لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۵۸

نخستین دیدار رهبر یک کشور خارجی و ترامپ: نخست‌وزیر ژاپن «کسب اطمینان» کرد


آبه، نفر اول از راست، در نشست خبری پس از دیدار با دونالد ترامپ
آبه، نفر اول از راست، در نشست خبری پس از دیدار با دونالد ترامپ

شینزو آبه می‌گوید در پی دیداری که با رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا داشته، در مورد آینده روابط دو کشور «کسب اطمینان» کرده‌است. دیدار نخست‌وزیر ژاپن و دونالد ترامپ، نخستین دیدار یک رهبر خارجی با رهبر آینده آمریکا است.

شینزو آبه، که برای دیدار با دونالد ترامپ به نیویورک رفته است، پس از دیدار خود گفت «به عقیده من، بدون وجود اطیمنان بین دو کشور، اتحاد ما در آینده راه به جایی نخواهد برد. و پس از گفت‌وگوهای امروز (پنج‌شنبه به وقت آمریکا) نتیجه گرفتم که آقای ترامپ رهبری‌ست که می‌توانم به او اطمینان خیلی زیادی داشته باشم».

سیاست خارجی مطرح‌شده از سوی دونالد ترامپ، در جریان کارزار انتخاباتی‌اش، توجه زیادی را در سراسر جهان برانگیخته و در میان شماری از هم‌پیمانان سنتی ایالات متحده «نگرانی‌هایی» را ایجاد کرده‌است.

توکیو و سئول، از مهم‌ترین شرکای اقتصادی، نظامی و سیاسی آمریکا در شرق آسیا، از جمله پایتخت‌هایی هستند که این نگرانی‌ها در میان سران آن‌ها آشکار شده‌است.

آقای ترامپ در جریان رقابت با هیلاری کلینتون، نامزد حزب دمکرات، ایده‌هایی مانند دریافت سهم بیشتری از هزینه ارتش آمریکا، از سوی متحدانی که ایالات متحده از آن‌ها دفاع می‌کند را مطرح کرد.

او در عین حال گفته بود در صورتی که در انتخابات پیروز شود «این موضوع قابل بررسی‌ست که شاید اجازه بدهیم ژاپن و کره جنوبی، برای دفاع از خود در برابر چین و کره شمالی، به‌جای قرار گرفتن زیر چتر اتمی آمریکا سلاح اتمی خود را داشته باشند».

نامزد حزب جمهوری‌خواه البته این احتمال را هم مطرح کرده بود که در صورت ادامه‌ی -آنچه «ضعف» دولت فعلی آمریکا در صحنه بین‌المللی توصیف کرده- این دو کشور خود به سوی بمب هسته‌ای بروند. ⇦​بیشتر بخوانید

مجموعه‌ای از این سخنان، نگرانی توکیو را، که از یک سو با روند فزاینده آزمایش‌های اتمی و نظامی کره شمالی، و از سوی دیگر قدرت گرفتن چین در منطقه روبه‌رو است، در بر داشت.

توکیو، در حال حاضر نزدیک به نیمی از هزینه نیروهای ارتش آمریکا که در ژاپن مستقر هستند را می‌پردازد. این رقم چیزی در حدود سالیانه دو میلیارد دلار است. بنا بر گزارش سرویس تحقیقاتی کنگره ایالات متحده، سئول هم نزدیک به ۸۰۰ میلیون دلار در سال، و نیز رقمی در حدود ۹.۷ میلیارد دلار برای تغییر مکان پایگاه‌های ارتش آمریکا در کره جنوبی پرداخت می‌کند.

حضور ارتش آمریکا در منطقه شرق آسیا، پس از پایان جنگ جهانی دوم و نیز جنگ شبه‌جزیره کره، اهداف راهبردی دارد. در دولت باراک اوباما، سیاست خارجی تمرکز بیشتری بر منطقه شرق آسیا پیدا کرد.

در کنار این‌ها موضوع پیمان تجارت آزاد موسوم به «ترانس-پاسفیک» هم در میان است، که گسترده‌ترین از نوع خود به شمار می‌رود و آمریکا و ژاپن دو سوی مهم آن هستند. ترامپ مخالفت خود با این پیمان را پنهان نکرده‌است.

XS
SM
MD
LG