لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۳۹

مرتضوی: بازداشتی‌های باقی‌مانده معترض نیستند، اغتشاش‌گرند


سعید مرتضوی، دادستان تهران
سعید مرتضوی، دادستان تهران
سخنگوی کمیته پی‌گیری مسائل بازداشت‌شدگان اخیر در مجلس روز دوشنبه از قول سعید مرتضوی، دادستان تهران، گفت افرادی که هنوز در بازداشت‌اند نه جزء معترضین، «بلکه جزء اغتشاش‌گران هستند».

کاظم جلالی، نماینده شاهرود، با اشاره به دیدار این کمیته ده‌نفره مجلس با دادستان تهران گفت که آقای مرتضوی تاکید کرده است که تمام افرادی که در حال حاضر در زندان هستند «اغتشاش‌گرند» و «اسناد و مدارک کافی وجود دارد که در تخریب اموال عمومی و ایجاد التهاب نقش داشتند».

«اغتشاش‌گر» عنوانی است که مقامات و رسانه‌های حامی دولت محمود احمدی‌نژاد از زمان آغاز اعتراض به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری به افراد حاضر در راه‌پیمایی‌های آرام مردم در تهران و شهرهای دیگر دادند.

احمد خاتمی، امام جمعه موقت تهران، از جمله این مقامات است که دو هفته پس از آغاز ناآرامی‌ها از قوه قضاییه خواست که «با سران اغتشاش که سر در آخور آمریکا و اسرائیل دارند قاطعانه و بی‌رحمانه برخورد کند» و تا آنجا پیش رفت که قتل ندا آقاسلطان در یکی از راه‌پیمایی‌ها در خیابان امیرآباد تهران را «کار خود اغتشاش‌گران» دانست.

این در حالی است که آیت‌الله علی خامنه‌ای بعدا در یک سخنرانی چنین اظهار نظر کرد که «برخی از سران کشورهای غربی... ضمن تشویق به اغتشاش‌گری، مردم ایران را اغتشاش‌گر معرفی کردند».

دادستان تهران همچنین در دیدار خود با کمیته ده‌نفره مجلس برای پی‌گیری مسائل مربوط به بازداشت‌شدگان اخیر بازداشتی‌ها را به دو دسته تقسیم کرده است: دسته‌ای که «اتاق فکر اغتشاشات و جریانات اخیر بودند» و دسته دیگر که «نقش میدانی در اغتشاشات داشتند... و حتی برخی از آنها دارای سلاح گرم و سرد بودند».

سعید مرتضوی در این دیدار ضمن ارائه گزارشی از نحوه نگهداری و نوع اتهامات دستگیرشدگان و «اسناد و دلایل خود» به اعضای کمیته پی‌گیری مجلس قول داده است که روند دادرسی افرادی که اتهامات سنگین دارند «هر چه سریع‌تر» انجام شود و این افراد «با داشتن وکیل و همه ضوابط قانونی در دادگاه حاضر شوند».

آقای مرتضوی همچنین در مورد دو تن از بازداشت‌شدگان به نام‌های محسن روح‌الامینی و محمد کامرانی که خبر مرگ آنها در حبس در روزهای اخیر منتشر شده گفت که «آنها دچار بیماری مننژیت بودند»، اما دلیل ابتلای آنها به این بیماری را مشخص نکرد.

این در حالی است که در نامه‌ای از حسین علایی، رئیس سابق ستاد مشترک سپاه پاسداران، که چند وب‌سایت نزدیک به اصلاح‌طلبان روز شنبه منتشر کردند اشاره شده بود که محسن روح‌الامینی، فرزند مشاور ارشد محسن رضایی، «زیر شکنجه» جان باخته است.

سعید مرتضوی قول داده است که روند دادرسی افرادی که اتهامات سنگین دارند «هر چه سریع‌تر» انجام شود و این افراد «با داشتن وکیل و همه ضوابط قانونی در دادگاه حاضر شوند».
آقای علایی در این نامه صراحتا گفته بود که «بعد از مجروح شدن، به او [محسن روح‌الامینی] نرسیده‌اند تا خون او عفونی شده و... دچار بیماری مننژیت شده است».

کمیته پی‌گیری مسائل مربوط به بازداشت‌شدگان اخیر روز دوشنبه همچنین با علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، دیدار کرد و گزارش روند بررسی موضوع را ارائه کرد.

به گفته کاظم جلالی، رئیس مجلس در این دیدار از اعضای کمیته خواسته است از «مواردی که قابل اغماض است چشم‌پوشی صورت گرفته و آزاد شوند تا زمینه سوء‌استفاده دیگران فراهم نشود».

سخنگوی قوه قضائیه روز دوشنبه شمار بازداشت‌شدگان را ۳۰۰ نفر اعلام کرده و گفته است که از سوی آیت‌الله شاهرودی دستوری برای به حداقل رساندن این تعداد ابلاغ شده است.

اعلام شمار ۳۰۰ نفره بازداشتی‌ها از سوی سخنگوی قوه قضائیه در حالی است که گروه بزرگی از فعالان و سازمان‌های مدافع حقوق بشر معتقدند شمار کسانی که در حوادث پس از اعلام نتیجه انتخابات ریاست جمهوری بازداشت شده‌اند بسیار بیشتر از این تعداد است.
XS
SM
MD
LG