این اتهام را در هفته نامه خبری رسپکت چاپ چک منتشر کرده است.»


کوندرا در بخش اعظم آثار خود به موضوعات خیانت و اعتماد و دشواری های زندگی تحت سلطه کمونیسم پرداخته است.


آدام هرادیلک می گوید: «کوندرا همیشه به صورت ناشناس و بی خبر به کشورش سر می زند و با اسم مستعار در هتل ها اتاق می گیرد... او حتی دوستان چکی خود را وادار کرده سوگند بخورند که در مورد او سکوت خود را حفظ می کنند. و حالا این داستان سیاه و غریب تصادفاً فاش شده است... به نظر می رسد انزواطلبی او دلایلی غیر از آن چه تا حالا فکر می کردیم دارد.»


گزارش پليس چکسلواکی به تاريخ ۱۴ مارس ۱۹۵۰مى نويسد: «ميلان كوندرا، دانشجوى ۲۰ ساله، متولد اول آوريل ۱۹۲۹ در برنو، به پليس گزارش داد كه ميروسلاو دورژاچك، خلبان سابق نظامى كه براى سازمان هاى اطلاعاتى غربى كار مى كرد و پيشتر به آلمان گريخته بود، اكنون با يك دختر دانشجو در خوابگاه زندگى مى كند و به شكل مخفيانه مشغول جاسوسى عليه چكسلواكى است.»


میلان کوندرا که اکنون ۷۹ سال دارد یکی از معروف ترین نویسندگان و مخالفان سیاسی دنیاست که به نظر منتقدان با آثار خود از سیاه ترین روزهای حکومت کمونیسم در اروپا پرده برداشته است.


اما کوندرا همواره تلاش این منتقدان برای ربط دادن زندگی او به نوشته هایش را رد کرده است. او در بخش اعظم آثار خود به موضوعات خیانت و اعتماد و دشواری های زندگی تحت سلطه کمونیسم پرداخته است.


میلان کوندرا در مصاحبه ای با ای ین مک یوئن، نویسنده شهیر انگلیسی،‌ می گوید: «ما همواره سعی می کنیم زندگی نامه خود را بازنویسی کنیم و به مسائل معانی تازه بدهیم.»


ميلان كوندرا يک سال پيش همزمان با اولین چاپ معروف ترين كتابش، «سبکی تحمل ناپذیر هستی» که در ایران به عنوان « بار هستی» منتشر شده، به زبان چک جايزه ادبيات جمهورى چك را از آن خود کرد.
XS
SM
MD
LG