لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۱۳

انتقادها عليه ادامه حصر دامن «عدالت» رهبر را گرفت


علی مطهری
علی مطهری

دومين دور از انتقادهای تند علی مطهری نسبت به عملکرد مجلس خبرگان رهبری و نيز مخالفت صريح وی با حمايت علی خامنه‌ای از ادامه حصر ميرحسين موسوی و مهدی کروبی پتانسيلی برای بروز جنجال‌های تازه‌ در فضای سياسی ايران فراهم کرده است.

آقای مطهری اواخر آبان‌ماه سال جاری گفته بود بدليل وجود يک گرايش سياسی «خاص» در مجلس خبرگان٬ اين نهاد از جايگاه اصلی خود دور شده و فعاليت‌های اعضايش به جمع شدن يکی دو بار در سال٬ شام و ناهار خوردن٬ تاختن به «فتنه‌گران» و چند تذکر فرهنگی به دولت خلاصه شده است.

اگرچه اين سخنان مطهری بسيار مهم بود٬ اما شايد بدليل انتشار در يک هفته‌نامه {صدا} بازتاب چندانی پيدا نکرد. با اين حال وی اوائل آذرماه با صراحت بيشتری از عملکرد خبرگان انتقاد کرد و گفت اعضای اين مجلس به امور ديگری غير از وظيفه اصلی خود يعنی نظارت بر عملکرد رهبر جمهوری اسلامی و نهادهای زيرمجموعه وی مشغولند.

وی برای اثبات سخنانش افزود که نهاد رهبری و ستاد اجرايی «فرمان امام» تبديل به يک «کارتل اقتصادی» شده و گاهی نقش «مخربی» در اقتاد کشور بازی می‌کنند٬ اما خبرگان تاکنون به بررسی اين موضوع نپرداخته است.

مطهری در سخنان خود در دانشگاه فردوسی مشهد نه تنها اعضای مجلس خبرگان را به باد انتقاد گرفته٬ بلکه به صراحت گفته اگرچه رهبر جمهوری اسلامی می‌گويد در مورد حصر موسوی و کروبی، «عدالت» را رعايت کرده و به آنها «لطف» می‌کند٬ اما اين نظر اوست و من با آن مخالف هستم.

مطهری با بيان اين که خامنه‌ای «معصوم» نيست٬ اعتقاد وی بدرستی حصر کروبی و موسوی را اشتباه دانسته و اين اقدام را خارج از عدالت عنوان کرده است.

نگرانی وب‌سايت ميدان ۷۲ که برای اولين بار اقدام به انتشار فايل صوتی و متن سخنرانی مطهری در مشهد کرد٬ نشان‌دهنده کم‌سابقه بودن اين نوع انتقادها از سوی جريان محافظه‌کار از رهبر و مجموعه‌های وابسته به اوست.

اين وب‌سايت در انتهای متن پياده شده سخنرانی مطهری نوشته بدليل برخی موانع قانونی، از انعکاس بخش‌هايی از اين سخنرانی به صورت مکتوب معذور است و در صورت تذکر مراجع قانونی، اين مطلب بلافاصله از روی سايت حذف خواهد شد.

اهميت سخنان مطهری علاوه بر بيان علنی تندترين و صريح‌ترين انتقادها نسبت به عملکرد مجلس خبرگان که اعضای آن به طور رسمی وظيفه قانونی خود بر نظارت بر رهبر را به حفاظت از وی تغيير داده‌اند٬ غيرعادلانه خواندن اقدام خامنه‌ای در ادامه حصر کروبی و موسوی است.

بر اساس يک نظريه فقهی از روح‌الله خمينی «عدالت» از شروط اصلی و اساسی ولی فقيه است.

آیت الله خمينی گفته حاکم اسلامی بايد در دادن حقوق مسلمين عادل باشد و علاوه بر علم به قوانين بايد در اجرای آن‌ها نيز عدالت را رعايت کند.

اگرچه شواهدی در دست نيست که نشان دهد مطهری با ناعادلانه خواندن دستور خامنه‌ای به ادامه حصر موسوی و کروبی٬ قصد زير سوال بردن شرايط وی برای ادامه رهبری جمهوری اسلامی را داشته٬ اما طرح اين انتقاد می‌تواند چنين موضوعی را نيز در بر بگيرد.

