لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۰۴

اعتراض به «نقض حقوق بشر» در ایران؛ این بار در تومار دانشمندان اتمی


گروه بزرگی از محققان برجسته و دانشمندان بین المللی فیزیک اتمی که در کنفرانس فیزیک اتمی سال ۲۰۱۰ در دانشگاه آزاد برلین شرکت کرده بودند، ضمن بحث و تبادل نظر در مورد فن‌آوری‌های جدید انرژی هسته‌ای و فیزیک اتمی، با امضای توماری نگرانی خود را به دلیل شرایط ویژه و بحرانی ایران که پس از انتخابات در مرکز توجه نگاه جهانیان قرار گرفت، انتقال دادند.

این دانشمندان در عین حال با اعلام همبستگی با مردم ایران، با امضای این تومار نقض حقوق بشر را در ایران محکوم کردند.

از جمله این محققان، امید ابراهیمی یکی از دانشمندان فیزیک اتمی در پژوهشگاه اتمی شهر برلین است.

«این پژوهشگران عقیده دارند که جمهوری اسلامی سعی می‌کند با بیان کردن برنامه‌های هسته‌ای خودش در واقع تمام توجه افکار عمومی جهان را منحرف کند و به نوعی یک بازی شیطانی را انجام می‌دهد تا کمتر در مورد سرکوب‌ها، شکنجه‌ها و موج جدید اعدام‌ها در ایران توجه شود و بیشتر توجه جامعه بین المللی به برنامه‌های هسته‌ای‌اش جلب شود.»
از این محقق می‌پرسیم دیدگاه اصلی ۱۷۷ دانشمند فیزیک اتمی که در این تومار بازتاب یافته، چیست؟


یکی از مهم ترین جمله‌هایی در این تومار آمده است این است که به نظر ما پژوهشگران اتمی، یکی از مقاصد دولت ایران از بازتاب برنامه‌های هسته‌ای اش، منحرف ساختن افکار عمومی جهانی از نقض روزافزون حقوق بشر و اعمال سرکوب‌ها، شکنجه‌ها و موج جدید اعدام‌ها در ایران است.

این پژوهشگران عقیده دارند که جمهوری اسلامی سعی می‌کند با بیان کردن برنامه‌های هسته‌ای خودش در واقع تمام توجه افکار عمومی جهان را منحرف کند و به نوعی یک بازی شیطانی را انجام می‌دهد تا کمتر در مورد سرکوب‌ها، شکنجه‌ها و موج جدید اعدام‌ها در ایران توجه شود و بیشتر توجه جامعه بین المللی به برنامه‌های هسته‌ای‌اش جلب شود.

آقای ابراهیمی، خواست اصلی این دانشمندان و فیزیکدانان اتمی در این تومار چیست؟

این افرادی که تومار را امضا کردند از کارشناسان و دانشمندان برجسته و مهم جهان هستند، آنان خواستار آزادی بی قید و شرط همه زندانیان عقیدتی و سیاسی در ایران، آزادی مطبوعات و برگزاری یک انتخابات آزاد هستند.

آنان می‌خواهند که حقوق احزاب سیاسی به رسمیت شناخته شود. جنبش‌های دانشجویی و جنبش زنان به رسمیت شناخته شود.

در این تومار صحبتی از برنامه هسته‌ای ایران نشده است. بلکه وضعیت حقوق بشر در ایران محکوم شده است. نظر شما به عنوان یک دانشمند فیزیک اتمی که در پژوهشگاه اتمی برلین کار می‌کنید، درباره برنامه‌های اتمی ایران و اهداف این برنامه‌ها چیست؟

این نظر البته نظر بسیاری از دوستان و همکاران من نیز هست؛ این که جمهوری اسلامی دارد تلاش می‌کند تا به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند را نمی‌شود به راحتی انکار کرد.

شاید اگر مرزها را برای بازدید بازرسان آژانس بین المللی اتمی باز نگاه می‌داشتند آنها به راحتی می‌توانستند اصل ماجرا را دریابند.

اما تمام این بازی‌ها و مخفی کاری‌هایی که انجام می‌دهند، شک برانگیز است. شخصا فکر نمی‌کنم که جمهوری اسلامی ایران به فن‌آوری ساخت بمب اتمی دست پیدا کرده باشد.

شما اگر نگاهی به بیانیه آخر سازمان بین‌المللی انرژی هسته‌ای بیاندازید متوجه می‌شوید که آنها هم می‌گویند که دسترسی جمهوری اسلامی به فن‌آوری هسته‌ای هنوز به مرحله ای نرسیده است که نگران آن باشیم. اما آنها (مقام‌های ایران) سعی می‌کنند با طرح برنامه هسته‌ای خود، کشورهای خارجی را به شکلی نسبت به این موضوع حساس کنند.
XS
SM
MD
LG