لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۵۹

از سرگیری کمک‌های مالی آمریکا به فلسطینی‌ها


خان یونس، نوار غزه
خان یونس، نوار غزه
کنگره آمریکا با تجدید نظر در تصمیم چند ماه پیش خود در زمینه تعلیق کمک‌‌های مالی به فلسطینی‌ها اعلام کرد که بخش بزرگی از این کمک‌ها را در اختیار حکومت خودگردان فلسطینی قرار می‌دهد.

کی گرینجر، رئیس کمیته فرعی کمک‌های خارجی در کنگره آمریکا، شامگاه جمعه گفت که محدودیتی که در ادامه کمک‌های کنگره به حکومت فلسطینی برقرار شده بود لغو می‌شود و این کمک‌های مالی از طریق صندوق ویژه‌ای که برای فلسطینی‌ها برپا شده به حساب تشکیلات خودگردان واریز می‌شود.

در حالی که خانم گرینجر گفته بود آماده لغو همه محدودیت‌هاست تا همه ۱۴۷ میلیون دلار کمک معلق به فلسطینی‌ها داده شود، ایلیانا راس – لتینن، رئیس کمیسیون امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، که از اعمال نفوذ و رای برخوردار است، گفته است که او تنها با آزاد شدن ۸۸ میلیون و ششصد هزار دلار از کمک‌ها موافقت می‌کند.

در همین زمینه خانم راس – لتینن در نامه‌ای به هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا، نوشت که به دلیل ادامه تسلط حماس بر باریکه غزه، با آزاد کردن بقیه پول‌های تعلیق شده مخالف است.

در همین حال، خانم گرینجر نیز گفته بود که او هم با تشکیل دولتی از سوی فلسطینی‌ها که حماس بخشی از آن باشد مخالف است و بر این باور است که «دولت وحدت ملی با مشارکت حماس، فلسطینی‌ها را از مسیر مذاکرات با اسرائیل دور می‌کند».

مجازات برقراری تعلیق در ادامه کمک‌های آمریکا به فلسطینی‌ها نتیجه تفاهم میان کی گرینجر و ایلیانا راس – لتینن بود که تأکید داشتند استقلال کشور فلسطین تنها باید برآمده از مذاکرات صلح مستقیم میان آنها با اسرائیل باشد و مراجعه یک‌جانبه فلسطینی‌ها به سازمان ملل برای تحقق این هدف، کارساز نخواهد بود.

کنگره آمریکا از اوایل مهرماه سال گذشته که محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان، از شورای امنیت سازمان ملل متحد خواست تا استقلال کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد، اعطای کمک‌های مالی بلاعوض به فلسطینی‌ها را معلق گذاشت.

خانم راس- لتینین در نامه‌ای به خانم کلینتون از دولت اوباما خواسته است که از کاربرد تاکتیک‌های مختلف برای دور زدن کنگره در آزاد کردن همه کمک‌های مالی به فلسطینی‌ها خودداری کند.

رئیس کمیسیون امور خارجی مجلس نمایندگان همچنین تأکید کرده است که از کمک‌های آزاد شده نباید برای تقویت توان سازمان حماس در غزه استفاده شود و این پول‌ها تنها باید به امور انسانی و تقویت سیستم آب کرانه باختری اختصاص یابد.

خانم راس – لتینین در نامه‌ای برای راجیو شاه، رئیس صندوق جهانی کمک، نیز تأکید کرده است که این نهاد باید مراقبت کند که از کمک‌های مالیات‌دهندگان آمریکایی تنها برای مسائل بشردوستانه برای فلسطینی‌ها استفاده شود.

کی گرینجر نیز در نامه به هیلاری کلینتون نوشته است که در وضعیتی که بی‌ثباتی خاورمیانه را در برگرفته است، کمک مالی برای تقویت فلسطینی‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است.

هر دو عضو بانفوذ کنگره که موجب تعلیق کمک‌ها شده بودند، اعضای بارز حزب جمهوری‌خواه محسوب می‌شوند که به دلیل این تصمیم خود در شش ماه اخیر هم از سوی دولت آمریکا و هم از جانب جامعه جهانی زیر فشار سنگینی برای تجدید نظر در تصمیم خود بودند.

بانک جهانی هفته گذشته در تازه‌ترین گزارش خود نوشته بود که قطع کمک‌های مالی آمریکا می‌تواند به سست شدن اقتصاد فلسطینی‌ها منجر شود، در حالی که در دورهٔ پیش از آن، اقتصاد در کرانه باختری به میزان چشمگیری بهبود یافته بود.

دولت آمریکا از زمان برپایی حکومت خودگردان فلسطینی در سپتامبر ۱۹۹۳ تاکنون میلیون‌ها دلار کمک بلاعوض در اختیار فلسطینی‌ها قرار داده است. آمریکا تنها از سال ۲۰۰۸ تاکنون حدود ۶۰۰ میلیون دلار کمک بلاعوض به فلسطینی‌ها هدیه کرده است.
XS
SM
MD
LG