لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۵۸

ایران و ۵+۱ در مورد تمدید مذاکرات «گفت‌وگویی نکرده‌اند»


طرف‌های گفت‌وگو بارها در کشورهای مختلف، به ویژه در وین، پایتخت اتریش گرد هم آمده‌اند (در تصویر مذاکرات در آوریل گذشته در وین)
طرف‌های گفت‌وگو بارها در کشورهای مختلف، به ویژه در وین، پایتخت اتریش گرد هم آمده‌اند (در تصویر مذاکرات در آوریل گذشته در وین)

یک مقام ارشد دولت آمریکا به خبرنگاران گفته است ایران و کشورهای طرف گفت‌وگو در مورد برنامه اتمی تهران، در مورد تمدید احتمالی آن گفت‌وگویی نکرده‌اند؛ تازه‌ترین دور از مذاکرات طرف‌ها در آخرین روزهای باقی مانده از توافق موقت اتمی، آغاز می‌شود.

به گزارش خبرگزاری رویترز، این مقام ارشد دولت آمریکا که نخواسته نامش فاش شود، ۲۶ آبان، به خبرنگاران گفته است طرف‌ها در این مذاکرات گام‌هایی برداشته‌اند اما هنوز فاصله زیادی میان آنها باقی‌ست و مشخص نیست که در نهایت، این فاصله از میان خواهد رفت یا نه.

به گفته این مقام آمریکا «تمدید [مهلت مذاکرات]، در این لحظه، موضوع گفت‌وگوها نبوده و نیست».

مذاکره‌کنندگان ایران و شش کشور طرف گفت‌وگو؛ آمریکا، چین، روسیه، فرانسه، بریتانیا و آلمان، در آخرین روزهای باقی‌مانده از توافق موقت اتمی، که خود یک بار تمدید شده است، در وین گرد هم می‌آیند.

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، بامداد روز سه‌شنبه ۲۷ آبان، برای شرکت در گفت‌وگوها عازم پایتخت اتریش شد.

مذاکرات با ناهار کاری آقای ظریف و کاترین اشتون، هماهنگ‌کننده گروه ۵+۱، آغاز می‌شود.

جان کری، وزير خارجه آمريکا، نیز وارد لندن، پایتخت بریتانیا شده است؛ هانا کاويانی، خبرنگار اعزامی راديو فردا به وين می‌گويد که آقای کری، اواخر هفته جاری به مذاکرات ملحق خواهد شد.

خبرگزاری فرانسه می‌گوید کری روز سه‌شنبه با فیلیپ هاموند، همتای بریتانیایی خود در مورد مذاکرات اتمی با ایران، گفت‌وگو می‌کند.

خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، این دور از مذاکرات را «حساس‌ترین و مهم‌ترین مرحله از مذاکرات جامع» توصیف کرده است که «سرنوشت ۱۰ دور مذاکرات رسمی در وین، نیویورک و مسقط را رقم می‌زند».

با گذشت یک سال از ادامه مذاکراتی که با رفع موقتی برخی تحریم‌ها و توقف برخی فعالیت‌های اتمی ایران همراه بوده است، گزارش‌ها و تحلیل‌ها این احتمال را مطرح کرده‌اند که دستیابی به توافق نهایی تا سوم آذر ماه (۲۴ نوامبر) ممکن نباشد و مهلت آن بار دیگر تمدید شود.

با این همه مشخص نیست طرف‌ها در این مورد گفت‌وگوی خاصی کرده باشند؛ چراکه علاوه بر مقام دولت آمریکا، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، نیز پیشتر گفته بود «اگر تحت هر شرایطی ما نتوانیم به توافقی برسیم، آن وقت به نظر من عصر ۲۳ نوامبر (دوم آذر ماه) فرصت داریم تا در مورد طرحی جایگزین فکر کنیم».

خبرگزاری رویترز از قول یک «دیپلمات ارشد غربی» می‌گوید گفت‌وگوها به سختی پیشرفت می‌کنند؛ به گفته این دیپلمات که نامش فاش نشده، «ایرانی‌ها یک اینچ هم حرکت نکرده‌اند. ۱۰ روز تا پایان مهلت مذاکرات مانده است. ما هنوز فاصله زیادی داریم.»

از طرف دیگر علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران، در دیداری با رئیس دومای دولتی روسیه در تهران گفته است «برخی بهانه‌جویی‌های آمریکا و غرب می‌تواند مانعی بر سر راه مذاکرات باشد».

وزیر خارجه آلمان هفته پیش هشدار داده بود که مذاکرات اتمی با تهران به نقطه «برد یا باخت» رسیده است و اگر تا سوم آدر نتیجه‌ای به دست نیاید دست‌کم تا دو سال دیگر با مانع روبه‌رو خواهد شد.

آنچه مقام‌ها بر آن تاکید کرده‌اند توافق نگاه‌ها و اختلاف‌ها در مورد مسائلی‌ست که از جمله مهم‌ترین آنها ظرفیت غنی‌سازی ایران و نحوه برداشته شدن تحریم‌ها عنوان شده است.

غرب، مظنون است که برنامه اتمی ایران با اهداف نظامی پی‌گیری می‌شود. تهران این اتهام‌ها را رد کرده می‌گوید هدف از آن تنها مقاصد صلح‌آمیز است.

با این همه همراه نشدن با آنچه خواست جامعه جهانی در مورد برخی فعالیت‌های اتمی ایران بوده، تحریم‌هایی را در شورای امنیت سازمان ملل متحد، برای ایران همراه آورده است. آمریکا و اتحادیه اروپا تحریم‌های گسترده و جداگانه دیگری را نیز علیه تهران تصویب کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG