رضا قديمی مدير عامل شرکت ساماندهی صنايع و مشاغل شهرداری تهران در دستورالعملی به مناطق ۲۲ گانه از آنچه بازنگری در رويکرد و سياستهای شهرداری تهران در خصوص کنترل جمعيت سگهای بدون صاحب خوانده، خبر داده است.
بنابر اعلام اين مقام شهرداری تهران در اين تغيير رويکرد، روش زنده گيری جايگزين روش اتلاف با اسلحه گرم خواهد شد.
بنابر اين دستور العمل، رضا قديمی از شهرداری ها خواسته است که به منظور آنچه او پاسداشت حقوق حيوانات و رعايت ادب و فرهنگ فارسی ناميده، از اين پس در نگارش کليه مکاتبات اداری از واژه سگهای بدون صاحب به جای اتلاف سگهای ولگرد استفاده شود.
رادیو فردا دراين باره نظر رضا جوالچی سخنگوی انجمن حمايت از حقوق حيوانات ايران را جويا شده است:
در طی چند ماه اخير ما با شرکت ساماندهی صنايع و مشاغل شهر جلسات متعددی داشتيم و خوشبختانه اين انگيزه را در مديريت اين شرکت ديديم که تمايل داشتند رويکرد برخورد با حيوانات شهری را تغيير دهند. ما يک تفاهمنامهای تنظيم کرديم که به زودی در يک نشست خبری با همين شرکت به امضا میرسد. توی اين تفاهمنامه شهرداری ضمن همکاری با انجمن قرار شده کار فرهنگی انجام دهد در زمينه حيوانات شهری.
تا چه اندازه فکر میکنيد اين صحبتها به يک تغيير رويه خواهد انجاميد. چه ضمانتی برايش وجود دارد؟
اين نامه ابتدا به ساکن نبوده. ما در طول ماههای گذشته جلسات متعددی داشتيم. يک سری طرحهايی که کار انجمن حمايت حيوانات بوده و شهرداری با آن مواقت کرده. در صورتی که سالهای گذشته اگر چنين چيزی مطرح میشد اصلاً خيلی جنبه طنز داشت برای مديريت شهری. ما مطرح کرديم که به جای اينکه اين سگها به اطراف شهرها و مناطق حاشيهای شهر تهران کشته شوند و معدوم شوند با گلوله يا تزريق، بياييم يک سری کلينيکهای سيار در مناطق مختلف مستقر کنيم و اين کلينيکها که احتمالاً اولين کلينيک در منطقه ۲۲ در کنار درياچه چيتگر مستقر خواهد شد مجهز است به تمام لوازمی که يک کلينيک دامپزشکی داشته باشد و يک اتاق جراحی بسيار مجهز.
ما بايد توضيح دهيم که بيماری هاری چيست و چند درصد امکان دارد که يک حيوان هار در خيابان ديده شود. نه اينکه فکر کنند هر سگی که توی خيابان هست حتماً سگ هار است و ممکن است گازشان بگيرد. اين واژه سگهای ولگرد اگر تغيير کند خودش میتواند در تغيير نگرش جامعه نسبت به اين حيوانات تغيير کند و ما بتوانيم مشکل سگهای بدون سرپناه را حل کنيم.رضا جوالچی، سخنگوی انجمن حمایت از حیوانات
سگهای اين مناطق به اين کلينيک منتقل شوند و همانجا عقيم شوند با روش جراحی و بعد هم واکيسناسيون و درمان بشوند و بعد از اينکه چند روز نگهداری میشوند دوباره در همان مناطق رهاسازی شوند. بعد از يک مدتی که اين کلينيک در اين منطقه مستقر شد قرار است دورهای مکان آن تغيير کند.
اين بيانيه که آقای رضا قديمی مديرعامل شرکت ساماندهی مشاغل شهر تهران صادر کردند و اين دستورالعمل عنوان میکند که تغيير رويه اتلاف با اسلحه گرم به روش زنده گيری. اين پرسش پيش میآيد که آيا قرار است بازهم دراين قضيه مواردی تلف شوند به روشهای ديگر يعنی آن رويه اسلحه گرم تغيير کرده يا...؟
هدف انجمن اين است که ما داستان را به سمتی ببريم که ديگر هيچ حيوانی کشته نشود. اينکه در اين نامه چنين چيزی مطرح شده طبيعتاً اگر بخواهيد منطقی نگاه کنيد اين است که دفعتاً و آنی بخواهيم يک دفعه بگوييم که نه هيچ سگی نبايد کشته شود، فکر میکنم عملی نباشد. حداقل بهتر است ما در اين مقوله قدم به قدم حرکت کنيم. خيلی ايدهآل فکرکردن ممکن است که باعث شود اين حرکت در نطفه خفه شود و هيچ اتفاقی نيافتد.
از طرفی تاکيدی که شده روی مسئله تغيير نام سک ولگرد به سگهای بدون صاحب. حتی در نامههای اداری عم عنوان میشود که نبايد از اين واژه استفاده شود. اين چه تاثيری را در کل فضايی که وجود دارد در ارتباط با سگهای بدون سرپناه میگذارد؟
فقط صرفاً عملکرد شهرداری مشکل ساز نيست. روزانه دهها تماس مختلف با شهرداری گرفته میشود. مردم تا يک سگی را يک جايی میبينند بلافاصله ابراز میکنند که اين سگ هار است، اين سگ ولگرد است. بياييد جمع کنيد. شما وظيفه داريد. در کنار اين کارهايی که گفتم قرار شده يک سری کارهای فرهنگی مثل نصب بيلبورد، بروشور و کراکت با توضيحات مختلف.
ما بايد توضيح دهيم که بيماری هاری چيست و چند درصد امکان دارد که يک حيوان هار در خيابان ديده شود. نه اينکه فکر کنند هر سگی که توی خيابان هست حتماً سگ هار است و ممکن است گازشان بگيرد. اين واژه سگهای ولگرد اگر تغيير کند خودش میتواند در تغيير نگرش جامعه نسبت به اين حيوانات تغيير کند و ما بتوانيم مشکل سگهای بدون سرپناه را حل کنيم. من فکر میکنم با سرعت خيلی زياد بتوانيم اين را تسری بدهيم به شهرهای ديگر و اميدوارم در کل کشور مشکل اين حيوانات حل شود.