لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۱۹

مشاور امنیت ملی ترامپ: ۸۰ درصد نیروهای موثر حامی اسد از طرف ایران هستند


داوطلبان حامی بشار اسد در این تصویر از سال گذشته میلادی در اطراف دمشق
داوطلبان حامی بشار اسد در این تصویر از سال گذشته میلادی در اطراف دمشق

مشاور امنیت ملی رئیس‌جمهوری آمریکا، روز هفتم تیرماه با متهم کردن ایران به «ایجاد چرخه‌ای از نبردهای فرقه‌ای»، می‌گوید اکثریت چشم‌گیری از نیروهای حامی بشار اسد در سوریه، شبه‌نظامیان سازمان‌دهی‌شده از طرف تهران هستند. مک‌مستر در عین حال تاکید کرده دلیل اصلی حضور آمریکا در سوریه «نابودی داعش» است.

ژنرال اچ. آر. مک‌مستر، مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ، ایران را متهم کرده‌است که «به چرخه‌ای از نبردهای فرقه‌ای، به این منظور که جهان عرب را همیشه ضعیف نگه دارد، دامن می‌زند».

مک‌مستر در جریان کنفرانسی در «مرکز امنیت نوین آمریکا» گفته، تهران مسئول بخش عمده مشکلات در سوریه است و افزوده است که ۸۰ درصد نیروهای موثر حامی بشار اسد در جنگ داخلی آن کشور، از طرف ایران سازمان‌دهی می‌شوند.

ایران نقش خود و نیروهای سازمان‌دهی‌شده از دیگر کشورها که از شیعیان تشکیل شده‌اند را انکار نمی‌کند. تهران می‌گوید این نیروها به درخواست دولت بشار اسد که همچنان دولت شناخته‌شده از سوی سازمان ملل متحد است، به سوریه فرستاده می‌شوند.

ایالات متحده، که خواستار کناره‌گیری اسد از قدرت است، بارها ایران را متهم به دخالت در اوضاع داخلی و تشدید جنگ سوریه کرده‌است.

مشاور امنیت ملی ترامپ در سخنان روز چهارشنبه خود گفته است «ما باید اقدامات به‌مراتب بهتری برای جلوگیری از اقدامات ایران انجام دهیم».

مک‌مستر در عین حال تاکید کرده «دلیل مشخص» حضور ایالات متحده در سوریه «نابود کردن داعش» است. او می‌گوید آمریکا نباید اجازه دهد که این گروه حیطه امنی برای خود در عراق یا سوریه ایجاد کند، باید جلوی ارسال منابع مالی به آن‌ها را بگیرد و «ایدئولوژی» آن‌ها را از درجه اعتبار ساقط کند.

در کنار سخنان مشاور امنیت ملی ترامپ، یک مقام ارشد ارتش آمریکا روز جمعه گذشته، تلویحا از حضور نیروهای بشار اسد در نبردها علیه گروه موسوم به حکومت اسلامی در شرق سوریه، «استقبال» کرده بود.

سرهنگ رایان دیلن، سخنگوی ائتلاف به رهبری آمریکا، در جمع خبرنگاران سخنانی مشابه اظهاراتِ روز چهارشنبه مک‌مستر در مورد نابودی داعش به‌عنوان یک هدف اصلی، مطرح کرد. او همچنین گفته بود اگر دیگران، از جمله نیروهای دولتی سوریه، یا متحدان آن، خواستار نبرد با افراطیون هستند «ما قطعا مشکلی با این موضوع نداریم».

این گفته‌ها در رسانه‌های ایالات متحده نیز بازتاب پیدا کرده و روزنامه واشینگتن‌پست آن را «نشانه روشنی» از عدم تمایل ارتش آمریکا برای رویارویی نظامی با نیروهای اسد یا حامیان آن توصیف کرده‌است.

سرهنگ دیلن در بخشی از سخنان خود در جمع خبرنگاران گفته بود «کار ما کشتن داعشی‌ها است. این چیزی‌ست که ما مایل به انجام آن هستیم. و اگر حکومت سوریه می‌خواهد چنین کاری انجام دهد و مایل است در همین راستا، بر بوکمال یا دیرالزور یا هرجای دیگری متمرکز شود، به این معنی‌ست که ما دیگر لازم نیست این کار را (کشتن نفرات داعش را) در این مناطق انجام دهیم».

از سوی دیگر اما، طی هفته‌های گذشته گزارش‌های مختلفی منتشر شده که حاکی از عدم تمایل واشینگتن به گشایش مسیر ارتباطی میان عراق و سوریه، و دسترسی ایران به آب‌های دریای مدیترانه از طریق نیروها و چهره‌های مورد حمایت این کشور حکایت دارند.

ائتلاف به رهبری آمریکا در هفته‌های اخیر، در مواردی، مستقیما با نیروهای اسد و حامیان آن درگیر شده، که از جمله آن‌ها سرنگونی یک جنگنده ارتش سوریه در اطراف رقه بوده‌است. آمریکا می‌گوید تمامی این درگیری‌ها در پی هشدارها، پس از حملات یا نگرانی از آسیب رسیدن به ائتلاف و شبه‌نظامیان مورد حمایت آن، انجام شده‌است.

XS
SM
MD
LG