لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۲۸

ورود سازمان همکاری‌های اسلامی به موضوع اتهام «بمباران مکه» توسط حوثی‌ها


در حالی که رسانه‌های جمهوری اسلامی تقریبا موضوع را مسکوت نگه داشته‌اند، ریاض ابتکار یک اقدام سیاسی را در دست گرفته که نه تنها می‌تواند پیامدهای سیاسی بلکه پیامدهای مذهبی برای جمهوری اسلامی داشته باشد.

بنا به اعلام تلویزیون العربیه و برخی دیگر رسانه‌های عربی مانند خبرگزاری بحرین، سازمان همکاری اسلامی موافقت خود را در مورد ارجاع مسئله «بمباران مکه» به سازمان ملل اعلام کرده است. به این ترتیب، یک نهاد بین‌المللی اسلامی در حد و اندازه سازمان همکاری اسلامی (مرکب از ۵۷ کشور) ثقل سیاسی خود را بر موضوعی نهاده تا موضوع بمباران مکه را از طریق این نهاد به نهاد مهم‌تری همچون سازمان ملل ارجاع دهد.

موضوع بمباران مکه چیست؟

با توجه به ورود سازمان همکاری اسلامی در این مسئله، نخستین پرسش این است که اساسا مسئله بمباران مکه چیست؟ مگر مکه مورد اصابت هیچ موشکی قرار گرفته است؟ اگر نه چگونه سازمانی در اندازه سازمان همکاری اسلامی از خود چنین حساسیتی به خرج داده تا موضوع را به سازمان ملل ارجاع داده شود؟ مبتکر این اقدام کیست؟ و پیامدهای آن چیست؟

موضوع بمباران مکه که در رسانه‌های ایرانی تقریباً مسکوت مانده، اشاره به پرتاب یک موشک بالستیک (موسوم به برکان ۱) از سوی حوثی‌های یمن در تاریخ ۲۷ اکتبر است. بنا به ادعای مقام‌های سعودی این موشک از مبدأ شهر صعده در یمن توسط حوثی ها به قصد هدف قرار دادن مکه شلیک شده بود. عربستان اعلام کرده که پدافند هوایی این کشور توانسته بود موشک مورد نظر را در فاصله ۶۵ کیلومتری مکه سرنگون کند.

در حالی که حوثی ها اصل موضوع شلیک کردن این موشک را منکر نشده اند (شاید تا به این وسیله نشان دهند از توان موشکی قابل ملاحظه‌ای برخوردار هستند)، اما، مدعی‌اند که این موشک را به مقصد فرودگاه جده شلیک کرده بودند و نه هدف قرار دادن مکه.

فاصله جده تا مکه ۷۰ کلیومتر است.

پس از سرنگونی این موشک بود که عربستان یک موج بزرگ خبری به راه انداخت تا آن را هدف قرار دادن مکه ترسیم کند. این شهر زادگاه اسلام و یکی از مقدس ترین مکان ها برای هر مسلمانی است. این شهر سالانه و در طول سال میزبان صدها هزار زائر از کشورهای مختلف جهان است. مورد تهدید قرار دادن مکه هم به معنی تهدید قبله‌گاه مسلمانان و هم به معنی تهدید جان صدها هزار زائر تلقی می‌شود.

با توجه به این که حوثی‌ها مسئولیت شلیک کردن خود موشک را برعهده گرفته‌اند، عربستان هدف از آن را نشانه گرفتن مکه و حوثی‌ها هدف آن را نشانه گرفتن فرودگاه جده اعلام کرده‌اند.

در واکنش به این خبر پیشتر جام جم آنلاین (وابسته به صدا و سیمای ایران) مصاحبه ای با یکی از تحلیلگران حوثی ترتیب داده بود که طی آن وی مدعی شده عربستان به دنبال بهره برداری سیاسی از این حادثه است تا حوثی ها را متهم به حمله به مقدس‌ترین شهر مسلمانان کند.

روشن است که اتهام هدف قرار دادن مکه (قبله گاه مسلمانان) می‌تواند چه حساسیت بزرگی را در میان مسلمانان برانگیزد. اثبات اینکه گروهی جرأت آسیب رساندن به مکه را داشته، خود دلیلی بر «نامسلمانی» آن گروه تلقی می‌شود.

عربستان با ادعای اینکه حوثی ها مکه را هدف قرار داده اند اولا مسلمانی حوثی‌ها و ثانیا مسلمانی حامی اصلی آنان یعنی جمهوری اسلامی را زیر سوال برده‌اند. بی‌دلیل نبود که وزیر خارجه امارات تنها یک روز پس از سرنگون شدن موشک حوثی ها، تهران را مورد انتقاد قرار داد و گفت: رژیم ایران که مدعی اسلام است به گروهی (حوثی‌ها) موشک بالستیک می‌دهد تا با آن موشک‌ها مکه را هدف قرار دهند.

این خبر از زاویه‌ای دیگر نیز اهمیت زیادی دارد؛ کسی تردید ندارد که حوثی ها به هیچ‌وجه واجد توان موشکی نبودند. این توان موشکی باید از سوی جمهوری اسلامی در اختیار حوثی‌ها قرار گرفته باشد. مشابه همین توانمندی را ایران در اختیار حزب‌الله و حماس قرار داده است.

با توجه به این که توان موشکی ایران خود به یکی از موضوعات بحث‌برانگیز میان ایران و قدرت‌های جهانی تبدیل شده است، اگر عربستان بتواند توان موشکی ایران را تهدیدی برای اماکن مقدس مسلمانان جا بیاندازد با یک تیر سه نشان زده است.

یکم: حوثی ها را نامسلمان، توان موشکی آنان را خطرناک و معادلات جنگ علیه حوثی‌ها را برای مشروعیت بخشین به جنگی که ریاض علیه آن‌ها راه انداخته، به نفع خود تغییر خواهد داد.

دوم: مسلمانی دولت جمهوری اسلامی را زیر سوال برده و این نظام را در برابر سازمان کنفرانس اسلامی قرار می‌دهد.

سوم: عربستان خواهد توانست تهدید توان بالستیکی ایران را که به اندازه کافی در جهان غرب حساسیت‌برانگیز بوده به مسئله جهان اسلام گسترش دهد و اجماع گسترده‌ای از کشورهای مسلمان و غیرمسلمان را در پرونده توان بالستیکی ایران سازمان دهد.

ترامپ و توان موشکی ایران

در حالی که تا اینجا ترامپ مواضع تند و تیزی علیه ایران در پیش گرفته، گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که دوران «ماه عسل» ایران و آمریکا با کنار رفتن اوباما و به قدرت رسیدن ترامپ رو به پایان است.

با توجه به اینکه جمهوری اسلامی جای تردید باقی نگذاشته که هدف از این توان موشکی اسرائیل است، اگر ترامپ به دنبال سخت‌گیری بر ایران باشد زیر سوال بردن توان موشک‌های بالستیکی ایران بهترین بهانه در دست ترامپ خواهد بود به ویژه اگر عربستان نیز توانسته باشد حساسیت جهان اسلام را علیه توان موشکی ایران برانگیخته باشد.

—————————————

یادداشت‌ها و مقاله‌ها بیانگر آرا و نظرات نویسندگان خود هستند.

XS
SM
MD
LG