لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۰۵

ظریف: پس از اجرایی شدن قطعنامه، آمریکا موظف به لغو تحریم‌هاست


محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در گفت‌وگویی تلویزیونی می‌گوید، بین تصویب و اجرایی شدن توافق اتمی فاصله وجود دارد. به گفته او ایالات متحده پس از قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل، موظف به لغو تحریم‌ها علیه ایران است.

وزیر خارجه ایران، ۱۵ فروردین، در گفت‌وگویی با شبکه یک تلویزیون دولتی ایران، گفته است تحریم‌ها علیه ایران سه قسمت است: تحریم‌های شورای امنیت، تحریم‌های اتحادیه اروپا و تحریم‌های ایالات متحده.

به گفته رئیس تیم مذاکره‌کننده در مورد برنامه اتمی ایران، قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل، از روز توافق حذف می‌شوند و این شورای تنها نظارت بر اجرای توافق را برعهده خواهد داشت.

به گفته او اگر توافق اجرایی شده و در شورای امنیت به تصویب برسد «دیگر آن بحثی که جمهوری‌خواهان در کنگره مطرح کرده بودند مبنی بر این که هر توافقی با اوباما تنها تا پایان دوره ریاست جمهوری وی اعتبار خواهد داشت منتفی خواهد شد.»

در اسفند ماه گذشته ۴۷ سناتور جمهوريخواه در نامه‌ای سرگشاده به رهبران ايران هشدار داده بودند، که هرگونه توافق هسته‌ای با دولت آمريکا، بدون نظر موافق کنگره، پس از رياست جمهوری اوباما، دوام نخواهد يافت.

آقای ظریف افزوده است روزی که قطعنامه تصویب شود، طرفین باید اقداماتی انجام دهند و بین تصویب و اجرایی شدن توافق فاصله وجود دارد.

وزیر خارجه ایران می‌گوید زمانی که قطعنامه اجرایی شده، و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تائید کند که تهران اقدامات لازم را انجام داده است، آمریکا موظف است، تحریم‌های مالی و اقتصادی که علیه ایران وضع کرده را لغو کند.

جان کری، وزیر خارجه ایالات متحده، خود در سخنانی تاکید کرده است که «توافق نهایی بر اساس قول و قرار نخواهد بود، بلکه بر اساس شواهد و مدارک خواهد بود​.»

ظریف می‌گوید تحریم‌های اتحادیه اروپا با رسیدن به توافق نهایی، برداشته می‌شوند.

به گفته او آنچه ایالات متحده در باره چگونگی برداشته شدن تحریم‌ها گفته است، خلاف نتیجه‌ حاصله در مذاکرات لوزان است.

وزیر خارجه ایران گفته است اتحادیه اروپا نیز در مورد آنچه او «خلاف‌گویی» مقام‌های آمریکایی نامیده، به واشینگتن «اعتراض کرده‌اند».

فردو «تصمیم نظام» است

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در بخشی دیگر از گفت‌وگوی تلویزیونی در مورد شمار سانتریفیوژها، گفته است در «چرک‌نویس» بیانیه او و فدریکا موگرینی، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در مورد شمار سانتریفیوژهای فعال ایران صبحت شده است.

این شمار «بیش از پنج هزار سانتریفیوژ در نطنز و بیش از هزار سانتریفیوژ در فردو» است.

به گفته وزیر خارجه ایران، قرار نیست در فردو، غنی‌ساز انجام شود و «تصمیم نظام» این است که آن سانتریفیوژها در فردو باشند.

«تهران به دنبال هژمونی نیست»

وزیر خارجه ایران در بخشی دیگر از سخنان تلویزیونی خود، گفته است تهران به دنبال هژمونی در منطقه نیست و به دنبال ایجاد روابط خود با همسایگان خود است.

به گفته آقای ظریف مسئله برنامه هسته‌ای ایران، برای همسایگان ایران نگرانی ایجاد کرده بود. او می‌گوید تهران مشکلاتش را به هزینه همسایگان خود حل نمی‌کند.

ایران و برخی کشورهای همسایه و همجوار آن در مواردی، اختلافاتی دارند که گاه به بیان سخنانی تند از طرف‌ها انجامیده است. موضوع سوریه و حمایت ایران از بشار اسد یا موضوع یمن و حمایت ایران از شورشیان حوثی از جمله این موراد به شمار می‌روند.

عادل الجبیر، سفیر عربستان سعودی در آمریکا، اخیرا در گفت‌وگویی با شبکه خبری سی‌ان‌ان، گفته است ریاض احتمال دستیبای به جنگ‌افزار هسته‌ای را، برای ایجاد توازن با «ایران مسلح به سلاح اتمی»، غیرمحتمل نمی‌شارد.

مقام‌های ایران همواره تاکید کرده‌اند که برنامه هسته‌ای تهران تنها با مقاصد صلح‌آمیز دنبال می‌شود و قصد ندارند جنگ‌افزار اتمی بسازند.

XS
SM
MD
LG