لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۳۶

معمای اسرائيل: تأمين هزينه حمله به ایران يا تقويت توان بازدارندگی


عکسی از جلسه کابینه دولت اسراییل.(عکس: Afp)
عکسی از جلسه کابینه دولت اسراییل.(عکس: Afp)

روزنامه اسرائيلی هاآرتص روز يکشنبه نوشته است که دولت اسرائيل ميان گزینه تأمين هزينه حمله به ايران، يا تأمين بودجه برای تقويت توان بازدارندگی و تدابيرحفاظتی، مردد مانده است.


نظر به بودجه محدود دولت اسرائيل، و با توجه به بحران اقتصادی، روزنامه هاآرتص می نويسد: دولت بعدی، که درپی انتخابات اسرائيل به قدرت برسد، بايد تصميم بگيرد که بودجه محدود نظامی را چگونه ميان احتمال حمله به تأسيسات اتمی ايران و توليد سيستم‌های تدافعی جديد تقسيم کند.


هاآرتص که منابع خبری خود را «عالی‌رتبه‌ترين مقامات شرکت‌کننده در نشست‌های سياسی- امنيتی» توصيف کرده، می‌افزايد: پرسش دراين است که آيا بايد بودجه برای حمله مصروف شود يا حفظ اسرائيل از حمله احتمالی، درصورتی که ايران به جنگ‌افزار اتمی دسترسی يابد.


بنا براين گزارش، تصميمات مرتبط با بودجه تعيين خواهد کرد که آيا اسرائيل احتمال حمله نظامی را جدی تلقی می‌کند يا خير، و تمرکز بر توان بازدارندگی و امور تدافعی، به اين مفهوم است که اسرائيل از گزينه حمله صرف نظر کرده است.


به نوشته هاآرتص، اين معما به دليل بحران اقتصادی جدی‌ترشده و توانایی دولت را محدود کرده و مانع از اختصاص بودجه بيشتری به امور امنيتی شده است.


از يکسو طرفداران گزينه تقويت توان بازدارندگی خواهان افزايش بودجه برای پروژه‌های بلند مدت تدافعی در برابر يک حمله احتمالی اتمی و ارتقای توان نظامی، که مانع از حمله ايران شود، هستند.


اين گروه بر اين باور است که اسرائيل از ابتدا بخت خوبی برای حمله نظامی کارآ ندارد و «حيف است، بودجه صرف امری شود که احتمال موفقيت آن ضعيف است، و اين بخت اندک نيز پاسخگوی ضريب بالای مخاطره، در صورت بغرنج شدن عمليات، يا تبديل ماجرا به يک جنگ منطقه‌ای نيست».


هاآرتص می‌نويسد، اهود اولمرت، نخست وزير، که دوران رهبری او رو به پايان است، با گروه مزبور مخالف است و اعتقاد دارد که توان بازدارندگی کنونی اسرائيل نيز برای خنثی کردن حمله احتمالی ايران، اگر از اين طريق جلوی آن گرفته شود، کافی است و نبايد بودجه کلانی را به ايجاد سپرهای حفاظتی جديدی که ممکن است به آن اصلاً نيازی نباشد، اختصاص داد.


طرفداران «گزينه نظامی» براين باورند که بايد توان اطلاعاتی، قدرت نيروی هوایی و گستره و برد پرواز جنگنده‌های پيشرفته اسرائيلی و آموزش و آمادگی نيروها را تقويت کرد و «کنار نهادن گزينه نظامی يک خطاست».


پروفسور مانوئل تراختنبرگ، رئيس شورای ملی اقتصاد ومشاور دفتر نخست وزيری اسرائيل پنجشنبه در همايش مؤسسه مطالعات امنيت ملی دردانشگاه تل آويو گفت: «هنگام انتخاب استراتژی در برابر خطرات غيرمتعارف ناشی از ايران، نبايد منابع مالی محدود ازخاطر برود و مديريت هوشمندانه برای مخاطرات يک ضرورت است».


اما اين نظرپروفسور تراختنبرگ، با مخالفت‌هایی روبه‌روست. مخالفان می‌گويند هزينه جنگی کمتر از چيزی است که تصور می‌رود و برخی از کارشناسان اقتصادی بر اين باورند که دولت اسرائيل می‌تواند هزينه‌های اضافی آمادگی جنگی درمورد ايران را تحمل کند.


سازمان اطلاعات نظامی ارتش اسرائيل ارزيابی کرده که «ايران در سال اخير مقطع غيرقابل بازگشت در فن‌آوری اتمی را پشت سرنهاد».


برخی ازمقامات اسرائيل می‌گويند، حمله می‌تواند دست کم ادامه طرح‌های اتمی ايران را چند سال به تعويق اندازد و نيز موجب بی‌ثباتی حکومت ايران شود و جامعه بين‌المللی هم عليه از سرگيری توان هسته‌ای ايران بسيج خواهد شد.


ايران همواره تلاش برای توليد بمب اتمی را رد کرده است.


XS
SM
MD
LG