لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۱۴

رشد دو برابری روابط تجاری ایران و ترکیه؛ به نفع کدام یک؟


محمود احمدی‌نژاد (چپ) در کنار همتای ترک خود، عبدالله گل
محمود احمدی‌نژاد (چپ) در کنار همتای ترک خود، عبدالله گل
همزمان با انتشار آمار عمومی و امید به بهبود چشم‌انداز روابط اقتصادی ایران و ترکیه در وب‌سایت وزارت امور خارجه ترکیه، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، در تحلیلی اعلام کرد که سال ۲۰۱۰ میلادی از منظر روابط اقتصادی و تجاری سال پرباری در مناسبات دو کشور ایران و ترکیه بوده است.

در این میان ترکیه به عنوان عضو غیردائم شورای امنیت سازمان ملل که با رای منفی به قطعنامه ۱۹۲۹ این شورا و همچنین رویکردی ملایم به برنامه هسته‌ای ایران، مورد تمجید مقامات ایران بوده است، شاهد جهش چشمگیر روابط تجاری با ایران بوده است.

خبرگزاری ایرنا با اشاره به رشد ۲۰۰ درصدی حجم مبادلات تجاری دوطرف، تاکید بر این نکته نیز داشته است که صادرات ایران به ترکیه دو و نیم برابر بیشتر از واردات ایران از این کشور بوده است.

گزارش «شورای صادرکنندگان ترک» (TIM) نیز گزارش ایرنا را تایید می‌کند. بنا به گزارش این شورا، در ۱۱ ماه اول سال ۲۰۱۰ میلادی صادرات ترکیه به جمهوری اسلامی ایران از یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار به دو میلیارد و ۶۷۰ میلیون دلار رسیده و واردات ترکیه از جمهوری اسلامی ایران در همین دوره از سه میلیارد و ۱۲۵ میلیون دلار به حدود شش میلیارد و ۹۳۵ میلیون دلار صعود کرده است.

در این میان یک منبع مطلع در وزارت خارجه ترکیه که نخواست نامش فاش شود در گفت‌وگو با رادیوفردا اذعان داشت که در خلال سال ۲۰۱۰ (کل ۱۲ ماه) صادرات ترکیه به ایران کلا رقمی در حدود ۳ میلیارد دلار شده است که بیشتر شامل فروش کالاهای صنعتی است. در مورد واردات ترکیه از ایران، به گفته وی، نفت و گاز طبیعی ۹۰ درصد صادرات ایران به ترکیه را تشکیل داده و سهم دیگر کالا‌ها تنها چیزی حدود ۷۰۰ میلیون دلار بوده است.

این منبع آگاه با تاکید بر التزام دولت ترکیه به تحریم‌های سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی در مورد پای‌بندی ترکیه به تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا و اروپا و آن چه در روزنامه ترک‌زبان «حریت» «فرار میلیارد‌ها دلار سرمایه تجار ایرانی به خاطر تحریم‌های بین‌المللی و وضعیت اقتصادی، خصوصا بخش تولیدی آشفته این کشور و جذب آن در اقتصاد ترکیه» توصیف شده حاضر به ارائه توضیح نشد.

این منبع با این حال خاطرنشان کرد که بنا بر آمار رسمی سازمان «ثبت شرکت‌های تجاری ترکیه» در ۱۱ ماه اول سال ۲۰۱۰ میلادی حدود ۴۶ شرکت و مجمتع اقتصادی با سرمایه‌گذاری مستقیم ایرانی‌ها به مبلغ ۴ میلیارد دلار در ترکیه تاسیس شده است.

به گفته وی، ایران کشور همسایه ترکیه است و در قالب قوانین بین‌المللی رشد همکاری‌های اقتصادی با ایران «همواره مد نظر ما بوده و خواهد بود».

با مراجعه به آمار سازمان ثبت شرکت‌های تجاری ترکیه متوجه می‌شویم که سرمایه‌گذاری ایرانی‌ها برای تاسیس شرکت تولیدی و تجاری در ترکیه در حالی به ۴ میلیارد دلار رسیده است (حدود ۲۶ درصد از کل سرمایه‌های جذب شده خارجی در ترکیه برای تاسیس شرکت‌های تولیدی و تجاری) که، بنا بر آمار سازمان مذکور که اواخر ماه دسامبر سال گذشته منتشر شده، آلمان به عنوان بزرگ‌ترین شریک تجاری ترکیه (با ۲۶ میلیارد دلار مبادلات تجاری) تنها با سرمایه‌گذاری مستقیم ۱. ۶ میلیارد دلاری در تاسیس شرکت‌های اقتصادی و تولیدی، بعد از ایران در جایگاه دوم قرار گرفته است.

جالب‌تر این که کل سرمایه‌گذاری آلمان و خود ترکیه (سرمایه‌گذاران داخلی) برای تاسیس شرکت به کل سرمایه‌گذاری ایرانی‌ها در این کشور نیز نمی‌رسد و چیزی حدود ۳. ۶ میلیارد دلار برای سال ۲۰۱۰ است.

صنعت توریسم ترکیه و توریست‌های ایرانی

صنعت توریسم یکی از منابع درآمد هنگفت ترکیه است. طبق آمار رسمی وزارت توریسم ترکیه که در اوایل ماه دسامبر سال ۲۰۱۰ منتشر شد، در ۱۱ ماه اول سال گذشته میلادی صنعت توریسم ترکیه با رشدی ۶ درصدی پذیرای ۲۷ میلیون و پانصد هزار توریست خارجی بوده است.

بنا بر همین گزارش در سال ۲۰۰۸ حدود یک میلیون، در سال ۲۰۰۹ حدود ۱. ۴ میلیون و در سال ۲۰۱۰ حدود ۱. ۷ میلیون توریست ایرانی به ترکیه سفر کرده‌اند. به این ترتیب صد‌ها میلیون دلار سرمایه ایرانی‌ها برای یک استراحت و آرامش چندروزه، تفریحی بی‌دغدغه و آزاد که عموما در ایران امکان‌پذیر نیست جذب صنعت توریسم ترکیه می‌شود.
XS
SM
MD
LG