لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۰۳

سقوط در بازارهای آسیا پس از «روز سیاه» وال استریت


کارشناسان دوشنبه را سیاه ترین روز وال استریت خواندند. (عکس: AFP)
کارشناسان دوشنبه را سیاه ترین روز وال استریت خواندند. (عکس: AFP)


پس از این که مجلس نمایندگان آمریکا طرح نجات مالی دولت بوش را با اکثریت آرا رد کرد، بازارهای مالی آسیا، روز دوشنبه، به دلیل واهمه سرمایه گذاران از سقوط جهانی سهام، فروریزی شاخص ها را تجربه کردند.


بهای سهام در ژاپن، هنگ کنگ، سنگاپور، کره جنوبی، تایوان و استرالیا در ساعات آغازین روز سه شنبه به شدت کاهش یافت، اما اندکی بعد قدری بالا کشید.


ارزش نیکی، Nikkei) ) شاخص سهام در بازارهای ژاپن با کاهشی به میزان چهار و نیم درصد به پایین ترین سطح خود طی سال جاری میلادی رسید.


در این میان شاخص هنگ سِنگ، بازار بورس هنگ کنگ نیز، ابتدا تقریبا شش درصد سقوط کرد، و سپس بهای سهام دوباره قدری بالا آمد.


در آغاز روز سه شنبه ناظران بورس هنگ کنگ با صدور هشداری تازه به دلالان بورس اعلام کردند که به هیچ وجه پیش فروش خارج از قاعده سهام را تحمل نمی کنند و در صورت مشاهده چنین مواردی به کنترل کل بازار یا مجازات افراد خاطی متوسل خواهند شد.


به گزارش «یونهاپ»، خبرگزاری رسمی کره جنوبی، کمیسیون خدمات مالی این کشور پا را از این نیز فراتر گذاشت و پیش فروش سهام را تا پایان سال جاری میلادی ممنوع اعلام کرد. منظور از پیش فروش، فروش سهام قرضی یا اجاره ای به امید خرید آنها با قیمتی پایین تر در آینده نزدیک است.


«سیاه ترین روز وال استریت»


در این میان پس از این که طرح نجات مالی ۷۰۰ میلیارد دلاری تیم اقتصادی دولت امریکا در غروب روز دوشنبه با ۲۲۸رای در برابر ۲۰۵رای از سوی مجلس نمایندگان ایالات متحده رد شد، شاخص صنعتی داوجونز ۷۷۸ واحد سقوط کرد و در ۱۰۳۶۵متوقف شد.


کارشناسان این سقوط شاخص سهام را در دو دهه گذشته پس از رکود در سال ۱۹۸۷بی سابقه خوانده و آن را «سیاه ترین روز وال استریت» نامیدند.



در صورتی که طرح نجات مالی ابداعی هنری پالسون، وزیر خزانه داری آمریکا، به تصویب می رسید، پس از رکود اقتصادی دهه بیست میلادی این بزرگ ترین مداخله دولت آمریکا در اقتصاد این کشور محسوب می شد.

به گزارش برخی از خبرگزاری ها، رای منفی به طرح نجات مالی، برای دولت آمریکا شکستی «شوک آور» محسوب می شود. جورج بوش، رییس جمهوری آمریکا، ساعاتی پیش از اعلام رای مجلس نمایندگان از تصویب این طرح ابراز اطمینان کرده بود.


تعداد زیادی از نمایندگان جمهوریخواه اعلام کردند که با افزایش هزینه ها از سوی دولت موافق نیستند و به مداخله دولت در اقتصاد اعتقاد ندارند.


در صورتی که طرح نجات مالی ابداعی هنری پالسون، وزیر خزانه داری آمریکا، به تصویب می رسید، پس از رکود اقتصادی دهه بیست میلادی این بزرگ ترین مداخله دولت آمریکا در اقتصاد این کشور محسوب می شد.


جورج بوش، اعلام کرد که از رد این طرح «بسیار ناامید» شده و مشاوران عالی خود را برای تعیین گام های بعدی فراخوانده است.


قرار است مجلس نمایندگان آمریکا روز پنج شنبه بار دیگر برای بررسی این مسئله تشکیل جلسه دهد، اما رهبران دموکرات و جمهوری خواه برای این که همکاران مخالف خود را به تصویب طرح نجات مالی وادارند باید بیش از اینها تلاش کنند.


به گزارش «سی ان ان» از بازار بورس نیویورک در وال استریت، سرمایه گذاران با دهان باز و شوکه از عدم تصویب طرح نجات مالی نمی دانستند چه کار کنند یا چه بگویند. این افراد انتظار داشتند که طرح مذکور پیش از باز شدن بازارها در روز دوشنبه به تصویب برسد.


به گفته هنری پالسون، ناظران مالی در ایالات متحده «از تمام ابزارهای موجود» برای کمک به اقتصاد آمریکا استفاده خواهند کرد، اما هشدار داد که قدرت اجرایی این ناظران «ناکافی» است و هنوز طرح نجات مورد نیاز است.


بر اساس اين طرح، دولت قرار بود حدود ۷۰۰ ميليارد دلار از سهام بی ارزش بازارهای مالی آمريکا را خريداری کند تا با اين اقدام، شاخص های بازار بورس را افزايش دهد و اعتماد خريداران را دوباره جلب کند.


طرح نجات مالی در حالی رد شد که جورج بوش و رهبران هر دو حزب در کنگره آمریکا هشدار داده بودند که بدون این طرح احتمال سقوط اقتصاد این کشور به دامن رکود وجود دارد.


بحران مالی آمريکا که از ۱۳ماه پيش کليد خورده، در هفته های اخير وارد مرحله تازه ای شده و اميدها برای اين که اين بحران تنها به چند موسسه وام مسکن محدود شود به نااميدی تبديل شده است.


برآورد می شود که در طول سال جاری، شرکت های آمريکايی به اندازه کل بازار سهام سوئيس ارزش خود را از دست داده باشند. ارزش بازار سوييس در حدود ۹۸۸ ميليارد دلار است.


XS
SM
MD
LG