لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۱۸

اردوغان با پادشاه عربستان و امیر کویت در مورد بحران قطر گفت‌وگو کرد


از راست: ملک سلمان و رجب طیب اردوغان در دیدار خود در جده
از راست: ملک سلمان و رجب طیب اردوغان در دیدار خود در جده

رئیس‌جمهوری ترکیه، پس از دیدار با پادشاه عربستان سعودی، با امیر کویت گفت‌وگو کرده‌است؛ کویت به‌عنوان میانجی در بحران پیش‌آمده از قطع رابطه چهار کشور عربی با قطر، عمل می‌کند. سفر اردوغان پس از تلاش‌های مقام‌های آمریکایی و اروپایی در پیوند با این بحران صورت می‌گیرد.

رجب طیب اردوغان که روز یک‌شنبه برای میانجی‌گری به کشورهای عربی سفر کرده، نخست به دیدار پادشاه عربستان رفت و سپس به کویت سفر کرد. دوم مرداد ماه نیز با امیر قطر دیدار می‌کند.

او پیش از آغاز سفر به عربستان، کویت و قطر، گفته بود دوحه همواره به دنبال حل‌وفصل مسائل از طریق مذاکره بوده است.

رئیس‌جمهوری ترکیه می‌گوید هیچ‌یک از کشورهای دخیل در تنش‌های فعلی از ادامه آن سودی نمی‌برند. او در عین حال گفته «دشمنان» به دنبال «آتش‌افروزی بیشتر بین برادران هستند».

در دیدار با ملک سلمان، پادشاه عربستان بر لزوم «مبارزه با تروریسم» و مقابله با منابع مالی آن تاکید کرده‌است. رئیس‌جمهوری ترکیه نیز از نقش «بنیادین» ریاض در حل بحران موجود سخن گفته است.

عربستان، در کنار بحرین، مصر و امارات متحده عربی، در میانه خرداد ماه روابط خود را با قطر، به‌خاطر آن‌چه «حمایت از تروریسم و افراطی‌‌گری» و یا «دخالت» در امور داخلی کشورهای منطقه خوانده‌اند، قطع کردند. دوحه این اتهام‌ها را رد کرده و متقابلا چهار کشور، را به تلاش برای دخالت در امور داخلی خود و نیز نادیده گرفتن حق حاکمیت ملی قطر متهم کرده‌است.

در پی تلاش‌های مقام‌های کشورهای بریتانیا، آمریکا، آلمان و فرانسه، اینک رئیس‌جمهوری ترکیه، پنجمین سیاستمدار بلندپایه‌ای‌ست که برای میانجی‌گری راهی منطقه شده‌است.

خبرگزاری آسوشیتدپرس می‌گوید در قیاس با دیگر مقام‌های کشورهای اروپایی و ایالات متحده، کار اردوغان برای میانجی‌گری میان پنج کشور به مراتب سخت‌تر است چراکه سطح روابط آنکارا و دوحه افزایش پیدا کرده و قطر در عین حال پذیرای نیروهای نظامی ترک نیز شده‌است؛ آن‌چه خود یکی از شروط اولیه چهار کشور برای ازسرگیری روابط با دوحه بود.

کشورهای عربی پیش از این فهرستی از شرایط خود را برای ازسرگیری روابط با دوحه فرستاده بودند که از جمله آن‌ها کاهش شدید روابط با ایران، تعطیلی شبکه الجزیره و یا برچیدن پایگاه نظامی ترکیه‌ بود. دوحه این شروط را رد کرد.

چهار کشور در ۲۸ تیر ماه نسخه تازه‌ای از خواسته‌های خود را ارائه کردند که می‌گویند «اصولی شـش‌گانه» برای «مقابله با تروریسم و افراطی‌گری» است. بنا بر گزارش‌ها، دیپلمات‌های عربستان و متحدان آن گفته‌اند چهار کشور اکنون در مورد جزئیاتی که قطر باید آن‌ها را رعایت کند، صحبت نمی‌کنند و هدف آن‌ها پایبندی به اصول «مقابله با تروریسم و افراطی‌گری، جلوگیری از تامین منابع مالی و پناهگاه امن برای گروه‌های تروریستی، جلوگیری از تبلیغ خشونت و نفرت‌پراکنی و عدم دخالت در امور داخلی دیگر کشورها» است. شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، نیز گفته کشورش «به شرط احترام به حاکمیت» آن حاضر به مذاکره‌ است.

XS
SM
MD
LG