لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۰۷

لبنان، صحنه تداوم رقابت تهران و ریاض


عربستان سعودی و ايران اين روزها برای تقويت نفوذ خود در لبنان به شدت فعاليت می کنند.
عربستان سعودی و ايران اين روزها برای تقويت نفوذ خود در لبنان به شدت فعاليت می کنند.

ریاض و تهران اين روزها برای تقويت نفوذ خود در لبنان به شدت فعاليت می کنند. از يکسو، عربستان سعودی ميزبان ژنرال ميشل سليمان، رييس جمهوری لبنان، بود و از سوی ديگر، ايران همچنان ميزبان ژنرال ميشل عون، هم پيمان حزب الله، است.



محمد رضا شيبانی، سفيرجمهوری اسلامی ايران، شامگاه پنجشنبه در ديداری با فواد سنيوره، نخست وزيرلبنان، تاکيد کرد: دعوت ايران از وی برای سفر به تهران به قوت خود باقی است و ايران آماده است نخست وزير لبنان را هر هنگام که او مايل به پاسخ به دعوت های پيشين ايران باشد، بپذيرد.


همزمان، سفير ايران تاييد کرد که رايزنی ها برای تحقق سفر ميشل سليمان، رييس جمهوری لبنان، به ايران ادامه خواهد يافت.


بر اساس گزارش ها، ماه آذر برای انجام اين سفر احتمالی ذکرشده است.


محمد رضا شيبانی پس ازديدارش با فواد سنيوره گفت: «پيشنهادهايی دراين باره مطرح شده است» اما توضيحی درباره جزئيات اين پيشنهادها ارائه نکرد.


از هنگام گزينش ژنرال ميشل سليمان به مقام رياست جمهوری لبنان، جمهوری اسلامی ايران برای دعوت از او تلاش کرده است.


ايران اين هفته ازاقدام سوريه نيز در به رسميت شناختن موجوديت لبنان پس از ۶۰ سال، و برقراری مناسبات سياسی درسطح سفير با لبنان، استقبال کرد.


سليمان: سرمايه گذاری سعودی ها اولويت دارد


ژنرال ميشل سليمان درنخستين سفر رسمی خود به رياض، پس ازاحراز مقام رياست جمهوری لبنان، ازملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی، خواست مشوق سرمايه گذاری های سعودی ها درلبنان برای کمک به بازسازی و اجرای پروژه های کلان درزمينه های مختلف باشد.


« «عربستان ازهرچه که در توان دارد، برای کمک به لبنان استفاده خواهد کرد.»
ملک عبدالله پادشاه عربستان

او به عربستان سعودی قول داد که لبنان برای سرمايه گذاری آن کشور اولويت قائل شود و تسهيلات ويژه ای برای سرمايه گزاران بزرگ سعودی در نظر گیرد.


میشل سلیمان تاکيد کرد: لبنان کميسيونی برپا کرده است تا لطمه های مالی را که به سرمايه گذاری های عربستان سعودی درجريان بحران های سالیان اخيرلبنان، متوجه سرمايه گزاران سعودی شد، جبران کند.


ملک عبدالله در ديداربا ژنرال سليمان تاکيد کرد که «عربستان ازهرچه که در توان دارد، برای کمک به لبنان استفاده خواهد کرد.»


ميزان کنونی سرمايه گذاری سعودی ها درلبنان اکنون به يک ميليارد و ۳۰۰ ميليون دلاربالغ می شود.


عبدالمحسن الاحقير، رييس کميسيون مشترک بازرگانی لبنان و عربستان سعودی، ابرازاطمينان کرد که با سفر ژنرال سليمان به رياض، سرمايه گذاری های آن کشور در لبنان افزايش خواهد يافت.


درزمان حيات رفيق الحريری، نخست وزير پیشین لبنان، سعودی ها سرمايه گذاری های کلانی درلبنان انجام دادند.


رفيق الحريری درفوريه ۲۰۰۵ درانفجاری دربيروت کشته شد، و اين امر سعودي ها را ازادامه سرمايه گذاری ها هراسان کرد.


