لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۱۳

گیتس: اوباما میراث‌دار جنگی بود که از آن خود نمی‌دانست


اوباما (راست) و گیتس
اوباما (راست) و گیتس
رابرت گیتس، وزیر دفاع پیشین ایالات متحده آمریکا اعلام کرده که باراک اوباما، رئیس جمهوری این کشور، به سیاست دولت خود در قبال جنگ افغانستان «اعتقادی نداشت» و «حتی نسبت به موفقیت آن بدبین بود».

به گزارش خبرگزاری رویترز، این ادعای آقای گیتس در کتاب خاطرات او آمده که قرار است هفته آینده منتشر شود.

وزیر دفاع سابق در کتاب خود همچنین تصریح کرده که «از اینکه وزیر دفاع بودم لذتی نمی‌بردم»، او در بخشی دیگر از خاطرات خود از اختلاف‌های شدید با اوباما پرده برداشته است.

رابرت گیتس -که بین سال‌های ۲۰۰۶ و ۲۰۱۱ در دولت اوباما و سَلَف وی، جرج بوش، ریاست پنتاگون را بر عهده داشت- در بخش‌هایی از کتاب جدید خود به انتقاد از سیاست‌های دفاعی اوباما پرداخته است. وزیر دفاع پیشین به طور خاص بر مورد افغانستان انگشت گذاشته و در بخش‌هایی از کتاب خود با عنوان «مأموریت: خاطرات یک وزیر در جنگ»، از رئیس جمهوری کنونی ایالات متحده انتقاد کرده است.

بر اساس مطلبی که در روزنامه «واشینگتن پست» روز سه شنبه، ۱۷ دی ماه، چاپ شد، گیتس در خاطرات خود نوشته که تا اوایل سال ۲۰۱۰ به این نتیجه رسیده بود که به رغم صدور فرمان افزایش نیرو‌ها در افغانستان توسط اوباما - شبیه کاری که بوش در عراق کرد - او «اعتقادی به سیاست راهبردی خود نداشت».

گیتس می‌نویسد: «[اوباما] این جنگ را متعلق به دیگری می‌داند. برای او، تنها چیزی که اهمیت دارد این است که چطور باید از این مخمصه رهایی یافت».

به نوشته روزنامه واشینگتن پست، گیتس در بخش دیگری از کتاب خود تصریح کرده که اوباما «اگر نگویم مطمئن بود، دست کم شک داشت که (راهبرد دولت کنونی) شکست خواهد خورد».

وزیر دفاع سابق در عین حال اذعان کرده که «هرگز نسبت به حمایت اوباما از نیرو‌هایمان بدگمان نشدم، تنها مأموریتِ این نیرو‌ها بود که اوباما نسبت به آن اطمینان نداشت».

پس از انتخاب اوباما به جانشینی بوش در سال ۲۰۰۸، گیتس به درخواست رئیس جمهوری جدید در مقام وزیر دفاع باقی ماند و به این ترتیب نخستین رئیس پنتاگون لقب گرفت که به رؤسای جمهوری از دو حزب رقیب خدمت کرده است.

گیتس اوباما را «مردی دارای صداقت» توصیف کرده و در ‌‌نهایت در خاطرات خود تأیید می‌کند که در زمینه تصمیم‌های مربوط به افغانستان، «حق با اوباما بود».

آنچه آقای گیتس بر آن پافشاری کرده «ناراحتی اوباما» از بابت به ارث بردن جنگ‌های عراق و افغانستان از دولت بوش است.

بر پایه بررسی کتاب خاطرات رابرت گیتس توسط روزنامه واشینگتن پست، دیدگاه‌های متفاوت اوباما و گیتس در ‌‌نهایت «شکافی را ایجاد کرد، که دست کم برای گیتس غیرقابل ترمیم و تحمل ناپذیر بود».

گیتس در کتاب خود همچنین دستیاران ارشد اوباما را به باد انتقاد گرفته است. وزیر دفاع دو دولتِ آمریکا «جو بایدن»، معاون اول رئیس جمهوری، را متهم می‌کند که در دولت «جَو را علیه فرماندهی ارتش مسموم می‌کرد».

وزیر دفاع دولت‌های بوش و اوباما در قسمت دیگری از کتاب خود نوشته که اعتماد و اعتقاد حلقه‌های مفقود تعامل‌های او با اوباما و گروه پیرامون رئیس جمهوری بوده است.

گیتس با برشمردن برخی از مخالفت‌های پیش آمده بین او و اوباما به موردی اشاره می‌کند که، به گفته او، باعث «سلب اعتماد» بین آن‌ها شد. یکی از این موارد که گیتس در کتاب خودش به آن اشاره کرده ماجرای لغو قانون «نگو، نپرس» در ارتش بود، قانونی که بر مبنای آن افراد همجنسگرا بدون اعلام گرایش جنسی خود در ارتش خدمت می‌کردند. گیتس تعریف می‌کند که چگونه اوباما «تنها یک روز قبل» او را در جریان تصمیمش در این مورد قرار می‌دهد.

گیتس در ‌‌نهایت از این تصمیم اوباما پشتیبانی کرد، اما در کتاب خود می‌نویسد که در مقابل عمل انجام شده قرار گرفته بوده و از تصمیم ناگهانی رئیس جمهوری درباره مسئله‌ای که «ماه‌ها مورد بحث بود» گیج شده بود.

در فراز دیگری از کتاب وزیر دفاع پیشین ایالات متحده، از عصبانیت شدید خود در نتیجه بحث با اوباما بر سر بودجه ارتش پرده بر می‌دارد و می‌نویسد: «احساس می‌کردم که رئیس جمهوری درباره [هزینه دفاعی کشور] به من اعتمادی ندارد».

او می‌افزاید: «چرا -همانطور که در این صفحات نوشته‌ام- احساس می‌کردم مُدام با همه در جنگ هستم؟ چرا اغلب مواقع خشمگین بودم؟ چرا از بازگشتم به دولت و بودنم در واشینگتن ناراضی بودم؟... ناکارآمدی گسترده در واشینگتن رفته رفته مرا فرسوده می‌کرد، به ویژه آنکه تلاش می‌کردم در برابر دید عموم چهره‌ای غیرحزبی، آرام، معقول و آشتی‌پذیر داشته باشم.»

گیتس در خاطرات خود اعتراف کرده که «از اینکه وزیر دفاع بودم لذتی نمی‌بردم،» و، بنابر نوشته واشینگتن پست، زمانی هم در ایمیلی به یکی از دوستانش نوشته بود: «مردم نمی‌دانند که چقدر از این شغل انزجار دارم.»
XS
SM
MD
LG