لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۱۷

بان گی‌مون ایران را به نشست صلح سوریه دعوت کرد


بان گی‌مون، دبیر کل سازمان ملل متحد، روز یک‌شنبه ۲۹ دی‌ماه پس از آنچه «دو روز گفت‌وگوهای فشرده» با وزیر خارجه ایران عنوان شده، اعلام کرد ایران به نشست صلح سوریه که این هفته در سوئیس برگزار می‌شود، دعوت شده است.

صبح دوشنبه، ایرنا، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، از قول حسین امیر عبداللهیان، معاون امور عربی و آفریقایی وزیر خارجه نوشت جمهوری اسلامی ایران دعوتنامه شرکت در نشست ژنو ۲ را درباره سوریه دریافت کرده است.

این مقام ارشد وزارت خارجه به این پرسش ایرنا که آیا ایران در این نشست شرکت خواهد کرد، پاسخی نداده است.

دبیر کل سازمان ملل در شرح دعوت خود از ایران گفته است این تصمیم پس از آن گرفته شد که تهران خود را ملزم به ایفای نقشی مثبت و سازنده در این بحران نشان داد.

آقای بان می‌گوید طی گفت‌وگوهایی که در روزهای گذشته با وزیر خارجه ایران داشته، تهران نشست ژنو ۱ را به عنوان پایه و اساسی برای کنفرانس صلح موسوم به ژنو ۲ پذیرفته است.

این همان چیزی‌ست که پیشتر وزیر خارجه آمریکا نیز از دولت ایران خواسته بود.

محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران روز ۲۸ دی‌ماه در نشستی مطبوعاتی گفته بود ایران از اقداماتی که به راه‌حلی سیاسی در سوریه برای پایان دادن به بحران منجر شود «از جمله نشست ژنو ۱ و ۲» استقبال می‌کند.

آقای ظریف خود در همان روز به تماس تلفنی با بان گی‌مون اشاره کرده بود.

تهران اعلام کرده برای شرکت در نشست صلح سوریه پیش‌شرطی را نمی‌پذیرد، اما گفته‌های دبیر کل سازمان ملل متحد در این مورد که ایران نتایج نشست اول را پذیرفته به این معنی‌ست که تهران از موضوع شکل‌گیری حکومتی انتقالی به‌عنوان یکی از نتایج آن نشست نیز باخبر است.

۱۳۰ هزار قربانی و میلیون‌ها آواره نتیجه جنگ داخلی سوریه است که وارد سومین سال خود می‌شود
۱۳۰ هزار قربانی و میلیون‌ها آواره نتیجه جنگ داخلی سوریه است که وارد سومین سال خود می‌شود
دومین نشست صلح سوریه قرار است از روز جمعه آینده میان دولت سوریه و مخالفان او که عمدتا در «ائتلاف ملی» گرد آمده‌اند، در سوئیس صورت گیرد. پیش از آن مذاکراتی مقدماتی در روز چهارشنبه برگزار می‌شود.

بان گی‌مون نیز با اشاره به گفت‌وگوهای خود با محمد جواد ظریف می‌گوید هر دو موافق‌اند که «هدف نشست باید تشکیل دولتی انتقالی با رضایت طرفین و قدرت کامل اجرایی باشد».

آقای بان می‌گوید وزیر خارجه ایران «بارها و بارها او به او اطمینان داده است که اگر این کشور به نشست صلح سوریه دعوت شود، نقشی بسیار سازنده و مثبت بازی خواهد کرد».

دبیر کل سازمان ملل پیشتر بارها بر این موضوع تاکید کرده است که به گمان او تهران باید بخشی از گفت‌وگوهای صلح سوریه باشد و به این نشست دعوت شود.

گزارش‌های منتشرشده تا کنون خبر از مخالفت آمریکا درباره این موضوع می‌دادند. دلیل آن‌ها هم نقش ایران در حمایت از حکومت سوریه، حضور در بحران آن کشور یا نپذیرفتن نتایج نشست اول عنوان می‌شد.

تازه‌ترین تحولات درمورد این نشست در زمانی صورت می‌گیرد که رسانه‌های دولتی سوری در همان روز یک‌شنبه گزارش خبرگزاری روسی اینترفکس را در مورد این‌که بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه، گفته‌است «قصد واگذاری قدرت را ندارد»، «غیردقیق» خواندند.

ائتلاف ملی سوریه نیز پس از مدت‌ها که حضور خود را در نشست به موضوعاتی مشروط کرده و مشخص نبود آیا در آن شرکت خواهد کرد یا نه، روز شنبه اعلام کرد به سوئیس می‌رود. آنچه با استقبال آمریکا روبه‌رو شده بود که بنا بر برخی گزارش‌ها، تهدید به قطع کمک به این گروه در صورت شرکت نکردن آن در ژنو ۲ کرده بود. بریتانیا، فرانسه، و آلمان نیز از تصمیم اپوزیسیون سوریه برای حضور در کنفرانس ژنو ۲ ابراز خرسندی کرده‌اند.

البته هنوز هر دو طرف -دولت و مخالفان- با وجود نرمش‌هایی، مواضع سخت خود را حفظ کرده‌اند.

آمریکا و روسیه نقش کلیدی را در برپایی این نشست بازی می‌کنند. علاوه بر این دو، دیگر اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل یعنی چین، بریتانیا و فرانسه و در عین حال کشورهایی مانند استرالیا، بحرین، بلژیک، مکزیک، کره جنوبی، حکومت واتیکان، عراق اردن یا لبنان از جمله دعوت‌شدگان به این کنفرانس هستند.
XS
SM
MD
LG