لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۴۳

شورای امنیت تمهیدات نظارتی تازه‌ای را در مورد ایران اتخاذ می‌کند


شورای امنیت سازمان ملل درحال رای‌گیری در پایان سال میلادی ۲۰۱۵
شورای امنیت سازمان ملل درحال رای‌گیری در پایان سال میلادی ۲۰۱۵

شورای امنیت سازمان ملل متحد، تمهیدات تازه‌ای را برای نظارت بر تحریم‌هایی اتخاذ می‌کند که در ارتباط با فروش سلاح و موشک‌های قاره‌پیما و دیگر موارد خارج‌نشده از تحریم‌های مربوط به برنامه اتمی ایران است.

تهمیدات تازه نظارتی جای کمیته‌ای را می‌گیرد که در مورد اجرای تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران به شورای امنیت گزارش می‌داد؛ این همان کمیته‌ای‌ست که پیش از اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، آزمایش موشک عماد را بر خلاف تحریم‌های همچنان جاری عنوان کرده بود.

اروگوئه، رئیس دوره‌ای شورای امنیت سازمان ملل، در یادداشتی خواستار پی‌گیری ترتیباتی عملی و راه و روش‌های تازه‌ای شده تا بر پایبندی به تعهدات مربوط به توافق اتمی نیز نظارت کامل وجود داشته باشد.

به گزارش آسوشیتدپرس قرار است یکی از ۱۵ عضو شورای امنیت به عنوان هماهنگ‌کننده امور انتخاب شده و از بان گی‌مون، دبیر کل سازمان ملل متحد، نیز خواسته شود تا حمایت رسمی خود را از عملکرد شورا اعلام کند.

تحریم‌های بین‌المللی علیه برنامه اتمی ایران، ۲۶ دی ماه برداشته شد. اما همچنان برخی دیگر تحریم‌ها مانند فروش سلاح در مورد ایران اجرا می‌شود. تحریم‌هایی که همچنان به مدت پنج سال طول خواهد کشید. اما در صورتی که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ماهیت کاملا صلح‌آمیز برنامه اتمی ایران تائید کند، این تحریم‌ها ممکن است زودتر به پایان برسند.

تحریم‌هایی نیز در مورد انتقال فناوری مربوط به ساخت موشک‌های قاره‌پیما به ایران وجود دارد که قرار است تا هشت سال حفظ شوند.

علاوه بر همه اینها تحریم‌ها یک‌طرفه ایالات متحده نیز هست که اخیرا، در پی آزمایش‌های تازه موشکی در ایران، افراد حقیقی و حقوقی بیشتری را در برگرفته است. اما این تحریم‌ها از عملکرد سازمان ملل متحد خارج است و به صورت مجزا اعمال می‌شود.

شورای امنیت سازمان ملل بر اجرای توافق اتمی نیز نظارت خواهد کرد. این شورا وظایفی در این مورد خواهد داشت که از جمله پاسخگویی و تحقیق در مورد اطلاعاتی‌ست که به اقدامات در تناقض با تعهدها مربوط باشد.

شورای امنیت در مورد هر درخواست یک عضو سازمان ملل متحد نیز باید به طور موردی وارد عمل شده و بر عملکرد ایران نظارت کند. این درخواست‌ها می‌توانند مربوط به غنی‌سازی، تولید اروانیوم یا انتقال، فروش یا استفاده از برخی فناوری‌های هسته‌ای شوند.

در تهمیدات تازه، دبیر کل سازمان ملل متحد موظف است هر شش ماه یک بار در مورد اجرای توافق اتمی به شورای امنیت سازمان ملل گزارش دهد.

XS
SM
MD
LG