لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۳۰

کنگره کره شمالی رای به «توسعه کیفی و کمی» زرادخانه اتمی داد


خبرنگاران خارجی در سالن یک هتل در پیونگ‌یانگ مشغول تماشای سخنرانی کیم جونگ‌اون هستند
خبرنگاران خارجی در سالن یک هتل در پیونگ‌یانگ مشغول تماشای سخنرانی کیم جونگ‌اون هستند

کنگره حزب کارگران کره شمالی، نهادی که آخرین بار تقریبا چهار دهه پیش تشکیل جلسه داده بود، در تازه‌ترین نشست خود رای به بهبود وضعیت اقتصادی در کنار افزایش و توسعه زرادخانه اتمی آن کشور داد.

کنگره کره شمالی در نهایت به آن برنامه‌ای رای داده است که کیم جونگ‌اون، رهبر آن کشور، مد نظر داشته و طی یک سخنرانی در روز یک‌شنبه بر آن تاکید کرده‌است.

آقای کیم خواستار آن شده بود که راهبردی اقتصادی-اتمی در پیش گرفته شود چرا که هم «انقلابی» و هم «علمی» است و «بازتاب‌دهنده نیازهای قانونی برای ایجاد یک جامعه سوسیالیست پررونق است».

خبرگزاری رسمی کره شمالی ۱۹ اردیبهشت ماه گفته است اعضای کنگره تاکید کرده‌اند که توسعه اقتصادی باید در کنار «بهبود نیروی دفاعی اتمی، هم در کیفیت و هم در کمیت آن» صورت گیرد.

یک روز پیش از آن رهبر کره شمالی گفته بود سلاح هسته‌ای تنها در صورت «تهدید تمامیت ارضی» آن کشور استفاده خواهد شد و ابراز تمایل کرده بود که روابط حکومتش و کشورهایی که در گذشته «متخاصم» بودند، بهبود پیدا کند. [بیشتر بخوانید]

پیونگ‌یانگ طی ماه‌های گذشته دست به انجام آزمایش‌های اتمی و موشکی تازه‌ای زده است که با واکنش‌های گسترده بین‌المللی، از جمله انتقاد پکن، و افزایش تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل روبه‌رو شده است.

کیم جونگ‌اون در عین حال از سال ۲۰۱۱ به این سو که قدرت را در دست گرفته، برای «تحکیم» آن دست به اقداماتی داخل کشور نیز زده‌است؛ از جمله اعدام گروهی از مهم‌ترین چهره‌های باقی‌مانده از دوره پدرش و نیز تاکید بر لزوم بهبود شرایط اقتصادی.

مردی از کنار گل‌آرایی‌های مربوط به تشکیل کنگره حزب در برابر «خانه فرهنگ» در پیونگ‌یانگ می‌گذرد
مردی از کنار گل‌آرایی‌های مربوط به تشکیل کنگره حزب در برابر «خانه فرهنگ» در پیونگ‌یانگ می‌گذرد

کره شمالی در کنار همه این‌ها با خشک‌سالی گسترده‌ای روبه‌رو است که نگرانی سازمان‌های فرادولتی را از تامین نیازهای اولیه غذایی شهروندان آن کشور برانگیخته‌است.

هفتمین نشست اعضای کنگره حزب کارگران کره شمالی روز جمعه برپا شد. نشست پیشین به اکتبر سال ۱۹۸۰ باز می‌گردد. البته مشخص نیست برپایی کنگره به جز اهداف تبلیغاتی، در ساختار سیاسی کره شمالی کارکرد مشورتی هم داشته باشد.

پدر رهبر فعلی کره شمالی بر سیاست موسوم به «سان‌گون» تاکید داشت که بر پایه آن توسعه نظامی و ارتش کره شمالی مقدم بر هر چیز دیگری است. سیاست تازه اقتصادی-اتمی به «بیانگ‌جین» موسوم است. خبرگزاری رسمی کره جنوبی در سال گذشته میلادی گفته بود آمریکا و چین گفت‌وگوهایی را انجام داده‌اند تا این پیام به کره شمالی داده شود که توسعه اقتصادی آن کشور بدون خلع سلاح اتمی، ممکن نخواهد بود.

آمریکا تاکید کرده است که آن کشور و متحدان منطقه‌ای‌اش در برابر آنچه «تحریکات» اتمی و موشکی پیونگ‌یانگ می‌نامد، نیز اقدام خواهند کرد. فرانک رز، معاون وزیر خارجه آمریکا در امور خلع سلاح، به تازگی گفته است دولت باراک اوباما بر توسعه سیستم‌های دفاع ضد موشکی در سراسر جهان، «به ویژه در شبه‌جزیره کره» متعهد است.

چین به طور مشخص و مکررا از استقرار سپر ضدموشکی «ت‌ا‌د» در شبه‌جزیره انتقاد کرده و معتقد است این سیستم و به ویژه رادارهای آن، در واقع با هدف ضربه زدن به توان آن کشور کاربرد خواهند داشت. واشینگتن چنین چیزی را رد کرده و می‌گوید «ت‌اد» تنها با هدف دفاع در برابر آنچه «تهدیدهای» کره شمالی توصیف می‌شود، کاربرد دارد.

XS
SM
MD
LG