عون درتهران: «لزوم تجهيز به پدافند هوائی»


همزمان، ميشل عون، ژنرال مسيحی لبنانی هم پيمان با حزب الله، که به ديداريک هفته ای ازايران دعوت شده، ازعربستان سعودی به خاطر آنچه که «دخالت درامور لبنان با حمايت آمريکا» ناميد، انتقاد کرد، و همچنين آمريکا را حامی گروه ۱۴ مارس (۱۴ آذار)، جناح اکثريت لبنان، توصيف کرد.


وی درمورد رخدادهای داخلی ماه های اخير لبنان گفت: «کسانی که درلبنان عمليات تروريستی انجام می دهند، به يک کشور خاص وابستگی دارند و ازسوی آن کشور حمايت می شوند.»


وی به صراحت، عربستان سعودی را به «حمايت مالی ازبرخی گروه های لبنانی برای کوبيدن رقبای خود» متهم کرد و گفت: «پارلمان لبنان بايد به اين موضوع رسيدگی کند.»


ژنرال ميشل عون درحالي که حسن نصرالله، دبيرکل حزب الله، را «بزرگترين قهرمان لبنان» ناميد، خواهان «تجهيزلبنانی ها به پدافند ويژه ضد هوایی» شد.


نيروهای چريکی لبنانی تاکنون آشکارا به پدافند هوایی مجهز نشده بودند.


ژنرال عون نگفت که فراخوانی او به تجهيز نيروهای لبنانی به پدافند هوایی، با هدف معينی درسفر او به ايران بيان می شود يا تنها يک ابراز عقیده است.


وی که درمقام رهبر «جريان آزاد ملی لبنان» برای نخستين بار به ايران دعوت شده است، درمصاحبه ای با شبکه خبر جمهوری اسلامی ايران گفت: «حزب الله هرگز نبايد خلع سلاح شود و بايد بتواند سلاح های خود را حفظ کند».


پیشتر، اسرائيل اعلام کرده بود که تجهيز حزب الله به پدافند هوایی را «تحمل نخواهد کرد».


درپی حل بن بست سياسی دوساله لبنان از طریق توافق داخلی، ریيس جمهوری جديد لبنان، فرمانی را توشيح کرد که حزب الله زرادخانه خود را حفظ کند.


این در حالی است که شورای امنيت سازمان ملل متحد، پیش از این خواستار خلع سلاح حزب الله شده بود.


در همین حال، دبيرکل سازمان ملل متحد روز پنجشنبه درگزارشی به شورای امنيت، حزب الله را «عامل اصلی عليه صلح و ثبات لبنان» توصيف کرد و گفت:فعاليت حزب الله بايد سياسی باشد.


نخست وزيراسرائيل اخيرا گفته بود: اگر اين بار عملياتی ازسوی حزب الله آغاز شود، اسرائيل تمامی لبنان را هدف قرارخواهد داد زيرا اکنون حزب الله، بخشی مهم ازدولت لبنان است و طبق تصميم رسمی ریيس جمهوری لبنان سلاح آن سازمان حفظ شده است.


ژنرال ميشل عون، درسفر به تهران با محمود احمدی نژاد، ریيس جمهور، اکبرهاشمی رفسنجانی، ریيس مجمع تشخيص مصلحت نظام و مجلس خبرگان، و شمارديگری از مقام های بلندپايه ايران ديدار کرد. وی همچنین دريک مراسم مسيحيان آشوری در تهران نيز شرکت کرد.


ژنرال عون به انتقادهایی که درلبنان ازسفر او به ايران به عمل آمده است، پاسخ داد و گفت: «ما فشارهای بيشتر ازاين را تحمل کرده ايم» و افزود: «به انتقادها اهميت نمی دهيم. دوستی با ايران يک واقعيت است».


جناح اکثريت لبنان که به عربستان نزديک است، انتقادهای فراوانی را متوجه سفر آقای عون به ايران کرده بود.


همزمان، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، «ايرنا»، روز جمعه نوشت: کميته امداد امام خمينی، شاخه لبنان، درطول ماه رمضان، دو ميليون و ۴۱ هزار و ۴۹۸ دلار به نيازمندان لبنانی اهدا کرده است.


يعقوب قصير، سخنگوی اين کميته، به «ايرنا» گفت: «۴۶۰۰ خانواده لبنانی و نيز ۳۹۶۰ نفر از ايتام لبنانی تحت پوشش کميته امداد امام خمينی هستند».


XS
SM
MD
LG