لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۵۱

ده‌ها دیپلمات آمریکایی «خواستار حملاتی هوایی علیه رژیم اسد شدند»


حلب؛ مردم در حال خارج کردن زخمی‌ها و قربانیان یکی از حملات هوایی در منطقه تحت کنترل شورشیان هستند
حلب؛ مردم در حال خارج کردن زخمی‌ها و قربانیان یکی از حملات هوایی در منطقه تحت کنترل شورشیان هستند

به گفته دو روزنامه آمریکایی بیش از ۵۰ نفر از دیپلمات‌های وزارت خارجه آمریکا در یک اظهارنظر داخلی در آن وزارت‌خانه، خواستار در پیش گرفتن سیاست‌های متمرکزتری در سوریه شده‌‌اند.

آنها از استفاده از «جنگ‌افزار هوایی» علیه حکومت اسد، برای پیشبرد دیپلماسی در جهت پایان دادن به جنگ داخلی حمایت کرده‌اند.

بخشی از این اظهارنظر داخلی، که شکلی عرفی از بیان نظرات مخالف از سوی کارکنان وزارت خارجه آمریکاست، در روزنامه‌های نیویورک‌تایمز و وال‌استریت‌جورنال منتشر شده‌است. کارکنان وزارت خارجه می‌توانند از طریق این «کانال ابراز مخالفت» بدون آنکه نگران تبعاتی باشند، نظر خود را بیان کنند.

نویسندگان این یادداشت می‌گویند خشونت‌های پنج سال گذشته در سوریه، سیاست ایالات متحده را «منکوب کرده‌است».

به گفته این دیپلمات‌ها، حکومت اسد به نقض آتش‌بس در سوریه ادامه می‌دهد و این موضوع تلاش‌های دیپلماتیک را بی‌فرجام می‌کند؛ اسد بدون آنکه احساس فشار بکند پای مذاکره با مخالفان میانه‌رو نمی‌نشیند. بمباران و استفاده از بمب‌های بشکه‌ای علیه غیرنظامیان ادامه دارد و این موضوع خود «ریشه بی‌ثباتی در سوریه و منطقه است».

در این نامه آمده «منطق اخلاقی جای پرسشی باقی نمی‌گذارد، که برای پایان دادن به رنج و مرگ در سوریه، پس از پنج سال جنگ وحشتناک، گام‌هایی برداریم».

دیپلمات‌ها می‌گویند کنار ایستادن و حفظ وضع موجود، می‌تواند «به چالشی فاجعه‌بار از نظر انسانی، دیپلماتیک و مسائل مربوط به تروریسم» بیانجامد.

نویسندگان این اظهار نظر داخلی می‌گویند از خطر احتمالی درگیری با ارتش روسیه، در صورت انجام عملیاتی هوایی در سوریه، مطلع هستند و از چنین چیزی نیز حمایت نمی‌کنند. اما خواستار اقدامی تهدیدآمیز و قابل اتکا برای وادار کردن اسد به پذیرش روندی سیاسی هستند؛ تلاش‌هایی که با وجود حضور ایالات متحده و روسیه در راس آن، نه موفقیتی داشته و نه به جنگ داخلی سوریه پایان داده و نه تغییراتی سیاسی را در آن کشور ارمغان آورده‌است.

از منظر دیپلمات‌ها، انجام عملیاتی نظامی علیه بشار اسد، به نبردها علیه حکومت خودخوانده اسلامی نیز یاری می‌رساند چراکه به گروه‌های میانه‌روی سنی‌مذهب نیرو می‌بخشد؛ «قطعا جمعیت سنی‌مذهب سوریه، همچنان اسد را دشمن شماره یک خود در نبردها می‌بینند».

روزنامه نیویورک‌تایمز، یکی از نشریاتی که این اظهارنظر داخلی را منتشر کرده می‌گوید امضاکنندگان آن عمدتا مقام‌هایی میان‌رتبه و بسیاری از آنها دیپلمات‌هایی مرتبط با امور و مسائل سوریه هستند. در عین حال به گفته این روزنامه شمار ۵۱ امضای پای نامه «اگر نه بی‌سابقه، دست‌کم بسیار زیاد» است.

دولت باراک اوباما تا کنون از ورود مستقیم به جنگ داخلی سوریه و درگیری با حکومت مرکزی آن کشور خودداری کرده‌است. هرچند پیشتر نیز گزارش‌هایی وجود داشته که نشان می‌دهد برخی مقام‌های دولتی، مخالف این سیاست مورد حمایت رئیس‌جمهوری ایالات متحده هستند.

آمریکا ائتلافی تشکیل داده که حملاتی هوایی را در سوریه انجام می‌دهد. اما این حملات به طور عمده علیه گروه «حکومت اسلامی» و در مواردی به شاخه‌های القاعده در سوریه انجام شده‌است.

ماه میلادی گذشته جان کری، وزیر خارجه آمریکا، این موضوع که آمریکا و متحدانش هرگز از زور برای توقف بمباران‌ غیرنظامیان استفاده نخواهند کرد را، رد کرده بود. آقای کری یک روز پیش از انتشار این نامه نیز گفته بود اسد و برخی گروه‌های مخالف در ادامه خشونت‌های سوریه مسئولیت دارند، و روسیه باید بداند که صبر آمریکا در مورد پاسخگو بودن آنها بسیار محدود است.

جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، ۲۷ خرداد ماه، بدون آنکه اظهار نظری در مورد محتوای این یادداشت داخلی بکند، آن را تائید کرده‌است.

آقای کربی به خبرگزاری فرانسه گفته است «ما از اظهارنظرِ نوشته شده در "کانال ابراز مخالفت" در رابطه با سوریه واقف هستیم». به گفته سخنگوی وزارت خارجه، مقام‌ها در حال بررسی این یادداشت هستند.

XS
SM
MD
LG