اهميت اين موضوع آنجا بيشتر می‌شود که بر اساس اصل ۱۰۹ قانون اساسی جمهوری اسلامی٬ بايد شرايط ضروری برای تصدی ولايت فقيه در ولی فقيه تا پايان رهبری موجود باشد و از بين رفتن هر کدام از اين شرايط، منجر به منعزل شدن وی از جايگاه خود خواهد شد.

واکنش‌ها به انتقادهای مطهری

شماری از اعضای مجلس خبرگان رهبری پس از سخنرانی مطهری در مشهد هشدار داده‌اند که نمی‌توان با اين ارگان «بازی» کرد و «جسارت‌هايی» را نسبت به آن در قالب حرف بيان داشت٬ چرا که اين «هتاکی‌ها» به ضرر اشخاص تمام می‌شود.

حسن ممدوحی٬ يکی از اعضای خبرگان از اين که مطهری با وجودی که از گفت و شنودهای داخلی اين مجلس مطلع نيست اما «بی‌پرده» سخنانی را بيان می‌کند و حرف‌های «بسيار نسنجيده» می‌زند٬ انتقاد کرده است.

محسن مجتهدشبستری٬ عضو ديگر خبرگان هم سخنان مطهری را «کمال بی‌انصافی» دانسته٬ مهدی کوچک‌زاده٬ نماينده تندروی مجلس وی را به داشتن بيماری‌های روحی و عاطفی متهم کرده و حسين طلا٬ ديگر نماينده مجلس هم گفته اگر متن اصلی سخنان مطهری، آن چيزی باشد که منتشر شده، «قاعدتا» نمايندگان در اين رابطه تصميم گيری خواهند کرد تا با وی برخورد شود.

اما تندترين واکنش به سخنان مطهری تاکنون متعلق به احمد علم‌الهدی٬ امام جمعه مشهد و عضو مجلس خبرگان بوده است.

آقای علم‌الهدی در واکنش به سخنان علی مطهری گفته کسی نمی‌گويد علی خامنه‌ای معصوم است٬ اما به طور تلويحی اظهار کرده که نبايد اين موضوع را بيان کرد.

وی گفته «اگر بنا شد بنده بگويم ولی فقيه اشتباه کرده و معصوم نيست، حق هم ندارم هرچه که به نظرم درست نيامد را بگويم اشتباه کرده است. چون ولی فقيه در عينی که معصوم نيست اما حکيم است.»

علم‌الهدی بدون اينکه به نام مطهری اشاره کند٬ خطاب به مخاطبان سخنانش گفته از هرکسی شنيديد «رهبری که معصوم نيست» بدانيد «دنباله دشمنی با پيغمبر» است.

امام جمعه مشهد در اظهاراتی که ناخواسته به اثبات سخنان مطهری مبنی بر انحراف اين نهاد از وظيفه خود منجر شده گفته اعضای خبرگان با اين که فقيه هستند٬ اما «ناظر به عملکرد رهبری نيستند، زيرا ولايتی که رهبر بر تمام جامعه دارد، بر فرد خبره نيز دارد.»

وی خامنه‌ای را يک «نخبه» سياسی، اجتماعی و فکری معرفی کرده و افزوده صد درصد اعضای خبرگان در آخرين ارزيابی خود به اين نتيجه رسيدند که «رهبری امت اسلام بر روی کره زمين منحصر در مقام» خامنه‌ای است.

انتقادها از عملکرد مجلس خبرگان بدنبال هشدارهای شماری از روحانيون محافظه‌کار نزديک به علی خامنه‌ای همچون احمد جنتی و کاظم صديقی مبنی بر تلاش عده‌ای برای «تسخير» اين مجلس در انتخابات بعدی خبرگان و ايجاد مشکلاتی برای علی خامنه‌ای بيان شده است.

با اين که رسانه‌های محافظه‌کار سعی کرده‌اند پس از سخنرانی مطهری عليه وی جريان‌سازی کنند٬ ولی به نظر می‌رسد به خاطر انتقاد علنی وی از خامنه‌ای٬ جريان‌های رسانه‌ای عمده محافظه‌کار ترجيح داده‌اند دست‌کم در حال حاضر از کنار اين سخنان عبور کنند.

XS
SM
MD
LG