لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۰۸

بوتو در تظاهرات ضد مشرف سخنرانی کرد


تصویری از لحظه خروج بوتو از منزلش
تصویری از لحظه خروج بوتو از منزلش

بی نظير بوتو، نخست وزير اسبق پاکستان، به دنبال پايان يافتن حبس خانگی اش، روز شنبه از منزلش خارج شد و با حضور در تظاهرات روزنامه نگاران، تصميمات پرويز مشرف برای محدود کردن فعاليت رسانه ها را محکوم کرد.


به گزارش خبرگزاری فرانسه وی که با در دست داشتن يک ميکروفن در جمع معترضين سخنرانی می کرد، گفت: «من بايد به اينجا می آمدم تا همبستگی خودم را با شما اعلام کنم. من اين محدوديت ها را محکوم می کنم.»


حضور خانم بوتو در تظاهراتی در مرکز اسلام آباد، از سوی بسياری از ناظران، غيرقابل پيش بينی توصيف شد. وی با يک ماشين ضد گلوله خود را به اين تظاهرات که به دعوت ۲۰۰ تن از کارکنان رسانه ها برپا شده بود، رساند.


قرار است روز سه شنبه تظاهرات مخالفان حکومت پرويز مشرف از لاهور تا اسلام آباد برگزار شود و خانم بوتو که تا روز جمعه، در خانه خود در بازداشت به سر می برد، رهبری اين حرکت مخالفان را به عهده گرفته است.

اين در حالی است که به گزارش خبرگزاری رويترز، قرار است روز سه شنبه تظاهرات مخالفان حکومت پرويز مشرف از لاهور تا اسلام آباد برگزار شود و خانم بوتو که تا روز جمعه، در خانه خود در بازداشت به سر می برد، رهبری اين حرکت مخالفان را به عهده گرفته است.


به رغم اينکه پليس پاکستان از لغو بازداشت خانگی خانم بوتو خبر داده است، در ساعات اوليه روز شنبه، تدابير امنيتی شديدی در اطراف خانه وی ديده می شد. به گفته شاهدان، پليس با کشيدن سيم خاردار و نصب نرده، همچنان در اطراف خانه رهبر مخالفان پاکستان مستقر است.

جمال سامرو، هماهنگ کننده مطبوعاتی خانم بوتو به خبرگزاری رويترز گفت: «روز سيزدهم نوامبر، تظاهرات برگزار می شود حتی اگر خانم بوتو نتواند در اين تظاهرات شرکت کند.»


وی از خانم بوتو به عنوان تنها سياستمدار پاکستانی نام برد که توان سامان دادن به اعتراضات خيابانی را دارد. به گفته آقای سامرو، بی نظير بوتو روز شنبه با ديپلمات های خارجی ملاقات هايی دارد، اما وی جزييات بيشتری در اين مورد ارايه نکرد.


مدت وضعيت قوق العاده: يک ماه


همزمان روز شنبه دولت پاکستان اعلام کرد، وضعيت قوق العاده ای که يک هفته پيش از سوی ژنرال مشرف اعلام شده است، تا يک ماه ادامه خواهد داشت.


پاکستان از سوی آمريکا تحت فشار است که هر چه سريع تر، وضعيت فوق العاده را پايان دهد و انتخابات سراسری خود را برگزار کند.


مالک محمد قيوم، دادستان کل پاکستان به خبرگزاری فرانسه گفت که اميدوار ضعيت بهبود يابد و ظرف يک ماه، وضعيت فوق العاده پايان يابد.


بی نظير بوتو نيز روز جمعه خطاب به مردمی که در اطراف خانه او جمع شده بودند با صدای بلند گفته بود: «دولت فلج شده است.»


وی تاکيد کرده بود: « اگر او (پرويز مشرف) به تعليق قانون اساسی پايان دهد، از مقام فرماندهی کل قوا کناره گيری کند، دفتر کار خود را تحويل دهد و زمان برگزاری انتخابات را ۱۵ ژانويه اعلام کند، آن وقت دست از اعتراض بر می داريم.»

پرويز مشرف، رييس جمهوری پاکستان، ده روز پيش با اعلام «وضعيت فوق العاده» در سراسر اين کشور، قانون اساسی نيز را به حالت تعليق در آورد و به دنبال آن نيروهای ارتش در خيابان های شهر اسلام آباد پايتخت اين کشور مستقر شده اند.


برقراری وضعيت فوق العاده ، در آستانه اعلام نظر مهم ديوان کشور پاکستان انجام گرفت. قرار بود ديوان کشور، رای خود را درباره تاييد يا رد پيروزی پرويز مشرف در انتخابات اخير رياست جمهوری، اعلام کند.


با اعلام بحرانی شدن اوضاع در پاکستان، وزارت دفاع آمريکا که قرار بود روز ششم نوامبر، با مقامات عالی دفاعی اين کشور مذاکراتی داشته باشد اعلام کرد که اين گفت و گوها تا زمانی که وضعيت سياسی در اين کشور بهبود نيايد انجام نخواهد شد.


فراخوان کانادا برای تعيين مهلت


دولت کانادا روز جمعه از کشورهای «مشترک المنافع بريتانيا» که پاکستان هم عضو آن است، خواست که برای پرويز مشرف مهلتی تعيين کنند تا با پايان دادن به وضعيت فوق العاده، زمينه را برای برگزاری انتخابات آزاد در اين کشور برقرار کند.


دولت کانادا روز جمعه از کشورهای «مشترک المنافع بريتانيا» که پاکستان هم عضو آن است، خواست که برای پرويز مشرف مهلتی تعيين کنند تا با پايان دادن به وضعيت فوق العاده، زمينه را برای برگزاری انتخابات آزاد در اين کشور برقرار کند.

کشورهای «مشترک المنافع بريتانيا» يک سازمان دواطلبانه است که از ميان ۵۳ عضو آن به جز کشور موزامبيک و بريتانيا، باقی کشورها که هم اکنون کشورهايی مستقل هستند، زمانی مستعمره بريتانيا بوده اند. «تلاش برای گسترش دموکراسی و حقوق بشر» در ميان کشورهای عضو، از جمله مفاد نخستين پيمان نامه اين کشورها است.


به گزارش خبرگزاری رويترز از اتاوا، دولت کانادا به عنوان يکی از کشورهای عضو اين سازمان، از ساير کشورهای عضو تقاضا کرد تا نشستی اضطراری روز دوشنبه دوازدهم نوامبر برای بحث درباره اوضاع در پاکستان برگزار کنند.


استقان هارپر نخست وزير کانادا در اين باره گفت: «ما به درخواست مان از دولت پاکستان تا زمانی که لغو تعليق قانون اساسی را اعلام کند ادامه می دهيم.»


اين در حالی است که روز جمعه، کاخ سفيد نيز از دولت نظامی مشرف خواست تا هر چه سريعتر اوضاع را در اين کشور به حالت عادی بازگرداند.

گوردون جاندرو، سخنگوی شورای امنيت ملی کاخ سفيد گفت: «ما از پاکستان می خواهيم تا انتخاباتی درست و آزاد را برگزار کرده و هر چه سريعتر، اوضاع را به حالت عادی بازگرداند.»


آقای جاندرو که در تگزاس با خبرنگارن گفت و گو می کرد همچنين اعلام کرد که کاخ سفيد، خواستار آزادی سريع تمامی تظاهر کنندگان ستگير شده و مخالفان سياسی دولت شده است.


XS
SM
MD
LG